Co decyduje o kwalifikacji kawy jako speciality?
Podstawą do oceny i uznania jakości kawy za speciality są jej zielone, niepalone jeszcze ziarna. Pochodzą one bezpośrednio z jednego, określonego kraju, czyli należą do tzw. single origin. Dlatego też sklep z kawą speciality na opakowaniu tego produktu podaje konkretną lokalizację uprawy ziaren kawowca, na przykład Etiopię, Brazylię, Kostarykę czy Gwatemalę. Kolejne kryterium oceny stanowi przyznanie określonej liczby punktów odnośnie jakości ziaren. Stworzono w tym celu specjalną skalę od 0 do 100 punktów, które mogą zostać przyznane kawie. Jakość speciality odzwierciedla przyznanie minimum 80 punktów ziarnom kawy przez niezależnych ekspertów kawowych nazywanych Q-graderami. Poddają oni ocenie ewentualne defekty ziaren, a podczas specjalnej degustacji (cuppingu) wnikliwie analizują także aromat oraz cechy smakowe naparu przygotowanego na ich bazie.
Jak smakuje kawa speciality?
Kawy speciality charakteryzują się wyjątkowym smakiem i aromatem, intensywniejszym i często bardziej złożonym, niż w przypadku ziaren, które na co dzień znajdziemy na półce sklepowej. Ponieważ kawy speciality są palone jasno, w ich smaku może być wyraźnie wyczuwalna na przykład przyjemna, owocowa kwasowość. To atrakcyjna, orzeźwiająca alternatywa dla tradycyjnej, ciemno palonej kawy. Dla doświadczonych smakoszy kawowych w kawie speciality wybrzmiewają także różnorodne nuty smakowe, które wynikają z danej lokalizacji upraw ziaren kawowych. Podczas picia takiego naparu można poczuć na choćby aromat cytrusów, ale także orzechów, gorzkiej czekolady czy nawet fig i moreli. W celu uzyskania jak najbardziej wyrazistej esencji kawy speciality stosowane są specjalne metody parzenia. Przygotujesz je w klasycznym ekspresie przelewowym. Wiele osób sięga także po alternatywne metody parzenia, jak chemex, drip czy aeropress. Każda z nich pozwala na wydobycie z ziaren pełni smaku i aromatu. Warto zwrócić uwagę także na fakt, że kawy specialty są świeżo palone. Ma to istotny wpływ na wyrazistość jej aromatu, który stopniowo maleje wraz z czasem upływającym od daty palenia.
Co jeszcze wyróżnia kawę speciality?
W kwestii omawiania cech charakterystycznych kaw speciality nie sposób pominąć aspekt cenowy. Kawa jakości speciality jest wyraźnie droższa od popularnych mieszanek, które możemy znaleźć w każdym markecie. W przypadku kawy speciality wyższa cena oznacza jednak także wyższą jakość – od samej sadzonki po gotowy napar. Dla producenta priorytetem staje się w tym przypadku selekcja wyłącznie najlepszych ziaren, które spełnią wymagania najbardziej wymagających smakoszy.
Rozpocznij przygodę ze speciality, wybierając kawy Segafredo Select
Także w przypadku kawy speciality warto wziąć pod uwagę markę produktu oraz jej renomę. Jeżeli zaciekawiły Cię walory takich kaw i masz ochotę odkryć ich niepowtarzalny smak oraz aromat, w naszym sklepie internetowym znajdziesz linię Segafredo Select. To trzy propozycje, które pochodzą z różnych regionów świata i prezentują odmienne profile sensoryczne.
Pierwsza oferowana kawa ziarnista speciality pochodzi z Brazylii i charakteryzuje się najbardziej klasycznym, zrównoważonym kawowym aromatem. Wyczuwalny jest kakaowo-karmelowy smak kawy, który wzbogacają nuty migdałowe.
Jeżeli natomiast poszukujesz bardziej niestandardowych smaków i krajów pochodzenia ulubionego napoju, to polecamy wyjątkową kawę speciality z Ugandy. Ziarna zamknięte w paczce Segafredo Select Uganda wzrastały i dojrzewały u podnóża góry Rwenzori. W tej kawie wybrzmiewają przede wszystkim egzotyczne nuty owocowe – można w niej wyczuć zarówno ananasa, jak i mango.
Trzecia w naszej ofercie kawa ziarnista premium pochodzi z Kostaryki. Jej ziarna są zbierane na zboczach sześciu gór. Kusi posmakiem żółtych owoców, miodu, a także fig i trzciny cukrowej.