Kawa Arabica - ziarnista, mielona i w kapsułkach
- 1
Kawa 100% arabica w ofercie Segafredo Zanetti
Kawa 100% arabica ziarnista to częsty wybór wielu koneserów. Wiemy, że sięgacie po nią wtedy, kiedy macie ochotę na wyborne espresso z ekspresu ciśnieniowego, lecz również aromatyczny napar prosto z kawiarki lub dripa. Niezależnie od wybranej metody zaparzania kawy, delikatna kwasowość 100% arabiki stanowi jej znak rozpoznawczy. Idzie ona w parze z wyczuwalnymi nutami owocowymi i doskonałym aromatem świeżo mielonych ziaren. Asortyment naszego sklepu internetowego uwzględnia wysokiej jakości blendy oraz kawy single origin z wielu zakątków świata. Masz możliwość wyboru ulubionej kawy o preferowanym przez siebie aromacie, body, ulubionej intensywności oraz stopniu palenia.
Kawa 100% arabica – co to znaczy?
Kawa 100% arabica zawiera wyłącznie ziarna arabiki. To roślina wymagająca w uprawie. Wzrasta wyłącznie na wysokości ok. 1-2,5 tys. m n.p.m., dlatego uprawia się ją na terenach górzystych. 100% arabica potrzebuje zarówno dużej wilgotności, jak i umiarkowanej temperatury oraz nasłonecznienia. Ziarna arabiki pochodzą z Ameryki Środkowej, Ameryki Południowej, Afryki oraz z Półwyspu Indyjskiego.
H3: Arabica a robusta
Na świecie występują dwa gatunki kawy: arabica i robusta. Drugi gatunek jest znacznie łatwiejszy w uprawie. Robusta wzrasta na plantacjach na wysokości do 800 m n.p.m, na przykład w Indiach, Indonezji oraz Wietnamie. Jest również odporniejsza na szkodniki i choroby. Istnieje wyraźna różnica w smaku pomiędzy arabicą a robustą. Smak i aromat arabiki jest delikatny, z odrobiną przyjemnej, orzeźwiającej kwasowości. Można wyczuć w nim owocowe lub kwiatowe nuty. Robusta zawiera nawet o ponad połowę mniej cukrów i lipidów od arabiki. Ze względu na to jest intensywniejsza w smaku, ma nuty czekolady i orzechów oraz ziemisty posmak. Więcej na ten temat możesz przeczytać w artykule na naszym blogu.
Kawy 100% arabica w naszym asortymencie
W naszej ofercie znajduje się zarówno kawa mielona czy w kapsułkach, jak i kawa ziarnista 100% arabica 1 kg oraz 500 g i 250 g, którą możesz używać do ekspresów ciśnieniowych i przelewowych, kawiarek oraz alternatywnych metod zaparzania. Koniecznie sprawdź produkty takie jak:
- Segafredo Selezione Arabica – urzeka owocowo-kwiatowym aromatem, który przeplata się z nutami czekoladowymi. Średnio palone ziarna wzrastają w Ameryce Środkowej i Południowej.
- Segafredo Single Origin: Brasil i Peru – dwa rodzaje kaw pochodzą plantacji określonego kraju. Każda ma niepowtarzalny smak, który wynika z innych warunków klimatycznych i odmiennych metod obróbki ziaren.
- Segafredo Storia – ziarna kawy pochodzące z 51 gospodarstw w Hondurasie. Stanowią produkt zrównoważonego rolnictwa, z poszanowaniem dla społeczności lokalnych. Na opakowaniach widnieją kody QR, które po zeskanowaniu dają wgląd do szczegółowych informacji o kawie.
- Segafredo Le Origini Peru – kawa w kapsułkach kompatybilna z ekspresami Dolce Gusto®. Jasno palone ziarna mają bogaty smak z wyczuwalnymi nutami czekolady. Le Origini Peru jest również dostępna jako kapsułki kompatybilne Nespresso® oraz jako kawa mielona.