Blog Segafredo
Arabica a robusta – czym się różnią?
Na świecie występuje kilkaset odmian kawowców, jednak wywodzą się one z dwóch gatunków kawy, które całkowicie zdominowały rynek. To arabica i robusta, pomiędzy którymi istnieje wiele różnic. Przeczytaj i poznaj kluczowe spośród nich.https://www.sklepsegafredo.pl/kawa-ziarnista,c15.html
Data publikacji: 25.04.2022
Kategorie: Baza wiedzy, Inspiracje
Kawa z napojem roślinnym – wegańska alternatywa dla mleka krowiego
Napoje roślinne to już w Polsce prawdziwy trend. Są alternatywą dla mleka o pochodzeniu zwierzęcym. Dzisiaj z produktów, których używają profesjonalni bariści, możesz korzystać także we własnym domu. Wyśmienicie się spieniają, o do tego dobrze smakują. Co powiesz na wykorzystanie napojów roślinnych podczas przygotowywania ulubionych specjałów kawowych?
Data publikacji: 3.03.2022
Kategorie: Inspiracje
Kawa na prezent, czyli pomysł na trafiony upominek
Celem prezentu jest wprawienie obdarowywanej osoby w dobry nastrój. Z tego powodu wielu z nas wybiera na prezent upominki, które umożliwiają przyjemne spędzenie czasu. Obok słodyczy, książek czy świec zapachowych bardzo często wymienia się także kawę jako przykład idealnego, uniwersalnego podarunku. Niemal każdy pije kawę, jednak na co dzień sięgamy raczej po proste, łatwe do nabycia w sklepach produkty. Ekskluzywny zestaw kaw na prezent może zatem stanowić strzał w dziesiątkę. Dzięki niemu możesz umilić osobie obdarowanej dzień i zaprosić ją do delektowania się chwilą małej przyjemności.
Data publikacji: 15.02.2022
Kategorie: Inspiracje
Ananas i karmel, czyli czym są kawy speciality?
Czym charakteryzują się kawy speciality?
Wraz z rosnącą świadomością konsumentów na temat jakości kawy coraz więcej osób docenia walory ziaren speciality, inaczej określanych także jako specialty. Wyróżnia je przede wszystkim wyrazisty smak i aromat, w którym łatwiej wyczuwalne są subtelne niuanse pomiędzy naparami z ziaren o różnym gatunku i miejscu uprawy. Kawa speciality oznacza jednak znacznie więcej niż po prostu kawa premium.
Data publikacji: 17.01.2022
Kategorie: Baza wiedzy
Kawa bezkofeinowa – jakie ma właściwości i dla kogo została stworzona
Oprócz charakterystycznego smaku kawa kojarzy nam się przede wszystkim z pobudzeniem, jakie gwarantuje po wypiciu. To zasługa kofeiny, którą zawierają ziarna kawowca. Związek chemiczny oddziałuje na nasz ośrodkowy układ nerwowy. Czasami jednak mamy ochotę delektować się niepowtarzalnym smakiem i aromatem kawy wieczorem, kiedy chcielibyśmy uniknąć wpływu kofeiny na zasypianie. Część miłośników małej czarnej przywykła z kolei do spożycia kawy, jednak nie może jej pić właśnie ze względu na zawartość kofeiny. Z myślą o takich osobach wypracowano różne techniki dekofeinizacji kawy. Mają one na celu usunąć z ziaren kawy kofeinę, nie pozbawiając ich jednocześnie koloru, smaku i aromatu.
Data publikacji: 17.12.2021
Kategorie: Baza wiedzy
Kawa z certyfikatem – czym jest RFA i dlaczego warto szukać kawy z takim oznaczeniem?
Poświęcamy wiele czasu na wybór kawy o ulubionym stopniu wypalenia czy zmielenia. Jest jednak jeszcze jedna cecha tego produktu, na którą z całą pewnością warto zwrócić uwagę. Mowa oczywiście o ekologiczności kawy, którą potwierdzają różnego rodzaju certyfikaty. W niniejszym artykule skupimy się na certyfikacie RFA. Czy opatrzone nim kawy można określić mianem organicznych?
Data publikacji: 1.12.2021
Kategorie: Baza wiedzy
Sprawdź historię ziaren, czyli transparentność dzięki technologii
Data publikacji: 19.11.2021
Kategorie: Baza wiedzy, Ciekawostki
Jak znaleźć kawę, która Ci smakuje?
Pijąc kawę, z pewnością zauważasz, że napój ten nie zawsze smakuje tak samo. Różnice odnajdujesz w aromacie, konsystencji oraz mocy poszczególnych produktów.
Data publikacji: 10.11.2021
Kategorie: Baza wiedzy, Inspiracje
Aromatyczna kawa gdziekolwiek jesteś? Teraz zaparzysz ją sam
Data publikacji: 3.11.2021
Kawa w domu jak w kawiarni – odkryj porady baristy
Wyjątkowy zapach świeżo mielonej kawy, unoszący się już od progu Twojej ulubionej kawiarni, zdradza najwyższą jakość serwowanych w niej napojów. To one poprawiają Twój nastrój każdego dnia i dodają energii nawet w deszczowy dzień. Kawa w kawiarni to przyjemność warta celebrowania. Jeśli zastanawiasz się, czy samodzielnie jesteś w stanie przygotować w domu kawę smakującą tak samo dobrze, skorzystaj z kilku wskazówek, które przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie. Jako miłośnik kawy możesz być jej znawcą, który świadomie i z przyjemnością nie tylko pije aromatyczne espresso, ale przygotowuje i serwuje kawę swoim bliskim tak, aby smakowała ona jak najlepiej.
Data publikacji: 23.09.2021
Kategorie: Baza wiedzy, Ciekawostki
Tagi: Klub Segafredo, Porady Segafredo
Kawa w kapsułkach biodegradowalnych - pomóż środowisku
Ekspresy na kapsułki są coraz popularniejsze. Z pewnością doceniasz zalety szybkiego przygotowania doskonałego espresso nawet w porannym zamieszaniu. Ten niezwykły zapach, unoszący się w Twojej kuchni, intensywny smak i idealna konsystencja… Kawa zamknięta w niewielkich kapsułkach zachowuje swoje właściwości dzięki szczelnemu opakowaniu. Perfekcyjnie dobrana ilość kawy pozwala codziennie cieszyć się idealnym napojem o zróżnicowanym, zależnie od wybranego gatunku, posmaku i mocy. Kapsułki w tradycyjnym wydaniu są wykonane z aluminium. O ile nie szkodzi to naszemu zdrowiu, o tyle dla środowiska nie jest już tak łaskawe. Kapsułki biodegradowalne stały się odpowiedzią na eko trend i potrzebę zadbania o naszą planetę.
Data publikacji: 15.09.2021
Kawowy Savoir Vivre, jak pić kawę?
O sposobach przygotowania kawy napisano niejedną książkę. Ten kojarzony ze słoneczną Italią napój, ma swoich zwolenników na całym świecie. Dzięki temu włoska „mała czarna” doczekała się wielu odmian. Jednak jedna rzecz pozostaje niezmienna - zasady jej podawania.
Data publikacji: 28.07.2020
Kategorie: Baza wiedzy, Ciekawostki
Gdzie pić kawę w wakacje? Wakacyjna kawa
Choć kawa będąca źródłem pobudzenia, dla wielu jest nieodłącznym elementem każdego poranka w pracy, stanowi również doskonałe uzupełnienie chwil relaksu. Leniwy ranek lub spokojne popołudnie w towarzystwie filiżanki ulubionego, aromatycznego naparu to synonim prawdziwego wypoczynku. Gdzie zatem wypić najlepszą wakacyjną kawę?
Data publikacji: 6.07.2020
Tagi: Kawa na wakacje, Klub Segafredo, Porady Segafredo, Segafredo dla gastronomii, Segafredo HoReCa, Smaki lata
Mrożona herbata na upały, herbata o smaku lata
Mrożona herbata jest dobrym sposobem na letnie upały. Nawadnia i gasi pragnienie dużo skuteczniej niż słodkie napoje gazowane. Wybrane mieszanki owocowe i ziołowe pozbawione są typowej dla tradycyjnej herbaty goryczki i mogą być bez przeszkód spożywane także przez dzieci. Są odpowiednie również dla kobiet w ciąży.
Data publikacji: 16.06.2020
Tagi: Herbaty Brodies, Ice Tea, Klub Segafredo, Przepisy na napoje, Smaki lata
Z prawdziwej pasji rodzi się prawdziwa kawa - Akademia Espresso 1
Umiejętne parzenie kawy jest kunsztem, którego można się nauczyć. Nie trzeba być wybitnym znawcą tematu czy najlepszym baristą – wystarczy poznać zasady poruszania się po świecie włoskiego espresso, dzięki którym każda kolejna przygotowana przez nas „mała czarna” będzie zachwycała finezją smaku, stanowiąc ucztę dla zmysłów.
Data publikacji: 14.05.2014
Wpływ kawy na odchudzanie, pomocna kofeina
Światowy Dzień Walki z Otyłością co roku przywołuje coraz powszechniejszy problem zbyt dużej wagi. Jak wynika z badań Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, aż 46% kobiet i 63% mężczyzn boryka się z nadwagą. Przy tak alarmujących wynikach, szukamy każdej możliwej broni w walce z kilogramami. Czy kawa jest jedną z nich?
Data publikacji: 14.05.2014
Metody parzenia kaw, style parzenia
Espresso, kawa po turecku a może amerykańska? Istnieje kilka technik parzenia małej czarnej, jednak sposób, w jaki to zrobimy w dużej mierze decyduje o jej smaku, mocy i wpływie na organizm. Aby mieć pewność, że kawa spełni nasze oczekiwania, warto dowiedzieć się, jakie efekty dają różne metody jej przygotowania.
Data publikacji: 14.05.2014
Jak wybrać kawę? Gatunki i pochodzenie kawy
Ogromna rozpiętość cen - za opakowanie możemy zapłacić od kilku do kilkudziesięciu złotych. Wybór jest również imponujący, a ceny kuszą i zachęcają do eksperymentowania. Co to znaczy, że kawa jest dobrej jakości i czy warto zapłacić za nią więcej?
Data publikacji: 14.05.2014
Praktyka robienia espresso - Akademia Espresso 5
Picie kawy wiąże się z przyjemnością i sensualnością. Aromat i smak, charakterystyczne dla tego napoju, pobudzają nasze zmysły i wzmacniają temperament. Reguła „5M” przygotowana przez Segafredo Zanetti jest rytualną drogą do przyrządzenia espresso w perfekcyjnym stylu.
Data publikacji: 14.05.2014
Technika profesjonalnego baristy - Akademia Espresso 4
Kawa espresso może być ucztą dla zmysłów – pod warunkiem, że zostanie odpowiednio przygotowana. Zasada „5M” przygotowana przez Segafredo to przewodnik po świecie włoskiego espresso. Wierzymy, że parzenie kawy jest kunsztem, którego można się nauczyć.
Data publikacji: 14.05.2014