Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Jak spienić mleko do kawy? Najlepsze sposoby na doskonałą piankę

Kawa z mleczną pianką smakuje wyśmienicie – nie bez powodu cappuccino i caffé latte mają tak wielu wielbicieli. Jeśli masz na nie ochotę, nie musisz wybierać się do kawiarni. Istnieje wiele sposobów, jak spienić mleko do kawy w domu. Co więcej, większość z nich nie wymaga nawet posiadania ekspresu do kawy! Dzięki nim przygotujesz atrakcyjne napoje dla siebie i swoich gości.

Jak dobrze spienić mleko? Przydatne wskazówki

Spienianie mleka to sztuka, którą najlepiej doskonalić metodą prób i błędów. Na szczęście większości z nich nie musisz popełniać, bo przygotowaliśmy dla Ciebie uniwersalne porady, jak dobrze spienić mleko w domu.

  • Wybór mleka – ma kluczowe znaczenie, niezależnie od metody spieniania, z której korzystasz. Jeśli pijesz mleko krowie, najlepiej sprawdzi się takie o wysokiej zawartości tłuszczu (3,2%). Warto poszukać produktów rekomendowanych do spieniania (z dopiskiem „barista”). Charakteryzują się wyższą zawartością białka.
  • Temperatura mleka – za idealną uznaje się 65°C. Takie mleko spienia się najszybciej i najwolniej opada. Z tego względu osoby korzystające z ręcznych metod spieniania powinny je podgrzać po wyjęciu z lodówki. Czy zimne mleko można spienić? Tak, ale zajmie to więcej czasu i efekt jest krótkotrwały. Jednak wiele spieniaczy ma dodatkową funkcję podgrzewania mleka.
  • Czas spieniania – w tej kwestii nie ma idealnej receptury. Zależy od ilości mleka i wybranej metody spieniania. Najlepiej na bieżąco obserwować konsystencję mlecznej pianki. Idealnie przygotowana ma aksamitną strukturę i umożliwia robienie wzorków na kawie.

Spieniacze w ekspresach do kawy

Ekspresy do kawy z funkcją spieniania mleka to najwygodniejsze rozwiązanie dla osób, które na co dzień gustują w cappuccino i latte macchiato. W ekspresie automatycznym wystarczy nalać zimne mleko do specjalnego zbiornika lub włożyć rurkę do kartonika z mlekiem, a następnie wybrać odpowiedni przycisk. Niektóre ekspresy ciśnieniowe wyposażono w dyszę spieniającą, pod którą podstawia się metalowy dzbanek z mlekiem. Ten sposób jest bardziej higieniczny (łatwiej umyć dzbanuszek niż plastikową rurkę), ale wymaga większego zachodu i testowania poziomu spienienia mleka.

Spieniacz elektryczny

Elektryczny, wolnostojący spieniacz to jeden z wygodniejszych sposobów na to, jak spienić mleko w domu. Korzystają z niego m.in. właściciele kawiarek. Elektryczny spieniacz ma funkcję podgrzewania, dlatego wystarczy wlać do niego zimne mleko lub napój roślinny.

  1. Zależnie od rodzaju spieniacza skorzystaj z oznaczenia wewnątrz dzbanka lub nalej mleko do 1/3 pojemności naczynia. Jeśli potrzebujesz więcej spienionego mleka, czynność trzeba będzie powtórzyć.
  2. Naciśnij przycisk spieniający.
  3. Możesz samodzielnie wyłączyć spieniacz, gdy mleko uzyska pożądaną konsystencję lub poczekać, aż spieniacz wyłączy się automatycznie.

Spieniacze mogą mieć dodatkowe opcje i ograniczenia dot. ilości mleka, które spieniają. Zanim zaczniesz z niego korzystać, zapoznaj się z instrukcją.

Spieniacz na baterie

Ręczny spieniacz na baterie jest również wygodny, a do tego tańszy niż ten elektryczny. To małe, poręczne urządzenie z mieszadełkiem, które napowietrza mleko. Ze względu na niewielkie wymiary i bezprzewodową pracę możesz korzystać z niego także w podróży.

  1. Zależnie od preferencji przed spienianiem możesz podgrzać mleko do temperatury 65°C. Pamiętaj, żeby nie zagotować mleka! Możliwe jest także spienianie mleka na zimno.
  2. Wlej mleko do wysokiego naczynia, na przykład szklanki (napełnij ją w 1/3). Jeżeli potrzebujesz więcej spienionego mleka, użyj większego naczynia, które pomieści płyn po zwiększeniu jego objętości.
  3. Włóż mieszadełko do naczynia z mlekiem i uruchom spieniacz.
  4. Poruszaj spieniaczem w górę i w dół, by napowietrzać mleko.
  5. Po spienieniu mleka do pożądanej konsystencji wyłącz spieniacz.

Jak spienić mleko bez spieniacza do mleka?

Jeżeli nie masz przy sobie spieniacza do mleka, możesz posłużyć się innymi sprzętami elektrycznymi, które na ogół znajdują się w kuchni. Spienianie w nich mleka jest nieco trudniejsze, ale nie niemożliwe.

Spienianie mleka w blenderze

Jeżeli masz w domu wysoki blender kielichowy lub nawet blender ręczny, możesz wypróbować je do spieniania mleka. Pianka prawdopodobnie nie będzie tak zwarta, jak w przypadku korzystania z klasycznego spieniacza, ale mleko powinno się nieco napowietrzyć.

Jak spienić mleko do kawy

Jak spienić mleko w blenderze kielichowym?

  1. Wlej ciepłe lub zimne mleko do kielicha blendera. Zachowaj wcześniej wspomnianą proporcję, napełniając naczynie do 1/3 pojemności, aby zawartość na pewno zmieściła się po spienieniu.
  2. Uruchom blender na najwyższych obrotach.
  3. Kiedy mleko spieni się, wyłącz urządzenie.

Jak spienić mleko blenderem ręcznym?

  1. Wlej ciepłe lub zimne mleko do wysokiego naczynia o ściankach z tworzywa sztucznego. Napełnij je do 1/3 pojemności.
  2. Włóż blender ręczny do naczynia i uruchom go na najwyższych obrotach.
  3. Podczas pracy blendera wykonuj ruchy góra-dół, by napowietrzać mleko.
  4. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji mleka wyłącz blender.

Spienianie mleka mikserem

Kolejny sposób, jak zrobić spienione mleko bez użycia spieniacza, to skorzystanie z klasycznego miksera kuchennego. Zasady są podobne jak w przypadku używania blendera.

  1. Wlej ciepłe lub zimne mleko do naczynia o wysokich ściankach. Napełnij je do 1/3 pojemności.
  2. Włóż trzepaczki miksera do naczynia i uruchom urządzenie.
  3. Poruszaj mikserem w górę i dół, aby napowietrzać mleko.
  4. Po spienieniu mleka wyłącz mikser.

Jak spienić mleko ręcznie?

Urządzenia elektryczne mogą przestać działać w najmniej oczekiwanym momencie, np. gdy wyczerpią się baterie albo zabraknie prądu. Czy w takich sytuacjach są sposoby na to, jak spienić mleko do kawy bez spieniacza? Na szczęście tak! Wystarczy wiedzieć, jak spienić mleko ręcznie.

Spienianie mleka we french pressie

French press to naprawdę uniwersalne narzędzie – zaparzysz w nim kawę lub herbatę, a nawet spienisz mleko! Możesz skorzystać z klasycznego french pressa lub wyposażyć się w specjalny spieniacz tłokowy, który działa na tej samej zasadzie.

  1. Wlej ciepłe lub zimne mleko do naczynia french pressa. Napełnij je ok. w 1/3.
  2. Nałóż pokrywkę z tłoczkiem.
  3. Poruszaj tłoczkiem w górę i dół przez ok. 30 sekund.
  4. Po tym czasie mleko powinno być gotowe.

Spienianie mleka w słoiku

Ostatni sposób na spienianie mleka jest najprostszy i może skorzystać z niego niemal każdy. Wystarczy mieć w domu czysty słoik z pokrywką i dostęp do kuchenki mikrofalowej.

  1. Wlej zimne mleko do 1/3 pojemności słoika.
  2. Zakręć słoik.
  3. Potrząsaj słoikiem przez ok. 30 sekund.
  4. Zdejmij pokrywkę.
  5. Podgrzej słoik z mlekiem w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund. Po tym czasie spienione mleko powinno unieść się do góry.

Sposoby na spienianie mleka do kawy – podsumowanie

Istnieją wiele domowych sposobów na to, jak spienić mleko na ciepło i na zimno. Chociaż najwygodniej korzystać ze specjalnych spieniaczy do mleka, możesz także wypróbować inne sprzęty i akcesoria kuchenne do co codziennego użytku. Pamiętaj o wyborze odpowiedniego rodzaju mleka i podgrzaniu go do właściwej temperatury. Wtedy mleczna pianka stanowi o wiele mniejsze wyzwanie.

 

Data publikacji: 29.01.2024 10:22:56

Kategorie: Baza wiedzy

Produkty

 
Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900
Dane firmy

Segafredo Zanetti Poland Sp. z o.o.
Ul. Partyzantów 7
32 - 700 Bochnia
NIP: 8681746560
Regon: 852630900
KRS: 0000127098