Światowa produkcja kawy zdominowana jest przez dwa jej gatunki. Oprócz najbardziej znanej i cenionej arabiki jest również robusta, która ma nieco inne właściwości. Ziarna różnią się nie tylko wyglądem, ale również smakiem i aromatem.
Większość kaw na sklepowych półkach w Europie to mieszanki arabiki z robustą oraz 100% arabiki. 100% robustę pijają natomiast mieszkańcy Indii, Indonezji oraz Wietnamu. Robusta zasługuje jednak na Twoją uwagę – w końcu to istotny składnik popularnych kawowych blendów!
Co warto wiedzieć o kawie robuście?
Robusta stanowi gatunek kawy znacznie łatwiejszy w uprawie, ponieważ jej krzewy mają niższe wymagania co do wysokości plantacji. Tolerują również wyższą temperaturę, dlatego hoduje się je przede wszystkim w Azji. Dają obfite plony i są odporniejsze na choroby oraz szkodniki. Ziarna robusty wyróżniają się kształtem: są mniejsze, bardziej owalne i mają prostą bruzdę. Posiadają mniej nasycony kolor, który przybiera bladozieloną albo szarawą barwę. Jej jakość zależy przede wszystkim od warunków uprawy i sposobu obróbki.
Walory smakowe robusty
Po zaparzeniu ziarna robusty wyróżnia:
- niska kwasowość,
- wysoka goryczka,
- nuty czekolady i orzechów
- charakterystyczna intensywność
- i jej dłuższe pozostawanie na języku.
Ze względu na specyficzny smak warto samemu spróbować robusty i ocenić, czy wpisuje się w Twój gust. W naszym regionie geograficznym przyzwyczailiśmy się do smaku i aromatu arabiki, w porównaniu do której robusta zawiera aż o połowę mniej cukrów i lipidów. Z tego względu robusta ma prostszy bukiet aromatyczno smakowy i nieco mniej intensywny zapach.
Jakie są atuty kawy robusty?
- Wyższa zawartość kofeiny – kawa robusta zawiera ok. 2,5% kofeiny (dla porównania w arabice jest jej ok. 1%, więcej o róznicach między arabicą a robustą tutaj: Arabica a robusta - czym się różnią?). Dlatego nazywa się ją mocną kawą, która ma intensywniejsze właściwości pobudzające. Świetnie sprawdza się do picia o poranku, gdy potrzebujesz zastrzyku energii – również w blendach, czyli mieszankach z arabiką.
- Wytwarza więcej cremy – czyli charakterystycznej, aksamitnej pianki kawowej na powierzchni espresso.
Z obu powodów robusta stanowi popularny dodatek do kaw we włoskim stylu. Zależnie od blendu proporcje arabiki i robusty są różne, dzięki czemu eksperymentując z różnymi mieszankami, możesz dobrać profil smakowy do Twoich upodobań. Dzięki robuście możesz delektować się klasycznym espresso o pełnym smaku z nutą czekolady i orzechów.
Kawa z robustą – zastosowanie
Ziarna arabiki z robustą świetnie sprawdzają się do zaparzania w ekspresach ciśnieniowych. Mogą służyć do serwowania zarówno klasycznej, czarnej kawy, jak i szerokiego wachlarza kaw mlecznych. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by blendy z robustą serwować także z kawiarki, ekspresu przelewowego lub french pressa. Warto eksperymentować z alternatywnymi metodami zaparzania, by poznawać nowe odsłony tych samych ziaren i wyrabiać własny gust smakowy.
Różnorodność w świecie robusty
Odkryta jako gatunek o wysokiej odporności na choroby i szkodniki, robusta zyskała popularność zwłaszcza w rejonach, gdzie uprawa arabiki była trudna lub niemożliwa. Jej głównymi producentami są obecnie Indie, Wietnam i Indonezja. Spośród tych krajów to Wietnam odpowiada za największą część światowych zbiorów tego gatunku.
Odporność robusty na różne warunki atmosferyczne i choroby sprawia, że jest ona atrakcyjna z punktu widzenia zrównoważonego rolnictwa. Nie wymaga ona tak intensywnych zabiegów ochrony roślin jak arabika, co jest korzystne zarówno dla środowiska, jak i dla rolników, którzy nie muszą inwestować w drogie środki ochrony roślin.
Wbrew powszechnym opiniom, nie wszystkie ziarna robusty są takie same. Istnieje kilka różnych odmian tego gatunku, niektóre z nich oferują doznania smakowe i aromatyczne zbliżone do arabiki. Dlatego, jeśli jesteś osobą, która lubi eksperymentować z kawą, robusta daje ci również szerokie pole do prób.
Jakie kawy z robustą są do wyboru?
Ziarna robusty stanowią popularny dodatek zarówno w kawach ziarnistych, jak i mielonych, w kapsułkach czy rozpuszczalnych. Szeroki wybór blendów pozwala na testowanie rozmaitych kompozycji smakowych, które pobudzają zmysły każdego dnia. Robusta jest szczególnie popularna w mieszankach kaw opracowanych z myślą o serwowaniu espresso. To przykładowo blendy typu caffe crema, które po zaparzeniu w ekspresie ciśnieniowym charakteryzują się bardziej obfitą pianką i niższą kwasowością.
Sprawdź nasze mieszanki najlepszych ziaren
Jeśli zastanawiasz się, gdzie poszukiwać dobrych kawowych mieszanek, to w naszym sklepie internetowym znajdziesz blendy o zróżnicowanych profilach smakowych. Polecamy Ci między innymi:
- Kawa ziarnista Segafredo Caffè Crema Gustoso – ma intensywny smak, mocne bogaty i głęboki aromat, dlatego doskonale nadaje się do zaparzania klasycznego, włoskiego espresso. Wyróżnia ją niska kwasowość i bogaty bukiet smakowy, a wydłużony proces palenia podkreśla nuty czekolady i orzechów. Umożliwia uzyskanie aksamitnej, kremowej pianki.
- Kawa mielona Segafredo Selezione Crema – to blend o średnim stopniu palenia ziaren, który charakteryzuje się zrównoważonym smakiem i aromatem, a także gęstym body. Idealnie pasuje do wszystkich rodzajów kawy, zarówno czarnych, jak i mlecznych. W rezultacie na jej bazie możesz przygotowywać między innymi cappuccino i caffe latte.
- Kawa w kapsułkach Segafredo Zanetti Intermezzo – jest kompatybilna z ekspresami kapsułkowymi Nespresso. Każda porcja kawy to pełna charakteru mieszanka na bazie ciemno palonych ziaren o intensywnym aromacie. Po zaparzeniu wyczuwalne są w niej nuty migdałowe. Kapsułki mają certyfikat OK Compost.
- Kawa rozpuszczalna Segafredo Espresso – stanowi świetny wybór dla osób, które zawsze muszą mieć przy sobie saszetkę ulubionej kawy. Do jej zaparzenia wystarczy tylko kubek i wrzątek. Kawę wyprodukowano w procesie naturalnego wytrącania kofeiny – w efekcie gwarantuje nie tylko pożądane właściwości pobudzające, ale również bogaty smak i aromat.
Znacznie więcej kaw znajdziesz w ofercie naszego sklepu internetowego. Jeśli masz ochotę na odrobinę eksperymentowania, zachęcamy Cię do wypróbowania kilku różnych mieszanek i znalezienia smaku, który najbardziej Ci odpowiada.