Każdy ma własne upodobania względem kawy. Jedni piją ją czarną, a inni lubią eksperymentować z dodatkami. W drugim przypadku kawa zyskuje nowe walory i można traktować ją niemal jak deser. Świetnie sprawdza się na przykład podczas wizyty gości, których chcemy poczęstować czymś ekstra. Dodatków do kawy jest naprawdę sporo – tak naprawdę ograniczają nas w głównej mierze własne kubki smakowe. Poniżej znajdziesz kilka ciekawych inspiracji odnośnie dodatków, z jakimi warto spróbować kawy.
Cukier, miód, syrop – najpopularniejsze dodatki do kawy
W kwestii dodatków do kawy prym zdecydowanie wiodą słodziki. To częste dodatki do kawy z ekspresu, które neutralizują nieco wyczuwalną goryczkę espresso. Nie rzadziej pojawiają się także w przypadku klasycznej zalewajki. Dlatego podczas serwowania kawy w domu na wielu stołach gości cukierniczka, a w kawiarni na spodku filiżanki otrzymujemy saszetkę z cukrem. Jednak słodzik słodzikowi nierówny. Osoby dbające o linię wybiorą erytrytol, który nadaje kawie słodki smak, ale nie ma kalorii. Z kolei inni, którzy również poszukują zdrowszych alternatyw dla słodzenia kawy, sięgną po cukier trzcinowy. Zupełnie odmienny smak nadaje kawie miód, który zresztą występuje w wielu odmianach (lipowy, gryczany, malinowy czy akacjowy). Jeszcze więcej wariantów smakowych mają słodkie syropy do kawy, między innymi karmelowe, waniliowe, czekoladowe, cynamonowe czy różane.
Mleko, śmietanka i napoje roślinne
Zaraz po słodzikach najpopularniejsze dodatki do kawy to oczywiście tzw. zabielacze. Dzięki spienionemu mleku powstało wiele charakterystycznych specjałów kawowych, takich jak cappuccino i caffè latte. Niektórzy do kawy lubią dodawać zimne mleko albo śmietankę. Wegańską alternatywę dla mleka stanowią napoje roślinne, na przykład sojowe, owsiane albo migdałowe. Każde ma nieco inne walory smakowe, które mają wpływ na ostateczny smak kawy. Coraz popularniejsze staje się również spienianie mleka. Osoby, które nie mają ekspresu automatycznego lub ciśnieniowego z dyszą spieniającą mleko, mogą wyposażyć się w ręczny lub elektryczny spieniacz do kawy. Ze względu na to powstały nawet specjalnie napoje roślinne z linii barista, które spieniają się lepiej od standardowych.
Bita śmietana i lody
To nadal dodatki do kawy na bazie mleka lub napojów roślinnych, jednak w nieco innej formie. Często serwuje się je z kawami na zimno (caffè frappe) w ramach uzyskania pożądanego, letniego orzeźwienia. Zawiera je także wiele klasycznych przepisów, na przykład na kawę po wiedeńsku, kawę mokka czy włoskie affogato al caffè. Do kawy najlepiej sprawdzają się lody o smaku waniliowym, śmietankowym albo stracciatella. Sprawdź też, czym są kawy speciality.
Inne dodatki smakowe do kawy
Jeśli wydaje Ci się, że tu już cała pula dodatków do kawy, nic bardziej mylnego – dopiero się rozkręcamy! Nie sposób nie wspomnieć, że kawie mogą towarzyszyć także:
- kakao i czekolada – czego dowodem jest słodki, aromatyczny specjał kawowy caffè mokka z warstwą gorącej czekolady,
- przyprawy – między innymi wanilia, cynamon, imbir, kardamon, goździki, pieprz, papryczka chili czy gałka muszkatołowa pozwalają przygotować rozgrzewającą kawę korzenną na zimowe wieczory,
- alkohole – to kolejne rozgrzewające połączenie, do którego warto wypróbować na przykład whisky lub rozmaite likiery
- mięta – serwując kawę mrożoną z kostkami lodu, można ozdobić ją listkami świeżej mięty, które nadają jej dodatkowy, orzeźwiający aromat,
- owoce – szczególnie popularne są w tej kwestii cytrusy (cytryny, limonki i pomarańcze), ale coraz częściej spotkać można także konfitury z owoców, zielony ogórek czy miąższ dyni,
- tonik – w ostatnim czasie jedna z popularniejszych pozycji w menu większości kawiarni to właśnie tonic espresso,
- soki – pobudzający i orzeźwiający napój stanowi espresso z sokiem pomarańczowym.
Dodatki jako możliwość odkrywania kawy na nowo
Za sprawą dodatków serwowanych do kawy możesz podkreślić charakterystyczne nuty swoich ulubionych blendów. Przykładowo ciemno palone ziarna do espresso, z których powstaje gęsta crema, doskonale komponują się z mleczną pianką. Z kolei kawy single origin ze 100% arabiki, które charakteryzują się wyższą kwasowością można ciekawie łączyć z dodatkami owocowymi. Jeśli w kawie naturalnie wybrzmiewają nuty przypraw albo czekolady, takie dodatki podbiją ten smak i zapach.
Walory wizualne
To, jakie dodatki do kawy wybierzesz, gwarantuje ucztę nie tylko dla zmysłów, ale również dla oczu. Możesz dobierać do nich różne naczynia, na przykład wysokie, przezroczyste szklanki do warstwowych napojów ze spienionym mlekiem czy szerokie filiżanki do kawy z czekoladą i bitą śmietaną. Listki mięty, skórki cytrusów czy wiórki czekolady stanowią atrakcyjną oprawę wierzchu każdego specjału. Nie sposób nie wspomnieć także o latte art, czyli wzorkach ze spienionego mleka na powierzchni kawy. Jeśli masz talent artystyczny, możesz spróbować wykonywania wzorów w postaci serca, tulipana, rozety albo łabędzia.