Kategoria: Baza wiedzy
Kawa americano – jak zrobić? 5 wskazówek dla początkujących
Chcesz odkryć sekret idealnej kawy po amerykańsku? Sprawdź, jak zaparzyć prawdziwą americano!
Data publikacji: 11.07.2024
Kategorie: Baza wiedzy
Kawa w podróży – wskazówki, jak przygotować doskonałą kawę na biwaku i kempingu
Podróżując, nie rezygnuj z porannej kawy! Zobacz nasze wskazówki, jak łatwo zaparzyć idealny napój na biwaku czy kempingu.
Data publikacji: 26.06.2024
Kategorie: Baza wiedzy
Jak przechowywać kawę ziarnistą? 5 wskazówek
Sprawdź, jak przechowywać kawę ziarnistą po otwarciu i co zrobić, by zachować jej świeżość na dłużej.
Data publikacji: 3.06.2024
Kategorie: Baza wiedzy
Kawa z kakao - jak ją przygotować? Właściwości i przepisy na marocchino
Marocchino przypadnie do gustu przede wszystkim smakoszom, którzy lubią w kawie słodycz i spory dodatek mleka. Jak zrobić kawę z kakao i dlaczego warto po nią sięgać? Sprawdź!
Data publikacji: 20.05.2024
Kategorie: Baza wiedzy
Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa? Właściwości kawy bez kofeiny
Kawę cenimy zarówno za jej właściwości pobudzające, jak i za sam smak i aromat. Dlatego też nie brakuje osób, które wybierają kawę bezkofeinową. Dziś usprawniony proces dekofeinizacji ziaren gwarantuje bezpieczeństwo picia smacznej kawy o dowolnej porze dnia, także wieczorem. Sięgają po nią osoby, które z różnych przyczyn nie spożywają klasycznej kawy z kofeiną.
Data publikacji: 9.04.2024
Kategorie: Baza wiedzy
Co to jest kawa organiczna? Czym jest kawa bio?
Coraz więcej marek oferuje całe i mielone ziarna w opakowaniach z dopiskiem „bio”. Jednak co dokładnie kryje się za tym określeniem? Czy rzeczywiście powinno mieć ono znaczenie dla konsumentów? Z tego artykułu dowiesz się, co to jest kawa organiczna i dlaczego warto sięgać po nią na co dzień.
Data publikacji: 9.04.2024
Kategorie: Baza wiedzy
Jak grubość mielenia kawy wpływa na jej smak i aromat?
Dla znakomitego smaku i aromatu kawy ważny jest nie tylko wybór wysokiej jakości ziaren. Z tego artykułu dowiesz się, jak dopasować idealny stopień mielenia kawy, a także po jakie kawy mielone warto sięgać.
Data publikacji: 20.03.2024
Kategorie: Baza wiedzy
Jak parzyć kawę sypaną? Przepis na idealną "parzochę"
Klasyczna „parzocha” to kawa łatwa do tradycyjnego przygotowania w każdych okolicznościach. Pije się ją w wielu polskich domach i miejscach pracy. Kawę sypaną można łatwo zaparzyć także w spartańskich warunkach, np. na campingu albo pod namiotem. Jeżeli od czasu do czasu lubisz ją wypić na szybko, warto wiedzieć, jak parzyć kawę sypaną, by móc w pełni cieszyć się jej walorami smakowymi.
Data publikacji: 5.03.2024
Kategorie: Baza wiedzy
Dlaczego kawa z ekspresu nie jest gorąca? 6 przyczyn letniej kawy
Kiedy uruchamiasz ekspres do kawy o poranku, oczekujesz ciepłego, aromatycznego napoju. Letnia kawa z ekspresu to wówczas średnia przyjemność – poza zbyt niską temperaturą zwykle charakteryzuje się także płaskim, nieatrakcyjnym smakiem. Dlaczego kawa z ekspresu nie jest gorąca? Istnieje kilka potencjalnych przyczyn, które wymieniamy w naszym artykule.
Data publikacji: 4.03.2024
Kategorie: Baza wiedzy
Idealna kawa mielona – ranking Segafredo
Masz ochotę na chwilę relaksu z aromatycznym napojem w dłoni? W takim razie doskonale się składa. Przygotowaliśmy dla Ciebie ranking kaw mielonych, które niezmiennie umilają poranki i popołudnia naszych zadowolonych Klientów. Sprawdź, jaka jest najlepsza kawa mielona w każdej z 5 wytypowanych przez nas kategorii.
Data publikacji: 28.02.2024
Kategorie: Baza wiedzy
Wyśmienita kawa bez ekspresu? Tak! Odkrywaj smaki dzięki alternatywnym metodom parzenia
Czy idealna kawa to ta przygotowana w ekspresie? Niekoniecznie. Parzenie kawy alternatywnymi metodami pozwala odkrywać smak ulubionych ziaren na nowo, zachęca też do eksperymentowania z nowymi blendami. Dzięki temu możesz poszerzać swoje kawowe horyzonty i dostrzegać nowe, charakterystyczne walory smakowe przygotowywanych napojów. Baw się kawą, dopasowując idealne napoje do różnych okoliczności.
Data publikacji: 14.02.2024
Kategorie: Baza wiedzy
Dlaczego kawa z ekspresu jest kwaśna? 5 wskazówek na poprawę smaku kawy
Jeżeli przygotowany napój nie spełnia oczekiwań, nie spisuj ekspresu na straty – na ogół niestety wina za smak leży po Twojej stronie. Najczęstszy problem stanowi zbyt kwaśna kawa z ekspresu. Jakie są jej przyczyny? Jak przygotować napój idealny? Sprawdź, jakie wskazówki dla Ciebie przygotowaliśmy!
Data publikacji: 6.02.2024
Kategorie: Baza wiedzy
Jak spienić mleko do kawy? Najlepsze sposoby na doskonałą piankę
Kawa z mleczną pianką smakuje wyśmienicie – nie bez powodu cappuccino i caffé latte mają tak wielu wielbicieli. Jeśli masz na nie ochotę, nie musisz wybierać się do kawiarni. Istnieje wiele sposobów, jak spienić mleko do kawy w domu.
Data publikacji: 29.01.2024
Kategorie: Baza wiedzy
Kawa czy energetyk – dlaczego warto wybrać kawę zamiast napoju energetycznego?
Zarówno kawa jak i energetyk zawierają kofeinę, jednak wybór pomiędzy nimi może mieć znaczenie dla zdrowia i samopoczucia. Co w takim razie działa lepiej: kawa czy energetyk?
Data publikacji: 24.01.2024
Kategorie: Baza wiedzy
Herbaty pobudzające, które zastąpią kawę
Choć walory smakowe kawy i herbaty są niemal całkowicie odmienne, to jednak oba napoje mają istotny wspólny mianownik – właściwości pobudzające.Istnieją herbaty pobudzające na tyle, że pite w większych ilościach mogą zastąpić kawę. Wiesz, które? Opowiadamy o nich w tym wpisie!
Data publikacji: 15.01.2024
Kategorie: Baza wiedzy
Jak poprawnie wyczyścić ekspres do kawy?
Satysfakcja z picia kawy w domu zależy nie tylko od korzystania z profesjonalnego sprzętu i wysokiej jakości ziaren. Bardzo duże znaczenie ma również regularne, prawidłowe czyszczenie ekspresu do kawy.
Data publikacji: 3.01.2024
Kategorie: Baza wiedzy
Na co zwracać uwagę przy wyborze ekspresu do kawy?
Marzysz o delektowaniu się ulubioną kawą nie tylko w kawiarni, ale także we własnym domu? W takim razie pora na zakup ekspresu do kawy! Na jakie warto zwrócić uwagę i jak uniknąć potencjalnych błędów zakupowych, których można żałować w przyszłości? Podpowiedzi znajdziesz w niniejszym artykule.
Data publikacji: 21.12.2023
Kategorie: Baza wiedzy
Najczęstsze błędy podczas przygotowywania kawy
W coraz większej liczbie domów goszczą dziś kawiarki, frenchpressy i ciśnieniowe ekspresy automatyczne. Jednak nawet jeśli korzystasz z najlepszego sprzętu i wysokiej jakości ziaren, w dalszym ciągu warto popracować nad techniką przygotowywania kawy. Istnieje kilka błędów, jakie powszechnie popełniają nawet najwięksi miłośnicy tego napoju.
Data publikacji: 22.09.2023
Kategorie: Baza wiedzy
Mocna kawa ziarnista z Wietnamu – odkryj jej unikalny smak
Tylko pomyśl – na całym świecie jest kilkaset odmian kawowców, a tylko dwa podstawowe gatunki tej rośliny. Jeśli naprawdę lubisz kawę, nie warto ograniczać się do poznawania wyłącznie jednego z nich.
Data publikacji: 14.09.2023
Kategorie: Baza wiedzy
Różnica między klasycznym espresso a ristretto
Każdy kawowy koneser powinien spróbować kiedyś kawy ristretto. To znacznie rzadziej spotykany specjał kawowy, którego wiele kawiarni nie zapisuje w swoim menu. Jednocześnie kawa ristretto z całą pewnością stanowi jeden z najbardziej klasycznych, włoskich napojów, który pozwala w pełni wykorzystać potencjał ekspresu ciśnieniowego.
Data publikacji: 7.09.2023
Kategorie: Baza wiedzy