Americano jest jednym z najpopularniejszych napojów kawowych na świecie, cenionym głównie z uwagi na prostotę wykonania, bogaty smak i wyjątkowy aromat. Kawa może być przyrządzana na wiele różnych sposobów, za każdym razem dostarczając zupełnie inne wrażenia smakowe. Chcesz spróbować swoich sił jako barista i samodzielnie przygotować idealne americano? Sprawdź, jak zaparzyć prawdziwą kawę po amerykańsku!
Americano – co to za kawa?
Kawa americano to nic innego jak klasyczne espresso z dodatkiem wody. W odróżnieniu od espresso doppio, czyli podwójnego espresso, do zaparzenia kawy po amerykańsku potrzebujemy zwiększonej ilości wody, jednak z zachowaniem tej samej ilości kawy. Można przy tym użyć jako bazy pojedynczego lub podwójnego espresso - zależnie od preferencji. Czas parzenia kawy americano wynosi tyle samo co w przypadku klasycznego espresso. W rezultacie otrzymujemy jednak napój o zwiększonej objętości.
Czym się różni kawa czarna od americano?
Americano ma wiele wspólnego z klasyczną kawą czarną, czyli słynnym espresso. Oba napoje serwuje się bez dodatku mleka, jednak różnica tkwi w nieco innym smaku i sposobie przyrządzania:
- klasyczne espresso ma intensywny smak i aromat, natomiast americano jest zdecydowanie bardziej delikatne;
- kawę americano przyrządza się poprzez dodanie do espresso porcji wody
Czy kawa americano jest mocna?
Kawa americano jest mniej intensywna w smaku w porównaniu do czystego espresso, co wynika z faktu rozcieńczania jej gorącą wodą. Zawartość kofeiny jest równie duża, jak w espresso wykorzystanym do przygotowania bazy. Americano stanowi więc świetną opcję dla miłośników kawy, którzy wolą delikatniejsze aromaty, ale nie chcą rezygnować z efektu pobudzenia.
Czy kawa americano jest z mlekiem?
Typowe americano nie zawiera żadnych dodatków. W kawiarniach coraz częściej możemy jednak spotkać się z możliwością zamówienia americano z mlekiem. Jest to bardzo dobry wybór w sytuacji, gdy mleko ma stanowić jedynie dodatek do napoju. Uzyskany napój ma wówczas łagodny smak.
Jak zrobić americano?
Kawę americano można przyrządzić na wiele różnych sposobów – w ekspresie ciśnieniowym, tradycyjnym zaparzaczu, a nawet przy użyciu samego wrzątku. Niezależnie od wybranej metody parzenia ważne jest, aby pamiętać o doborze odpowiedniej ilości kawy w stosunku do gorącej wody.
Kawa americano – proporcje idealne
W zależności od tego, jak duży i wyrazisty napój kawowy chcemy otrzymać, americano może mieć różne proporcje. Klasyczny wariant zakłada dobór takiej samej ilości espresso i wody (1:1). Uzyskana kawa ma objętość około 50-60 ml i jest często określana jako short americano. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby nieco poeksperymentować z proporcjami i zastosować np. 1 porcję espresso na 2 porcje wody lub nawet 1 porcję espresso na 4 porcje wody.
Jak zrobić americano w ekspresie automatycznym?
Przygotowanie kawy americano w ekspresie automatycznym to najprostszy wariant ze wszystkich. Wystarczy skorzystać z urządzenia, które posiada funkcję americano i samo dobiera proporcje składników niezbędnych do przyrządzenia idealnego napoju. Jak się robi americano w automacie? To proste:
- wsyp odpowiednią porcję ziaren do młynka
- ustaw filiżankę pod dyszą kawy;
- wybierz na wyświetlaczu funkcję americano;
- odczekaj, aż ekspres przygotuje napój o wybranych przez Ciebie parametrach.
Americano kawa – jak zrobić ją bez ekspresu?
Do przygotowania americano wcale nie potrzebujemy profesjonalnego sprzętu. Co prawda klasyczne americano jest napojem na bazie espresso, możliwym do uzyskania wyłącznie w ekspresie ciśnieniowym, jednak zbliżony smak otrzymasz, przygotowując napar za pomocą kawiarki.
Kawa americano – przepis na lekki, wakacyjny napój
Latem, gdy temperatury na zewnątrz sięgają zenitu, każdy z nas marzy tylko o tym, by sięgnąć po orzeźwiający napój, który przyniesie przyjemne uczucie ochłodzenia, a zarazem doda energii do działania. Świetnie w tej roli sprawdzi się letnie Sparkling Americano na bazie 1 lub 2 porcji espresso, wody gazowanej, kostek lodu i plasterków pomarańczy. Sprawdź, jak je przygotować.
- Zaparz espresso i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia.
- Do wysokiej szklanki włóż kostki lodu i wodę gazowaną (około 200-250 ml).
- Następnie do szklanki powoli wlewaj schłodzone espresso, aby utworzyć efekt warstw.
- Napój możesz wzbogacić o dodatek ulubionego syropu smakowego (około 10 ml) oraz plasterki świeżej pomarańczy.
Idealne mieszanki kawowe do aromatycznego americano dostępne w Segafredo
Do przyrządzenia idealnego americano możesz wykorzystać tak naprawdę każdą mieszankę ziaren – zarówno tych na bazie Arabiki, jak i Robusty. Wśród naszych propozycji w Segafredo znajdziesz m.in.:
- kawę ziarnistą Segafredo Intermezzo 1kg, która zapewnia klasyczny smak i aromat;
- kawę ziarnistą Segafredo Single Origin Wietnam 1kg, która zaskakuje głębokim aromatem nut czekolady, kakao i przypraw; To 100% Robusta, dlatego ma dwa razy więcej kofeiny niż Arabika
- kawę ziarnistą Caffe Crema Dolce 1kg, idealną do kaw mlecznych i czarnych.
Jak zrobić americano? Podsumowanie
Americano to kawa, która skradnie serca każdego pasjonata napojów kawowych. Do jej przygotowania wystarczy zastosować klasyczne espresso i wodę, dobrane w odpowiednich proporcjach. Warto jednak zwrócić uwagę na wybór wysokiej jakości mieszanki kawowej, która zapewni doskonały smak i aromat uzyskanego specjału.