Kategoria: Baza wiedzy
Najczęstsze błędy podczas przygotowywania kawy
W coraz większej liczbie domów goszczą dziś kawiarki, frenchpressy i ciśnieniowe ekspresy automatyczne. Jednak nawet jeśli korzystasz z najlepszego sprzętu i wysokiej jakości ziaren, w dalszym ciągu warto popracować nad techniką przygotowywania kawy. Istnieje kilka błędów, jakie powszechnie popełniają nawet najwięksi miłośnicy tego napoju.
Data publikacji: 22.09.2023
Kategorie: Baza wiedzy
Mocna kawa ziarnista z Wietnamu – odkryj jej unikalny smak
Tylko pomyśl – na całym świecie jest kilkaset odmian kawowców, a tylko dwa podstawowe gatunki tej rośliny. Jeśli naprawdę lubisz kawę, nie warto ograniczać się do poznawania wyłącznie jednego z nich.
Data publikacji: 14.09.2023
Kategorie: Baza wiedzy
Różnica między klasycznym espresso a ristretto
Każdy kawowy koneser powinien spróbować kiedyś kawy ristretto. To znacznie rzadziej spotykany specjał kawowy, którego wiele kawiarni nie zapisuje w swoim menu. Jednocześnie kawa ristretto z całą pewnością stanowi jeden z najbardziej klasycznych, włoskich napojów, który pozwala w pełni wykorzystać potencjał ekspresu ciśnieniowego.
Data publikacji: 7.09.2023
Kategorie: Baza wiedzy
Kaloryczność kawy – fakty i mity
Jak to jest właściwie z tą kawą? Bardziej pomaga czy jednak przeszkadza w odchudzaniu? W skrócie: to zależy. Jak w każdej kwestii związanej z utratą nadprogramowych kilogramów, również na temat kaloryczności kawy powstało wiele faktów oraz mitów. W tym artykule weźmiemy pod lupę najpopularniejsze z nich.
Data publikacji: 28.08.2023
Kategorie: Baza wiedzy
Jak wygląda produkcja kawy – od ziarenka do gotowego produktu
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, znany i doceniany przez miliony ludzi każdego dnia. Choć dla większości z nas jest to tylko aromatyczna filiżanka, mało kto zdaje sobie sprawę z całego zaangażowania, pracy i procesów, które kryją się za tym magicznym napojem.
Data publikacji: 11.08.2023
Kategorie: Baza wiedzy
Rodzaje kaw, które warto spróbować
Świat kawy ma swoim wielbicielom naprawdę wiele do zaoferowania. Zamiast na co dzień pić dobrze znany napar na bazie tych samych ziaren przygotowywanych w identyczny sposób, warto od czasu do czasu spróbować czegoś nowego.
Data publikacji: 4.08.2023
Kategorie: Baza wiedzy
Metody parzenia kawy w domu
Pragniesz pić dobrą kawę w domu, ale nie masz drogiego ekspresu ciśnieniowego? Nic straconego, istnieje wiele metod parzenia kawy w domu, które wykorzystują inne, bardziej przystępne cenowo sprzęty o wysokiej trwałości.
Data publikacji: 28.07.2023
Kategorie: Baza wiedzy
Zamienniki kapsułek Dolce Gusto® i Nespresso® – czy warto?
Czy wiesz, że posiadając ekspres kapsułkowy Nespresso® lub Dolce Gusto® nadal możesz wybierać wśród kaw od różnych producentów? A to dzięki zamiennikom popularnych kapsułek w atrakcyjnych cenach.
Data publikacji: 24.01.2023
Kategorie: Baza wiedzy
Kawy Single Origin - dla odkrywców egzotyki
Kawy single origin stanowią prawdziwą gratkę dla koneserów – zarówno kawy w formie klasycznego, włoskiego espresso, jak i przygotowywanej alternatywnymi metodami. Co kryje się pod określeniem single origin i co sprawia, że takie kawy są wyjątkowe?
Parzenie kawy w kawiarce – wszystko, co musisz wiedzieć
Do przygotowania aromatycznej kawy w warunkach domowych wiele osób wybiera kawiarkę, inaczej nazywaną kafetierą lub makinetką. Jej prosta, a zarazem zmyślna konstrukcja umożliwia cieszenie się wyśmienitym naparem w krótkim czasie. Żeby jednak kawa z kawiarki smakowała jak należy, w trakcie jej używania trzeba przestrzegać kilku kluczowych zasad. Dowiedz się, jak zrobić kawę w kawiarce, aby wydobyć z niej najlepszy smak i aromat
Data publikacji: 19.05.2022
Kategorie: Baza wiedzy, Inspiracje
Arabica a robusta – czym się różnią?
Na świecie występuje kilkaset odmian kawowców, jednak wywodzą się one z dwóch gatunków kawy, które całkowicie zdominowały rynek. To arabica i robusta, pomiędzy którymi istnieje wiele różnic. Przeczytaj i poznaj kluczowe spośród nich.https://www.sklepsegafredo.pl/kawa-ziarnista,c15.html
Data publikacji: 25.04.2022
Kategorie: Baza wiedzy, Inspiracje
Ananas i karmel, czyli czym są kawy speciality?
Czym charakteryzują się kawy speciality?
Wraz z rosnącą świadomością konsumentów na temat jakości kawy coraz więcej osób docenia walory ziaren speciality, inaczej określanych także jako specialty. Wyróżnia je przede wszystkim wyrazisty smak i aromat, w którym łatwiej wyczuwalne są subtelne niuanse pomiędzy naparami z ziaren o różnym gatunku i miejscu uprawy. Kawa speciality oznacza jednak znacznie więcej niż po prostu kawa premium.
Data publikacji: 17.01.2022
Kategorie: Baza wiedzy
Kawa bezkofeinowa – jakie ma właściwości i dla kogo została stworzona
Oprócz charakterystycznego smaku kawa kojarzy nam się przede wszystkim z pobudzeniem, jakie gwarantuje po wypiciu. To zasługa kofeiny, którą zawierają ziarna kawowca. Związek chemiczny oddziałuje na nasz ośrodkowy układ nerwowy. Czasami jednak mamy ochotę delektować się niepowtarzalnym smakiem i aromatem kawy wieczorem, kiedy chcielibyśmy uniknąć wpływu kofeiny na zasypianie. Część miłośników małej czarnej przywykła z kolei do spożycia kawy, jednak nie może jej pić właśnie ze względu na zawartość kofeiny. Z myślą o takich osobach wypracowano różne techniki dekofeinizacji kawy. Mają one na celu usunąć z ziaren kawy kofeinę, nie pozbawiając ich jednocześnie koloru, smaku i aromatu.
Data publikacji: 17.12.2021
Kategorie: Baza wiedzy
Kawa z certyfikatem – czym jest RA (daw. RFA) i dlaczego warto szukać kawy z takim oznaczeniem?
Poświęcamy wiele czasu na wybór kawy o ulubionym stopniu wypalenia czy zmielenia. Jest jednak jeszcze jedna cecha tego produktu, na którą z całą pewnością warto zwrócić uwagę. Mowa oczywiście o ekologiczności kawy, którą potwierdzają różnego rodzaju certyfikaty. W niniejszym artykule skupimy się na certyfikacie RA (daw. RFA). Czy opatrzone nim kawy można określić mianem organicznych?
Data publikacji: 1.12.2021
Kategorie: Baza wiedzy
Sprawdź historię ziaren, czyli transparentność dzięki technologii
Data publikacji: 19.11.2021
Kategorie: Baza wiedzy, Ciekawostki
Jak znaleźć kawę, która Ci smakuje?
Pijąc kawę, z pewnością zauważasz, że napój ten nie zawsze smakuje tak samo. Różnice odnajdujesz w aromacie, konsystencji oraz mocy poszczególnych produktów.
Data publikacji: 10.11.2021
Kategorie: Baza wiedzy, Inspiracje
Kawa w domu jak w kawiarni – odkryj porady baristy
Wyjątkowy zapach świeżo mielonej kawy, unoszący się już od progu Twojej ulubionej kawiarni, zdradza najwyższą jakość serwowanych w niej napojów. To one poprawiają Twój nastrój każdego dnia i dodają energii nawet w deszczowy dzień. Kawa w kawiarni to przyjemność warta celebrowania. Jeśli zastanawiasz się, czy samodzielnie jesteś w stanie przygotować w domu kawę smakującą tak samo dobrze, skorzystaj z kilku wskazówek, które przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie. Jako miłośnik kawy możesz być jej znawcą, który świadomie i z przyjemnością nie tylko pije aromatyczne espresso, ale przygotowuje i serwuje kawę swoim bliskim tak, aby smakowała ona jak najlepiej.
Data publikacji: 23.09.2021
Kategorie: Baza wiedzy, Ciekawostki
Tagi: Klub Segafredo, Porady Segafredo
Kawowy Savoir Vivre, jak pić kawę?
O sposobach przygotowania kawy napisano niejedną książkę. Ten kojarzony ze słoneczną Italią napój, ma swoich zwolenników na całym świecie. Dzięki temu włoska „mała czarna” doczekała się wielu odmian. Jednak jedna rzecz pozostaje niezmienna - zasady jej podawania.
Data publikacji: 28.07.2020
Kategorie: Baza wiedzy, Ciekawostki
- Strona:
- 1