Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Kawa cold brew – jak zrobić kawę macerowaną? Przepisy i porady

Kiedy myślimy o kawie, zwykle wyobrażamy sobie filiżankę gorącego napoju, który zaprasza do porannego rytuału. A gdyby tak przygotować kawę w zupełnie nowej formie, zyskując idealny sposób na mocne orzeźwienie w samym środku wakacji? W tej roli idealnie sprawdzi się kawa cold brew, która jest jednym z najchętniej wybieranych napojów w upalne, letnie dni. Sprawdź, jak zrobić kawę macerowaną na zimno i odkryj jej niepowtarzalny, wyśmienity smak!

Cold brew, czyli orzeźwiająca kawa macerowana – co to?

Cold brew, inaczej kawa macerowana na zimno, to napój, który zyskuje na popularności zwłaszcza w gorące dni. W przeciwieństwie do tradycyjnych metod parzenia kawa cold brew powstaje w wyniku maceracji – procesu, w którym zmielone ziarna kawy zanurza się w zimnej wodzie na około 12-24 godzin. W tym czasie zimna woda stopniowo ekstrahuje aromaty i oleje z kawy, tworząc tym samym napój o specyficznym smaku. Długi czas maceracji sprawia też, że cold brew jest bardziej skoncentrowane niż zwykła kawa mrożona, dzięki czemu stanowi idealny, dodający energii wybór na lato.

Jak smakuje kawa cold brew?

Długotrwała ekstrakcja w zimnej wodzie sprawia, że cold brew wyróżnia się łagodną, gładką strukturą z subtelnie zaznaczonymi nutami smakowymi, a także mniejszą kwasowością oraz goryczą. Dzięki procesowi maceracji napój zyskuje także naturalną słodycz, w efekcie czego może stanowić świetną bazę do serwowania napojów z różnymi dodatkami, np. z mlekiem, syropem lub przyprawami.

Czy cold brew ma więcej kofeiny niż klasyczne espresso?

Kawa na zimno cold brew zawiera od 10% do 30% więcej kofeiny niż kawa parzona z filtra. Warto jednak podkreślić, że kawa macerowana na zimno jest przeważnie rozcieńczana (np. kostkami lodu) przed podaniem, co wpływa na naturalne obniżenie stężenia kofeiny.

Kawa cold brew – przepis na idealny napój kawowy na lato

Przygotowanie kawy macerowanej na zimno jest proste i nie wymaga specjalistycznej wiedzy oraz umiejętności baristycznych. Głównym celem jest tu wyciągnięcie smaku ze zmielonych ziaren kawy poprzez namoczenie ich w wodzie. Aby przyrządzić kawę cold brew, należy przygotować:

  • słoik z zakrętką;

  • karafkę;

  • butelkę z filtrem lub zaparzacz tłokowy;

  • wybrane ziarna kawy.

Czas przejść do działania, czyli:

  1. Zmielić ziarna kawy i wsypać je do naczynia,

  2. Zalać ziarna zimną, przefiltrowaną wodą,

  3. Wstrząsnąć słoikiem i pozostawić go w chłodnym miejscu na około 12-24 godzin, np. w lodówce. Im dłuższy jest czas namaczania ziaren, tym większą intensywność zyskuje kawa,

  4. Przefiltrować gotowy napój i serwować w karafce wypełnionej kostkami lodu.

Jest to podstawowy przepis na kawę cold brew, który można dowolnie modyfikować w zależności od indywidualnych preferencji.

Kawa macerowana

Cold brew – ile kawy, a ile wody zastosować?

Przyjmuje się, że na każdy litr wody należy użyć około 10 gramów ziaren kawy. Cold brew często serwuje się z kostkami lodu, które z czasem topnieją i rozcieńczają napój, dlatego warto też samodzielnie eksperymentować z proporcjami. Pozwoli to na balansowanie smakiem oraz body kawy, aby móc uzyskać tym samym kompozycję dla nas idealną.

Czy cold brew jest z mlekiem?

W podstawowej wersji kawa cold brew jest przyrządzana bez żadnych dodatków. Można jednak spróbować poeksperymentować, np. z połączeniem jej z kilkoma kostkami lodu oraz mlekiem – zwykłym lub napojem roślinnym, np. ryżowym lub kokosowym.

Kawa cold brew – jakie dodatki wykorzystać?

Kawa cold brew jest dziś dostępna w wielu różnych odsłonach, co wynika nie tylko ze zróżnicowanych proporcji kawy i wody zastosowanych podczas jej przyrządzania, ale także ciekawych dodatków, które mogą wzbogacić jej smak. Oprócz mleka do takiego napoju można dodać m.in.:

  • świeże owoce – do wyboru mamy zarówno polskie owoce sezonowe, jak np. truskawki lub maliny, jak i owoce egzotyczne, np. mango, marakuja, arbuz, melon lub plasterki cytryny, limonki i pomarańczy;

  • zioła – letni klasyk to oczywiście mięta i melisa, które stanowią idealny dodatek do lemoniady. Listki świeżej mięty pieprzowej działają orzeźwiająco, natomiast melisa pozostawi lekko cytrusowy posmak w ustach;

  • przyprawy – wbrew pozorom latem również możemy sięgnąć po przyprawy korzenne, takie jak kora cynamonu, goździki, anyż, wanilia i kardamon, które wzbogacą aromat kawy i nadadzą jej lekko ziołowy posmak;

  • lody – miłośnicy słodkości mogą połączyć kawę cold brew z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych;

  • sok lub tonik – idealna propozycja na lato to cold brew z sokiem pomarańczowym lub tonikiem, który nada kawie lekko gorzkawy posmak i zapewni przyjemne ochłodzenie.

Cold brew z kawy rozpuszczalnej – czy to możliwe?

Nie polecamy stosowania kawy rozpuszczalnej do przygotowania cold brew. Wybór takich mieszanek może zaburzyć kompozycję gotowego napoju, przez co nie uda się uzyskać charakterystycznego smaku kawy macerowanej na zimno.

Jaka kawa do cold brew sprawdzi się najlepiej? Propozycje Segafredo

Do przygotowania kawy cold brew wykorzystuje się głównie jasno palone ziarna Arabiki, które wyróżniają się przyjemnym, głębokim aromatem i subtelnym smakiem. Jeśli chcesz samodzielnie przygotować cold brew, możesz wypróbować jedną z kaw Segafredo, takich jak np.:

  • kawa ziarnista Segafredo Selezione Arabika 1kg – kompozycja ziaren 100% Arabiki pozyskiwanych z plantacji w Ameryce Środkowej i Południowej. Kawa ma intensywny aromat i bogaty smak, w którym dominują nuty kwiatowe, owocowe i czekoladowe;

  • kawa ziarnista Segafredo Storia 1 kg –owocowa 100% arabica pochodząca z Hondurasu, uprawiana na wysokości 1400 - 1600 metrów n.p.m. w regionach Intibuca i Lempira.

Kawa cold brew – podsumowanie

Kawa cold brew to łagodny, orzeźwiający napój kawowy, który przygotowywany jest w wyniku długotrwałego macerowania świeżo mielonych ziaren w zimnej wodzie. Smak kawy cold brew można dowolnie modyfikować, dodając do niej różne dodatki, takie jak zioła, przyprawy, świeże owoce czy mleko. Ważne jest jednak, aby zawsze wybierać wysokiej jakości ziarna, które zapewnią kawie bogaty, pełny smak i zminimalizują niepożądany efekt kwasowości oraz goryczki.

Data publikacji: 02.08.2024 11:25:39

Produkty

Segafredo Zanetti Storia 1kg

Segafredo Zanetti Storia 1kg

Cena: 129.00 zł

Kategoria: Kawa ziarnista

 
Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900
Dane firmy

Segafredo Zanetti Poland Sp. z o.o.
Ul. Partyzantów 7
32 - 700 Bochnia
NIP: 8681746560
Regon: 852630900
KRS: 0000127098