Masz ochotę na chwilę relaksu z aromatycznym napojem w dłoni? W takim razie doskonale się składa. Przygotowaliśmy dla Ciebie ranking kaw mielonych, które niezmiennie umilają poranki i popołudnia naszych zadowolonych Klientów. Sprawdź, jaka jest najlepsza kawa mielona w każdej z 5 wytypowanych przez nas kategorii.
Ranking kaw mielonych dla miłośników włoskich specjałów
Espresso, cappuccino, latte macchiato… Kto za nimi nie przepada? Łatwo przygotujesz je w ekspresie ciśnieniowym, a jeśli go nie posiadasz, najlepsza kawa mielona pod względem uzyskania konsystencji zbliżonej do espresso to ta zaparzona w kawiarce. Jeżeli preferujesz głębokie, esencjonalne i pobudzające napoje, koniecznie sprawdź nasz ranking kaw mielonych idealnych do przygotowania „kawy po włosku”.
- Segafredo Selezione Crema 250 g – to kolejna propozycja dla wielbicieli kawowej pianki na espresso. Doskonale komponuje się z dodatkiem spienionego mleka lub napoju roślinnego. Średni stopień palenia kawy znajduje odzwierciedlenie w naparze o głębokim body i intensywnym aromacie z wyczuwalnymi nutami orzechowo-czekoladowymi.
- Segafredo Espresso Casa 250 g – dzięki wydłużonemu procesowi palenia ma intensywny bukiet smakowy i niską kwasowość. Pozwala cieszyć się przyjemną goryczką i wyższym poziomem kofeiny. Po zaparzeniu w ekspresie ciśnieniowym prezentuje bogatą cremę. Dzięki niej poczujesz się jak w prawdziwej włoskiej kawiarni!
- Segafredo Intermezzo 250 g – na podium w naszym zestawieniu znalazł się również blend najlepszych ziaren, który przypadnie do gustu zwolennikom klasycznego smaku espresso. Zastanawiasz się, jaka kawa mielona jest najlepsza na spotkanie w rodzinnym gronie? Segafredo Intermezzo to nasza propozycja.
Te kawy są wyjątkowo wygodne do zabrania w podróż, ponieważ nie potrzebujesz mieć przy sobie młynka. Z pomocą kuchenki turystycznej lub Nanopresso możesz pić aromatyczne espresso także pod chmurką.
Najlepsze kawy mielone dla osób lubiących poznawać nowe smaki
Doskonale zdajemy sobie sprawę, że w kwestii takiej jak kawa mielona ranking powinien uwzględniać także indywidualne preferencje smakowe kawoszy. Nasz numer jeden to zdecydowanie kawy single origin z serii Segafredo Le Origini. Te kawy mielone pochodzące z odległych zakątków świata kuszą smakami i aromatami charakterystycznymi wyłącznie dla swoich regionów uprawy. Ale która z nich wygrywa? Przetestuj i zadecyduj!
- Kawa mielona Segafredo Le Origini Costa Rica 250 g – pochodzące z Kostaryki ziarna poddano przed zmieleniem obróbce, które podkreśliła ich naturalne owocowe nuty z posmakiem likieru – w sam raz do kawy i deseru.
- Kawa mielona Segafredo Le Origini Brasile 250 g – wyróżnia się delikatnym, miodowym profilem smakowym. Ten niezwykły napar ma swoje korzenie w Minas Gerais, sercu największej niepodzielonej plantacji kawowej świata - Nossa Senhora da Guia. Kompozycja jest efektem starannie dobranej selekcji ziaren arabiki, które zostały poddane specjalistycznemu procesowi wypalania. To właśnie ten etap produkcji pozwala na wydobycie z ziaren unikatowego, miodowego bukietu aromatycznego.
- Kawa mielona Segafredo Le Origini Peru 250 g – ziarna zbierane na peruwiańskim płaskowyżu odznaczają się aksamitnym smakiem i dojrzałym bukietem smakowym. Wyczujesz w nim pobudzające nuty czekoladowe i karmelowe.
Kawy single origin możesz zaparzać w ulubiony sposób. My polecamy w szczególności kawiarkę. Poczuj subtelne niuanse smakowe i przeniesiesz się zmysłami w miejsca, z których pochodzi kawa.
Idealna kawa dla osób ceniących klasyczny smak arabiki
Jaka jest najlepsza kawa mielona? Ranking Segafredo nie byłby kompletny bez wskazania tej 100% arabiki. Delikatna w smaku, o świeżym, owocowo-kwiatowym aromacie. Taka właśnie jest Segafredo Selezione Arabica mielona 250 g, którą możesz delektować się na co dzień. Pochodzi z plantacji w Ameryce Środkowej i Południowej. Ze względu na średni stopień palenia ziaren nadaje się do zaparzania nie tylko w ekspresach ciśnieniowych, ale również tradycyjnie, we french pressach albo kawiarkach.
Najlepsza kawa mielona dla troszczących się o środowisko naturalne
Jeżeli priorytet stanowi dla Ciebie dbałość o środowisko naturalne i warunki pracy na plantacjach, mamy dla Ciebie nasz produkt premium, czyli Segafredo Zanetti Storia 250 g. Ma certyfikaty Organic i Rainforest Alliance. Dzięki technologii blockchain IBM możesz prześledzić cały proces produkcji: od zielonego ziarna po wypalenie Twojej kawy.
Walory smakowe Segafredo Zanetti Storia
Troska o środowisko naturalne to niejedyna zaleta kawy Segafredo Zanetti Storia. 100% arabika jest uprawiana na 51 plantacjach Hondurasu, gdzie rośnie na wysokości 1 400-1 600 m n.p.m. Charakteryzuje się ciemno palonymi ziarnami. Po zaparzeniu uwalniają owocowe nuty o przyjemnej kwasowości. Intensywny smak idzie w parze ze zrównoważonym body, co docenisz w przypadku różnych metod zaparzania: tradycyjnych i alternatywnych.
Ranking kaw mielonych Segafredo – podsumowanie
Pamiętaj, że nasz ranking najlepszych kaw mielonych m.in. dla miłośników espresso, wielbicieli nowych smaków czy zwolenników 100% arabiki jest subiektywny. Każdy posiada nieco inny gust i preferencje smakowe. Pamiętaj jednak, że najlepsza kawa mielona to taka, która smakuje Tobie. Z tego względu zachęcamy Cię do próbowania nowych blendów i eksperymentowania ze sposobami