Oprócz charakterystycznego smaku kawa kojarzy nam się przede wszystkim z pobudzeniem, jakie gwarantuje po wypiciu. To zasługa kofeiny, którą zawierają ziarna kawowca. Związek chemiczny oddziałuje na nasz ośrodkowy układ nerwowy. Czasami jednak mamy ochotę delektować się niepowtarzalnym smakiem i aromatem kawy wieczorem, kiedy chcielibyśmy uniknąć wpływu kofeiny na zasypianie. Część miłośników małej czarnej przywykła z kolei do spożycia kawy, jednak nie może jej pić właśnie ze względu na zawartość kofeiny. Z myślą o takich osobach wypracowano różne techniki dekofeinizacji kawy. Mają one na celu usunąć z ziaren kawy kofeinę, nie pozbawiając ich jednocześnie koloru, smaku i aromatu.
Czym dokładnie jest zawarta w kawie kofeina?
Kofeina stanowi organiczny związek chemiczny o właściwościach pobudzających. Występuje między innymi w ziarnach kawy, a także w herbacie, ostrokrzewie paragwajskim, guaranie czy kakao. Stymuluje nasz ośrodkowy układ nerwowy, a także przyspiesza metabolizm organizmu. W efekcie wypicia kawy można zatem poczuć między innymi zwiększenie wydolności fizycznej czy lepszą zdolność do koncentracji.
Mimo to produkty spożywcze o zawartości kofeiny nie są odpowiednie dla każdego. Ich spożycie może wiązać się z utrudnionym zasypianiem. U niektórych może wystąpić także negatywne w odczuciu pobudzenie.
Dla kogo powstała kawa bezkofeinowa?
Miłośnikom kawy trudno jest wyobrazić sobie dzień bez chwili z kubkiem czy filiżanką tego aromatycznego napoju. Szczególnie rano stawiamy na pobudzenie i zastrzyk energii, jakiego nam dostarcza. Na ogół kawę cenimy jednak nie tylko za jej właściwości pobudzające, ale raczymy się nią również ze względu na smak i sam rytuał delektowania się tym napojem. Niekiedy kofeina w kawie jest wręcz niepożądana – szczególnie późnym popołudniem i wieczorem, przed snem. Na szczęście do wyboru pozostaje atrakcyjna alternatywa dla klasycznej kawy, czyli kawa bezkofeinowa.
Czy kawa bezkofeinowa podnosi ciśnienie?
Kawa bezkofeinowa zawiera minimalną ilość kofeiny, która jest znacznie niższa niż w tradycyjnej kawie - do zaledwie około 0,10%. Dlatego co do zasady nie powinna mieć znaczącego wpływu na podnoszenie ciśnienia krwi.
Jak powstaje kawa bezkofeinowa?
Jednym ze sposobów dekofeinizacji kawy jest użycie wody. Ta metoda polega na umieszczeniu jeszcze niewypalonych ziaren kawy razem z czystą wodą w specjalnym ekstratorze z mieszadłem. Następnie jego zawartość jest podgrzewana, co pozwala wydobyć do wody większość substancji zawartych w ziarnach kawy – w tym jej aromat i kofeinę. Tak pozyskany ekstrakt jest przepuszczany przez filtr z zastosowaniem węgla aktywnego, który odseparowuje od roztworu cząsteczki kofeiny. Już pozbawiony tego organicznego związku chemicznego ekstrakt nadal obfituje w kawowe aromaty. Po dwukrotnej ekstrakcji kofeiny kawa może zostać wysuszona gorącym powietrzem, a następnie schłodzona strumieniem chłodnego nawiewu. Efektem całego procesu jest na przykład kawa bezkofeinowa Segafredo CafeSenza. Pomimo braku kofeiny kawa zachowuje klasyczny smak i aromat. Producent ma w swojej ofercie także inne kawy bezkofeinowe, które powstają w wyniku innych technik dekofeinizacji. W przypadku kawy mielonej Segafredo Deca Crem zastosowano dekofeinizację dwutlenkiem węgla. Polega ona na poddaniu ziaren działaniu wysokiej temperatury i ciśnienia, co umożliwia wyekstrahowanie kofeiny. Efektem jest pyszna kawa, którą możemy cieszyć się o każdej porze dnia.
Ile kofeiny ma kawa bezkofeinowa?
Na koniec warto jednak dodać, że żadna metoda dekofeinizacji kawy nie pozwala na całkowite usunięcie kofeiny – można natomiast ograniczyć ją ilości śladowych, czyli do około 0,10% w produkcie.
Charakterystyka kawy bezkofeinowej
W przypadku wysokiej jakości kaw bezkofeinowych można wcale nie odczuć różnicy pomiędzy piciem napoju bez zawartości kofeiny a klasyczną kawą niepoddaną dekofeinizacji. Mimo to kawa bezkofeinowa różni się jednak kilkoma subtelnymi detalami od kawy z kofeiną. W przypadku kawy dekofeinizowanej, przy użyciu wody, można zaobserwować ciemniejszy, prawie czarny kolor naparu. Kawa ta jest również delikatniejsza od produktów zawierających kofeinę. Inna w odbiorze jest natomiast kawa dekofinizowana z użyciem dwutlenku węgla. Posiada ona bardziej kremową konsystencję i intensywny aromat.