Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

+48 784 000 900
Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Kawa w domu jak w kawiarni – odkryj porady baristy

Kawa – co musisz o niej wiedzieć, aby zaparzyć ją jak w kawiarni?

Zastanawiasz się, jak zrobić dobrą kawę w domu? Przede wszystkim warto wiedzieć, że gatunki kawy są tym, co sprawia, że czujesz specyficzny smak i zapach po zaparzeniu oraz efekt pobudzenia, związany z zawartością kofeiny w konkretnym rodzaju ziaren kawy.

Przeważającą ilościowo odmianą kawy, uprawianą na plantacjach w Ameryce Południowej i Afryce jest arabika, powstająca na ternach wyżynnych strefy międzyzwrotnikowej, na wysokości powyżej 1000 m n. p. m. Ziarna arabiki są wydłużone, gładkie, o delikatnie kwiatowym zapachu. Zawartość kofeiny w ziarnach arabiki plasuje się w przedziale od ok. 0,8% do ok. 1,7%, a jej smak – lekko kwasowy, owocowy podkreśla subtelną barwę napoju w filiżance. Oprócz w sklepach możemy spotkać kawę będącą mieszanką ziaren arabiki i robusty.

Robusta to odmiana ziaren kawy uprawiana na nizinach. Cechuje się wyjątkowo intensywnym smakiem oraz wysoką zawartością kofeiny. Ziarno o lekko orzechowym i czekoladowym posmaku posiada aż od ok. 1,7% do ok. 4% kofeiny, dzięki czemu pozwala Ci poczuć energię do działania. Według baristów nie ma espresso we włoskim stylu bez ziaren robusty. Odkryj ją postaci kawy Selezione Espresso, będącej mieszanką arabiki i robusty. Zachwyci Cię wyjątkowym smakiem oraz przyjemnym profilem smakowym.

owoc kawy

Warto wiedzieć, że na półkach supermarketu nie bez powodu królują mieszanki arabiki i robusty oraz stuprocentowe arabiki. 100% robusta byłaby bowiem bardzo gorzka, ziemista w smaku i posiadałaby ubogi aromat. Dlatego dla miłośników intensywnego, orzechowo-czekoladowego posmaku idealną opcją są właśnie mieszanki arabiki z robustą.

Espresso jak w kawiarni? Zrób je w domu

Sekretem baristów jest świeżo mielona kawa, wysoka jakość starannie selekcjonowanych ziaren, gwarantujących niezmienny posmak i aromat oraz sposób parzenia, dopasowany do urządzenia, w którym przygotowywany jest napój. Jeśli posiadasz w domu ekspres automatyczny lub kolbowy, w urządzeniu zaparzysz espresso ze świeżo zmielonych oraz z dokładnie odmierzonej ilości ziaren.

Pamiętaj, że ekstrakcja perfekcyjnego espresso powinna trwać przez 25-27 sekund, a otrzymany napój o pojemności 25-30 ml będzie miał wyjątkową piankę (cremę) w kolorze orzecha laskowego.

Zaletą urządzeń na kapsułki jest z kolei wygoda przygotowania - kapsułka zawiera gotową, zmieloną kawę w odpowiedniej ilości. Dzięki temu rodzajowi ekspresu szybko przygotujesz w domu swoją ulubioną kawę.

Jeśli nie posiadasz ekspresu, mimo to możesz cieszyć się kawą jak z kawiarni. Możesz przygotować ją w kawiarce, urządzeniu typu french press, aeropress oraz w klasycznym dripperze. Co to za urządzenia? Jak zrobić dobrą kawę w domu, wykorzystując metodę ciśnieniową oraz przelewową? Tego możesz dowiedzieć się na szkoleniu, dedykowanym osobom, dla których kawa to coś więcej niż napój, wypijany w pośpiechu o poranku.

Latte macchiato - gdy masz ochotę na mleczną kawę jak w kawiarni

Czy zdarzyło Ci się marzyć o perfekcyjnym trójwarstwowym latte, które przygotujesz we własnym domu? Jeżeli tak, to mamy dla Ciebie dobrą wiadomość.

Wyczakawa latterowanie takiej efektownej kawy jest bardzo proste. Podstawą tego delikatnego, a zarazem energetycznego napoju jest espresso, o którym już sporo wiesz, oraz spienione mleko. Przygotuj zatem aromatyczne espresso oraz użyj spieniacza, który idealnie spieni mleko do Twojej kawy. To urządzenie posiada podziałkę, informującą o ilości mleka, które maksymalnie możesz umieścić wewnątrz, pamiętając, że w procesie spieniania podwoi ono swoją objętość.

Mleko powinno posiadać doskonale zaznaczone warstwy, które widoczne będą po przelaniu spienionego płynu do wysokiej, przezroczystej szklanki, idealnej do kawy latte. Gdy mleko znajdzie się wewnątrz, poczekaj chwilę, by zdążyło oddzielić się do mlecznej piany, następnie całość uzupełnij intensywnym espresso, wlanym powoli, lecz zdecydowanie, stałym strumieniem. Zaobserwuj efektowne rozwarstwienie, dokładnie takie jak w kawiarni.

Jeżeli chcesz wiedzieć więcej w tematyce rodzajów, procesu suszenia, palenia i mielenia ziaren kawy, oraz interesują Cię sposoby jej ekstrakcji na wiele sposobów, koniecznie zainteresuj się szkoleniami, prowadzonymi online oraz stacjonarnie, w szkole baristycznej Coffee Art Masters przez najlepszych baristów. Poczuj smak wspaniałej kawy, którą wypijesz podczas warsztatu w Warszawie, Gdańsku lub Bochni. Jeżeli wybierzesz warsztat online, to kawę parzoną podczas warsztatu otrzymasz do domu.

Do wzięcia udziału w warsztacie Home Barista zaprasza certyfikowany Trener-Barista Segafredo:

"Na warsztatach online dowiemy się, jak wybrana kawa może różnie smakować w zależności od wyboru urządzenia. Część metod uwypukla kwasowość lub podnosi body, czyli gęstość naparu. Można również zaparzyć kawę, która w smaku jest bardzo delikatna, lekka o niskim, body. Kawa zawsze jest dobrym tematem do rozmów wśród znajomych, więc warto wiedzieć o niej więcej i zaskoczyć ciekawostką lub perfekcyjnie przygotowanym napojem?"

 

 

Data publikacji: 23.09.2021 15:40:40

Tagi: Klub Segafredo, Porady Segafredo

Produkty

Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900
Dane firmy

Segafredo Zanetti Poland Sp. z o.o.
Ul. Partyzantów 7
32 - 700 Bochnia
NIP: 8681746560
Regon: 852630900
KRS: 0000127098

Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.