Certyfikat Rainforest Alliance – główne założenia
Międzynarodowy certyfikat Rainforest Alliance, w skrócie RA (dawniej RFA), jest przyznawany przez powstałą w 1987 roku organizację non-profit o tej samej nazwie. Zajmuje się ona weryfikacją uprawy różnego rodzaju produktów spożywczych, wśród których znajduje się także kawa. Na podstawie ściśle określonej procedury stwierdzono, że plantacja, z której pozyskiwane są owoce kawowca, nie posiadają negatywnego wpływu na lokalne środowisko naturalne. Co więcej, certyfikat RA oznacza również, że osoby zatrudnione przy produkcji kawy pracują w godnych warunkach.
Kawa z certyfikatem RA (daw. RFA), czyli jaka?
Kawa certyfikowana jest z reguły droższa od kaw bez certyfikatu. Do jej wyższej ceny przyczyniają się jednak dodatkowe koszty produkcji, które uwzględniają dobre warunki dla osób pracujących przy plantacji, a także zrównoważoną uprawę. Jej największy atut dla konsumenta stanowi jednak świadomość czynnego wsparcia proekologicznych i humanitarnych plantacji.
BIO, czyli kawa przyjazna planecie
Stworzona ze szczególną dbałością o środowisko, 100% naturalna, rozpoczynając od uprawy surowca, a kończąc na gotowym produkcie – taka właśnie jest kawa z unijnym certyfikatem BIO. Do uprawy zielonego ziarna nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin, czy sztucznych nawozów.
Podobnie, jak w przypadku certyfikacji RA, kawa sygnowana znakiem BIO stanowi propozycję dla tych, którzy zwracają szczególną uwagę nie tylko na jakość produktów, ale również na sposób, w jaki zostały one przygotowane.
„Zielona” kawa w ofercie Segafredo
Kawę z certyfikatem RA poznasz po charakterystycznej pieczęci z zieloną żabą na opakowaniu. Tego rodzaju produkty znajdziesz w asortymencie marki Segafredo, która oferuje kawy certyfikowane w różnych gramaturach. Wybierz produkt z certyfikatem Rainforest Alliance spośród kaw ziarnistych, mielonych oraz w kapsułkach. To między innymi Selezione Arabica, której ziarna są uprawiane na plantacjach w Ameryce Środkowej i Południowej czy Le Origini Brasile – zamknięta w kapsułkach stuprocentowa Arabika. Kapsułki kompatybilne z Nespresso pomagają dodatkowo wspierać środowisko – są jednocześnie biodegradowalne i kompostowalne.
Spośród produktów z certyfikatem BIO polecamy natomiast Selezione Organica.
Z dumą prezentujemy również kawę Segafredo Zanetti Storia, pozyskaną z organicznych plantacji w Hondurasie. Ten niezwykły produkt dostępny jest zarówno w ziarnie, jak i w wersji mielonej. Wyróżnia go zastosowanie technologii blockchain, pozwalającej na sprawdzenie drogi zamówionej paczki kawy od plantacji aż po palarnię – pełna transparentność. Co więcej, Segafredo Zanetti Storia posiada oba przedstawione certyfikaty – Rainforest Alliance oraz BIO. , kawa premium pozyskiwana z organicznych upraw na Hondurasie