Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Jak zrobić kawę do termosu? 5 wskazówek na idealną kawę w terenie

Jak delektować się pyszną, ciepłą kawą poza domem? Zabierz ją ze sobą w termosie! Świetnie sprawdzi się zarówno w pracy na świeżym powietrzu, jak i podczas podróży samochodem czy na górskim szlaku. Jednak jak zrobić dobrą kawę do termosu? Żeby Ci smakowała, warto stosować się do kilku wskazówek dotyczących jej prawidłowego przygotowywania. Najpotrzebniejsze 5 znajdziesz w naszym artykule.

1. Wybór odpowiedniego termosu

Jak zrobić kawę w termosie? Najpierw wybierz solidny kubek termiczny albo termos na swoją kawę. Miej na uwadze, że wielkość i zapełnienie termosu ma wpływ na jego właściwości termoizolacyjne. Profesjonalne, większe termosy utrzymują ciepło nawet do 24 godzin! Z tego względu sprawdzają się podczas dłuższych, zimowych wypraw. Krócej izolują ciepło kubki termiczne: zwykle do 6-8 godzin. To odpowiedni czas, by wypić kawę w pracy albo na zajęciach. 

2. Wybór ulubionej kawy

Niezależnie od tego, czy robisz kawę do kubka, filiżanki czy termosu, kluczowy wpływ na smak i aromat napoju zawsze ma wybór wysokiej jakości ziaren. Dopasuj je do własnych upodobań smakowych. Jeśli lubisz owocowe nuty i przyjemną kwasowość kawy, polecamy ziarna 100% arabika, np. Segafredo Selezione Arabica 500 g. Jeżeli z kolei preferujesz delikatną goryczkę i aromat czekolady oraz karmelu, do gustu mogą przypaść Ci ciemno palone blendy, takie jak Segafredo Selezione Espresso 500 g.

Do kawy w termosie nie musisz używać wyłącznie świeżo mielonych ziaren. W podróży szczególnie docenia się wygodę korzystania z kawy mielonej lub rozpuszczalnej. W naszej ofercie dostępna jest m.in. kawa mielona Filtro 100% Arabica 1 kg, która pochodzi z Ameryki Południowej. Jeszcze łatwiejsza w użyciu jest kawa rozpuszczalna w saszetkach: Segafredo Espresso 1,6 g x 10 sasz o intensywnym zapachu i wyrazistym smaku.

3. Właściwa metoda zaparzania

Jak zrobić kawę do termosu? Masz dwie opcje.

  • Zaparz ją w swój ulubiony sposób, np. w ekspresie ciśnieniowym lub metodą przelewową. Wtedy wystarczy tylko przelać gotową kawę do termosu i szczelnie go zakręcić.
  • Możesz również zaparzyć kawę bezpośrednio w termosie, wtedy będzie dłużej ciepła.

Jak zaparzyć kawę w termosie? Instrukcja krok po kroku

  1. Zagotuj przefiltrowaną wodę i odczekaj ok. 2 minuty (woda powinna mieć temperaturę 90-95°C).
  2. Nasyp odpowiednią ilość kawy do termosu.
  3. Zalej kawę gorącą wodą i zakręć termos.
  4. Po 2-4 minutach zamieszaj kawę długą łyżeczką, by fusy opadły na dno termosu.
  5. Ponownie zakręć termos. Teraz kawa jest gotowa do zabrania w podróż!

Jeśli zaparzasz kawę w termosie, kluczowe znaczenie mają odpowiednie proporcje kawy i wody. Najlepiej stosować takie zasady jak podczas robienia klasycznej zalewajki: 6 g mielonych ziaren na 100 ml wody. Jeśli masz termos o pojemności 500 ml, potrzebujesz ok. 30 g kawy. Standardowa łyżeczka kawy waży ok. 4-5 g.

Jeżeli korzystasz z kawy ziarnistej, do termosu warto zmielić ją nieco grubiej niż do ekspresu. Ziarna zaparzane bezpośrednio w termosie będą mieć długi kontakt z gorącą wodą. Gruby stopień mielenia pomoże Ci uniknąć efektu tzw. przeparzenia ziaren.

Jak zrobić kawę w termosie

A ile kawy do termosu należy wlać?

Termos najlepiej wypełnić w całości, by kawa jak najdłużej była ciepła.

4. Odpowiednie dodatki

W termosie możesz przygotowywać kawę tak, jak lubisz, np. z cukrem, miodem, syropem smakowym albo innym słodzikiem. Dopasuj napój do własnych preferencji, by smakował podobnie jak w domu. Dotyczy to też dodatku mleka lub napoju mlecznego, choć warto stosować się do kilku wskazówek.

Czy do termosu można wlać kawę z mlekiem?

Tak, jednak warto, by było ono podgrzane. Dzięki temu nie będzie nadmiernie studzić temperatury napoju. Weź jednak pod uwagę, że mleko szybciej się psuje, dlatego nie nadaje się na długie wyprawy. W miarę stygnięcia kawa z mlekiem w termosie może rozwarstwiać się i nabierać nieprzyjemnego, kwaśnego posmaku. Ponadto mleko trudniej wypłukać z dna termosu – może powodować nieprzyjemny zapach.

Jak zrobić kawę z mlekiem do termosu?

Mleko dodaj po zaparzeniu kawy, w swoich ulubionych proporcjach. W przypadku klasycznego cappuccino na 25 ml espresso przypada 100 ml mleka. Dobry pomysł może stanowić spienienie mleka w elektrycznym spieniaczu. Dzięki temu napój będzie miał bardziej aksamitną konsystencję. Weź pod uwagę, że spienione mleko ma większą objętość, jednak po pewnym czasie w termosie pianka opadnie.

5. Regularne czyszczenie termosu

Przed kolejnym użyciem zadbaj o czystość swojego termosu na kawę. Na jego ściankach może pojawiać się osad, dlatego samo płukanie nie wystarczy.

  • Termos możesz myć gorącą wodą z dodatkiem sody
  • Jeśli osad jest wyjątkowo uporczywy, pozostaw roztwór wody z sodą w termosie na dłuższy czas, a następnie skorzystaj ze szczoteczki.
  • Pamiętaj, by na koniec dokładnie wypłukać termos pod bieżącą wodą.
  • Rozkręcony termos susz na suszarce do naczyń. W ten sposób zapobiegniesz namnażaniu się bakterii i powstawaniu nieprzyjemnych zapachów.  

Jak zrobić kawę do termosu? Podsumowanie

To Ty decydujesz, jak zaparzyć kawę do termosu. Możesz wcześniej przygotować napój ulubioną metodą, np. w ekspresie przelewowym. Jednak kawa będzie najdłużej ciepła, gdy zaparzysz ją bezpośrednio w termosie. W takim przypadku zadbaj o odpowiednie proporcje kawy i wody, by uzyskać doskonały smak i aromat naparu. Pamiętaj o szczegółach, które mają wpływ na smak kawy: jakości ziaren, twardości i temperaturze wody, a także o swoich ulubionych dodatkach.

Data publikacji: 09.04.2024 13:06:50

Kategorie: Inspiracje

Produkty

 
Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900
Dane firmy

Segafredo Zanetti Poland Sp. z o.o.
Ul. Partyzantów 7
32 - 700 Bochnia
NIP: 8681746560
Regon: 852630900
KRS: 0000127098