Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Dlaczego kawa z ekspresu jest kwaśna? 5 wskazówek na poprawę smaku kawy

Po zakupie ekspresu ciśnieniowego każdy pragnie delektować się wyśmienitą kawą. Jeżeli przygotowany napój nie spełnia oczekiwań, nie spisuj ekspresu na straty – na ogół niestety wina za smak leży po Twojej stronie. Najczęstszy problem stanowi zbyt kwaśna kawa z ekspresu. Jakie są jej przyczyny? Jak przygotować napój idealny? Sprawdź, jakie wskazówki dla Ciebie przygotowaliśmy!

1. Niska jakość ziaren

Jednym z powodów, dlaczego kawa z ekspresu jest kwaśna, może być używanie niskich jakościowo ziaren. A przecież ich wybór ma kluczowe znaczenie dla smaku napoju  – niezależnie od rodzaju i ceny ekspresu. Szczególnie łatwo natrafić na ziarna niskiej jakości w markecie. Na ogół to kawa ciemno palona oraz mielona. Poprzez taką obróbkę można zamaskować wiele defektów ziaren, m.in. ich niedojrzałość albo stęchlizna wnikająca ze starzenia się surowca. Taka kwaśna kawa z ekspresu ciśnieniowego może być ciężkostrawna i podrażniać żołądek.

Wybieraj kawy dobrej jakości

  • Sięgaj po kawy mielone od zaufanych producentów. Jeżeli nie ma ich w sklepie stacjonarnym, rozważ zakup kawy online.
  • W miarę możliwości kupuj kawę ziarnistą, ponieważ można lepiej ocenić jej wygląd i jakość.
  • Jeżeli próbujesz kawy nowej marki, wybieraj produkty certyfikowane, np. ekologiczne, z tzw. euroliściem.

2. Profil sensoryczny kawy

Kawowi eksperci wyraźnie rozróżniają kwaśność i kwasowość kawy. Pierwsza cecha jest niepożądana i wynika z wyżej wymienionej niskiej jakości ziaren. Smak kwaśnej kawy przywodzi na myśl zepsucie. Z kolei kwasowość to naturalny element profilu sensorycznego napoju. W kawach o wyższej kwasowości można wyczuć orzeźwiające, na przykład cytrusowe nuty. Nie każdy za nimi przepada, dlatego warto zapoznać się z informacjami na opakowaniu dot. kwasowości ziaren.

Jakie ziarna kawy mają wyższą kwasowość?

  • 100% arabika – ziarna arabiki charakteryzują się wyczuwalną kwasowością, której nie ma robusta. Jeśli preferujesz kawy o niskiej kwasowości, polecamy blendy zawierające oba gatunki kaw.
  • Jasno palone – mniejszy stopień obróbki termicznej ziaren przekłada się na większą wyczuwalność ich naturalnego, owocowego aromatu. Miłośnicy kawy o wysokiej kwasowości używają jasno palonych ziaren do alternatywnych metod zaparzania. Jeżeli nie chcesz, by kawa z ekspresu była kwaśna, wybieraj ziarna średnio albo mocno palone.
  • Uprawiane w Afryce (np. Etiopia, Kenia) – nie tylko gatunek, ale również pochodzenie kawowych ziaren mają wpływ na wyczuwalną kwasowość kawy. Wynikają one z odmiennych warunków atmosferycznych i środowiskowych, w których wzrastają kawowce i dojrzewają ich owoce. Napoje o niższej kwasowości uzyskasz z ziaren m.in. brazylijskich czy wietnamskich

3. Parametry zaparzania kawy

Stopień mielenia ziaren, temperatura wody i czas zaparzania również wpływają na walory smakowe kawy. Nieodpowiednie ustawienia mogą stanowić kolejną przyczynę zbyt kwaśnego napoju. Ziarna za grubo mielone, niska temperatura oraz długi czas zaparzania podbijają kwasowość kawy, za którą mogą nie przepadać użytkownicy ekspresów ciśnieniowych.

Dlaczego kawa z ekspresu jest kwaśna

Parametry zaparzania kawy w ekspresie ciśnieniowym:

  • drobno mielone ziarna (nie drobniej niż sól kuchenna),
  • temperatura parzenia w zakresie 94-96°C,
  • czas zaparzania 25-30 sekund.

4. Czyszczenie i odkamienianie ekspresu

Kwaśna kawa z ekspresu automatycznego lub kolbowego może wynikać ze stopnia zabrudzenia urządzenia. Ekspresy do kawy wymagają regularnego płukania, czyszczenia i odkamieniania. Najbardziej podatny na zabrudzenia jest system spieniania mleka, jednak także tłuszcz obecny w kawie z czasem osadza się na elementach ekspresu. Resztki mleka i kawowy osad w połączeniu z ciepłymi i wilgotnymi warunkami panującymi w ekspresie łatwo prowadzą do rozwoju pleśni. Brak czyszczenia powoduje także powstanie kamienia. Mogą one odpowiadać za kwaśny smak kawy i są szkodliwe dla zdrowia.

Jak często czyścić ekspres do kawy?

Częstotliwość czyszczenia ekspresu do kawy należy dostosować do stopnia jego eksploatacji. Przyjmuje się jednak, że domowy ekspres czyścimy przynajmniej 1 raz w tygodniu i odkamieniamy go co 200-300 kaw. Większość ekspresów automatycznych przypomina użytkownikom o czyszczeniu i odkamienianiu. Właściciele starszych ekspresów sami muszą o tym pamiętać.

Każdego dnia przepłukuj system mleczny czystą wodą (co kilka dni możesz dodawać do niej płyn czyszczący). Korzystaj z rekomendowanych przez producenta środków czyszczących. Pamiętaj, by kilka razy przepłukać ekspres po czyszczeniu. Resztki tabletek lub proszku do ekspresu również mogą sprawiać, że kawa ma kwaśny posmak.

5. Sposób przechowywania kawy

Kawa z ekspresu jest kwaśna, jeśli nieprawidłowo ją przechowujesz. Wilgoć, dostęp powietrza i ekspozycja na promienie słoneczne mogą powodować utlenianie się, jełczenie i fermentację kawowych ziaren. Dochodzi do tego szczególnie, jeśli kupujesz większe paczki kawy i wolno je zużywasz. Po pewnym czasie możesz zauważyć, że napój zmienia smak na bardziej kwaśny.

Jak prawidłowo przechowywać kawę?

  • Zarówno ziarna kawy, jak i kawę mieloną należy przechowywać w suchych, szczelnych i zaciemnionych pojemnikach.
  • Kawę w oryginalnym, otwartym opakowaniu (bez przesypywania) chowaj do puszki, słoika albo innego szczelnego pudełka.
  • Opakowanie kawy możesz dodatkowo zamykać klipsem.
  • Kawę przechowuj w temperaturze pokojowej i bez dostępu światła, np. w szafce kuchennej. Ważna jest stała temperatura otoczenia, dlatego nie należy trzymać kawy w lodówce ani w pobliżu kuchenki albo piekarnika.

Dlaczego kawa z ekspresu jest kwaśna? Podsumowanie

Kwaśna kawa z ekspresu to efekt m.in. niskiej jakości ziaren, niewłaściwego przechowywania lub nieprawidłowego zaparzania. Trzeba rozróżnić kwasowość kawy, która stanowi element profilu sensorycznego napoju od kwaśności. Kawy o wysokiej kwasowości mają swoich entuzjastów, ale jeśli do nich nie należysz, możesz wybrać ziarna o bardziej zbalansowanym smaku. Pamiętaj, by regularnie czyścić i odkamieniać ekspres, dzięki czemu każdego dnia można cieszyć się doskonałą kawą.

Data publikacji: 06.02.2024 13:25:49

Kategorie: Baza wiedzy

Produkty

 
Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900
Dane firmy

Segafredo Zanetti Poland Sp. z o.o.
Ul. Partyzantów 7
32 - 700 Bochnia
NIP: 8681746560
Regon: 852630900
KRS: 0000127098