Jak delektować się pyszną, ciepłą kawą poza domem? Zabierz ją ze sobą w termosie! Świetnie sprawdzi się zarówno w pracy na świeżym powietrzu, jak i podczas podróży samochodem czy na górskim szlaku. Jednak jak zrobić dobrą kawę do termosu? Żeby Ci smakowała, warto stosować się do kilku wskazówek dotyczących jej prawidłowego przygotowywania. Najpotrzebniejsze 5 znajdziesz w naszym artykule.
1. Wybór odpowiedniego termosu
Jak zrobić kawę w termosie? Najpierw wybierz solidny kubek termiczny albo termos na swoją kawę. Miej na uwadze, że wielkość i zapełnienie termosu ma wpływ na jego właściwości termoizolacyjne. Profesjonalne, większe termosy utrzymują ciepło nawet do 24 godzin! Z tego względu sprawdzają się podczas dłuższych, zimowych wypraw. Krócej izolują ciepło kubki termiczne: zwykle do 6-8 godzin. To odpowiedni czas, by wypić kawę w pracy albo na zajęciach.
2. Wybór ulubionej kawy
Niezależnie od tego, czy robisz kawę do kubka, filiżanki czy termosu, kluczowy wpływ na smak i aromat napoju zawsze ma wybór wysokiej jakości ziaren. Dopasuj je do własnych upodobań smakowych. Jeśli lubisz owocowe nuty i przyjemną kwasowość kawy, polecamy ziarna 100% arabika, np. Segafredo Selezione Arabica 500 g. Jeżeli z kolei preferujesz delikatną goryczkę i aromat czekolady oraz karmelu, do gustu mogą przypaść Ci ciemno palone blendy, takie jak Segafredo Selezione Espresso 500 g.
Do kawy w termosie nie musisz używać wyłącznie świeżo mielonych ziaren. W podróży szczególnie docenia się wygodę korzystania z kawy mielonej lub rozpuszczalnej. W naszej ofercie dostępna jest m.in. kawa mielona Filtro 100% Arabica 1 kg, która pochodzi z Ameryki Południowej. Jeszcze łatwiejsza w użyciu jest kawa rozpuszczalna w saszetkach: Segafredo Espresso 1,6 g x 10 sasz o intensywnym zapachu i wyrazistym smaku.
3. Właściwa metoda zaparzania
Jak zrobić kawę do termosu? Masz dwie opcje.
- Zaparz ją w swój ulubiony sposób, np. w ekspresie ciśnieniowym lub metodą przelewową. Wtedy wystarczy tylko przelać gotową kawę do termosu i szczelnie go zakręcić.
- Możesz również zaparzyć kawę bezpośrednio w termosie, wtedy będzie dłużej ciepła.
Jak zaparzyć kawę w termosie? Instrukcja krok po kroku
- Zagotuj przefiltrowaną wodę i odczekaj ok. 2 minuty (woda powinna mieć temperaturę 90-95°C).
- Nasyp odpowiednią ilość kawy do termosu.
- Zalej kawę gorącą wodą i zakręć termos.
- Po 2-4 minutach zamieszaj kawę długą łyżeczką, by fusy opadły na dno termosu.
- Ponownie zakręć termos. Teraz kawa jest gotowa do zabrania w podróż!
Jeśli zaparzasz kawę w termosie, kluczowe znaczenie mają odpowiednie proporcje kawy i wody. Najlepiej stosować takie zasady jak podczas robienia klasycznej zalewajki: 6 g mielonych ziaren na 100 ml wody. Jeśli masz termos o pojemności 500 ml, potrzebujesz ok. 30 g kawy. Standardowa łyżeczka kawy waży ok. 4-5 g.
Jeżeli korzystasz z kawy ziarnistej, do termosu warto zmielić ją nieco grubiej niż do ekspresu. Ziarna zaparzane bezpośrednio w termosie będą mieć długi kontakt z gorącą wodą. Gruby stopień mielenia pomoże Ci uniknąć efektu tzw. przeparzenia ziaren.
A ile kawy do termosu należy wlać?
Termos najlepiej wypełnić w całości, by kawa jak najdłużej była ciepła.
4. Odpowiednie dodatki
W termosie możesz przygotowywać kawę tak, jak lubisz, np. z cukrem, miodem, syropem smakowym albo innym słodzikiem. Dopasuj napój do własnych preferencji, by smakował podobnie jak w domu. Dotyczy to też dodatku mleka lub napoju mlecznego, choć warto stosować się do kilku wskazówek.
Czy do termosu można wlać kawę z mlekiem?
Tak, jednak warto, by było ono podgrzane. Dzięki temu nie będzie nadmiernie studzić temperatury napoju. Weź jednak pod uwagę, że mleko szybciej się psuje, dlatego nie nadaje się na długie wyprawy. W miarę stygnięcia kawa z mlekiem w termosie może rozwarstwiać się i nabierać nieprzyjemnego, kwaśnego posmaku. Ponadto mleko trudniej wypłukać z dna termosu – może powodować nieprzyjemny zapach.
Jak zrobić kawę z mlekiem do termosu?
Mleko dodaj po zaparzeniu kawy, w swoich ulubionych proporcjach. W przypadku klasycznego cappuccino na 25 ml espresso przypada 100 ml mleka. Dobry pomysł może stanowić spienienie mleka w elektrycznym spieniaczu. Dzięki temu napój będzie miał bardziej aksamitną konsystencję. Weź pod uwagę, że spienione mleko ma większą objętość, jednak po pewnym czasie w termosie pianka opadnie.
5. Regularne czyszczenie termosu
Przed kolejnym użyciem zadbaj o czystość swojego termosu na kawę. Na jego ściankach może pojawiać się osad, dlatego samo płukanie nie wystarczy.
- Termos możesz myć gorącą wodą z dodatkiem sody
- Jeśli osad jest wyjątkowo uporczywy, pozostaw roztwór wody z sodą w termosie na dłuższy czas, a następnie skorzystaj ze szczoteczki.
- Pamiętaj, by na koniec dokładnie wypłukać termos pod bieżącą wodą.
- Rozkręcony termos susz na suszarce do naczyń. W ten sposób zapobiegniesz namnażaniu się bakterii i powstawaniu nieprzyjemnych zapachów.
Jak zrobić kawę do termosu? Podsumowanie
To Ty decydujesz, jak zaparzyć kawę do termosu. Możesz wcześniej przygotować napój ulubioną metodą, np. w ekspresie przelewowym. Jednak kawa będzie najdłużej ciepła, gdy zaparzysz ją bezpośrednio w termosie. W takim przypadku zadbaj o odpowiednie proporcje kawy i wody, by uzyskać doskonały smak i aromat naparu. Pamiętaj o szczegółach, które mają wpływ na smak kawy: jakości ziaren, twardości i temperaturze wody, a także o swoich ulubionych dodatkach.