Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Kawa po turecku – jak ją prawidłowo zaparzyć i podać? Przepisy

Kawa po turecku

Kawa po turecku często bywa mylona z prostym napojem przygotowywanym poprzez zalanie zmielonych ziaren kawy wrzątkiem. W rzeczywistości parzenie kawy po turecku to prawdziwy rytuał, który pozwala wydobyć głębię smaku i aromatu. Jak się ją robi i o czym warto pamiętać podczas tego procesu?

Czym jest kawa po turecku?

Kawa po turecku to rodzaj napoju przygotowywany na bazie bardzo drobno zmielonych ziaren, który wbrew pozorom nie wywodzi się z Turcji, lecz z Jemenu. Historia głosi, że w XVI w. osmański gubernator zaprezentował ten aromatyczny wywar z ziaren kawy tureckiemu sułtanowi Sulejmanowi Wspaniałemu. Sułtan, zachwycony smakiem, zdecydował się wprowadzić tę kawę do pałacowych ceremonii, dzięki czemu napój szybko zyskał popularność na dworze i wkrótce zaczął rozprzestrzeniać się po całym świecie.

Dziś kawę parzoną w tradycyjny sposób uważa się za ważny element tureckiej kultury, mocno celebrowany podczas różnych uroczystości i spotkań towarzyskich. Co ciekawe, od 2013 r. napój znajduje się na liście niematerialnego dziedzictwa kultury UNESCO.

Parzenie kawy po turecku – o czym warto wiedzieć?

Przyrządzanie kawy po turecku to prawdziwa sztuka i rytuał, który wymaga odpowiedniego przygotowania. W przeciwieństwie do innych metod parzenia kawy po turecku nie zalewamy wrzątkiem, a jedynie powoli gotujemy w specjalnym naczyniu zwanym cezve, czyli tygielkiem. Do jej przygotowania potrzebna jest:

  • drobno mielona kawa (konsystencja przypominająca cukier puder);

  • woda o odpowiedniej temperaturze;

  • cukier lub inny słodzik (np. miód, syrop), w zależności od preferencji.

Tradycyjnie kawę po turecku podajemy w małych, pięknie zdobionych filiżankach nazywanych fincan. Dzięki niewielkim rozmiarom napój pozostaje w nich przez cały czas ciepła, a subtelny, elegancki design filiżanek wzbogaca rytuał picia kawy.

Kawa po turecku – proporcje

Sekretem idealnie zaparzonej kawy po turecku jest odpowiednia ilość kawy. Przyjmuje się, że na 1 filiżankę wody przypada 1 czubata łyżeczka świeżo mielonej kawy. Jeśli preferujemy mocniejszy smak, możemy dodać więcej zmielonych ziaren. Warto jednak pamiętać, że zbyt duża ilość może sprawić, że napój stanie się gorzki.

Temperatura parzenia kawy po turecku

Parzenie kawy po turecku powinno odbywać się w niższej temperaturze, na poziomie maksymalnie 60-70°C. Pozwala to na utrzymanie delikatnego smaku, a także utworzenie kremowej pianki, która jest charakterystycznym elementem tego napoju. Doprowadzenie do wrzenia może spowodować utratę subtelnego smaku i aromatu, w efekcie czego kawa stanie się gorzka i nieprzyjemna.

Kawa po turecku przepis

Czy kawa po turecku ma fusy?

Podczas przyrządzania kawy po turecku nie korzystamy z filtrów, co sprawia, że fusy opadają na dno filiżanki. Taka metoda pozwala zachować cenne olejki aromatyczne i drobinki kawy, które wzbogacają napój, nadając mu głęboki i intensywny smak. Tradycyjnie fusy wykorzystywane są też do wróżenia. Po wypiciu napoju filiżankę odwraca się do góry dnem, a następnie interpretuje się kształty, które tworzą się wśród osadzonych fusów.

Czy kawa po turecku jest mocniejsza od zwykłej kawy?

Kawa po turecku jest zazwyczaj mocniejsza od zwykłej kawy przelewowej. Dzieje się tak, ponieważ ziarna są bardzo drobno zmielone, a sposób parzenia sprawia, że napój ma intensywniejszy smak i większą ilość kofeiny.

Jaka jest odpowiednia pora na picie kawy po turecku?

Kawa po turecku to idealny napój na spokojne popołudnie w gronie przyjaciół lub z ulubioną książką. Pamiętajmy jednak, że przygotowanie wymaga wolnej chwili i cierpliwości, dlatego najlepiej przyrządzać ją wtedy, gdy mamy wystarczająco dużo czasu.

Jak wybrać ziarna do kawy po turecku?

Do kawy po turecku można wykorzystać dowolny rodzaj ziaren, jednak zwykle rekomenduje się te o bogatym, pełnym smaku, jak np. 100% Arabika. Zdecydowanie ważniejszą kwestią jest drobne zmielenie ziaren, specyficzne dla tej metody parzenia. W Segafredo przygotowaliśmy kilka propozycji, które doskonale sprawdzą się przy parzeniu kawy po turecku:

Jak zrobić kawę po turecku? Przepis

Przygotowanie kawy po turecku, choć wymaga przestrzegania kilku istotnych zasad, jest stosunkowo proste.

  1. Wlej wodę do tygielka – w ilości dostosowanej do liczby filiżanek kawy.

  2. Dodaj do wody odpowiednią ilość kawy i cukru (około 1 łyżeczka cukru na 1 łyżeczkę kawy), a następnie umieść garnuszek na małym ogniu.

  3. Podgrzewaj do momentu utworzenia się piany na powierzchni kawy (napar zacznie „unosić się” w tygielku). Pamiętaj, żeby nie dopuścić do wrzenia.

  4. Poczekaj, aż piana opadnie i powtórz cały proces dwukrotnie.

  5. W momencie gdy fusy opadną na dno, przelej kawę do filiżanek.

Najczęstsze błędy podczas przygotowania kawy po turecku

Nawet drobna nieuwaga podczas parzenia kawy po turecku może wpłynąć na smak napoju. Błędy, jakie zwykle popełniamy na tym etapie, to m.in.:

  • używanie grubo zmielonych ziaren, w efekcie czego kawa staje się słaba i wodnista;

  • nieodpowiednie proporcje – jeśli dodamy zbyt dużo wody, pozbawimy kawę intensywnego smaku, a jeżeli wody będzie za mało, napój może stać się gorzki;

  • zbyt szybkie podgrzewanie lub doprowadzenie do wrzenia, co może pozbawić kawę aromatu i spowodować jej wykipienie;

  • pomijanie etapu mieszania – kawę po turecku należy delikatnie mieszać, aby równomiernie rozprowadzić aromaty i uzyskać odpowiednią piankę.

Jak parzyć kawę po turecku? Podsumowanie

Kawa po turecku to aromatyczny napój, który wymaga odrobiny cierpliwości i staranności podczas przyrządzania. Szczególnie ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji, wybór drobno zmielonej kawy i wody w temperaturze 60-70°C. Dzięki powolnemu parzeniu i delikatnemu mieszaniu uzyskujemy wyjątkowy smak i kremową piankę, która nadaje całości przyjemną teksturę. Efekt w postaci intensywnego, pełnego aromatu wynagradza każdy wysiłek.

Data publikacji: 29.04.2025 15:38:41

Produkty

Segafredo Intermezzo 1kg

Segafredo Intermezzo 1kg

Cena: 63.90 zł

Kategoria: Kawa ziarnista

Segafredo Intermezzo 250 g

Segafredo Intermezzo 250 g

Cena: 17.90 zł

Kategoria: Kawa mielona

Segafredo Selezione Arabica 1kg

Segafredo Selezione Arabica 1kg

Cena: 93.90 zł

Kategoria: Kawa ziarnista

Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900
Dane firmy

Segafredo Zanetti Poland Sp. z o.o.
Ul. Partyzantów 7
32 - 700 Bochnia
NIP: 8681746560
Regon: 852630900
KRS: 0000127098