Kawy Single Origin – wiesz, skąd pijesz
Kawy Single Origin stanowią prawdziwą gratkę dla koneserów – zarówno kawy w formie klasycznego, włoskiego espresso, jak i przygotowywanej alternatywnymi metodami. Co kryje się pod określeniem single origin i co sprawia, że takie kawy są wyjątkowe?
Single Origin – kawa idealna do cuppingu
Single Origin to kawy, których nazwa wskazuje na miejsce pochodzenia ziaren, z których została wyprodukowana. To, że ziarna pochodzą z danego rejonu świata, ma wpływ na bukiet smakowy danej mieszanki. Zależnie od pochodzenia kawy single origin można wyczuć w niej charakterystyczne dla danego regionu nuty smakowe i aromaty. Przykładowo kawa Single Origin z Brazylii będzie często wyróżniać się niską kwasowością i naturalnym aromatem czekoladowo-orzechowym. Z kolei ziarna kawowe pochodzące z Kenii lub Etiopii zwykle charakteryzują się wyższą, orzeźwiającą kwasowością, a w ich aromacie wybrzmiewają nuty kwiatowe oraz owocowe. Kawa single origin świetnie nadaje się do degustacji, czyli tak zwanego cuppingu. Na ogół jest pijana bez żadnych dodatków. Dzięki temu najłatwiej wyczujesz niuanse smakowe różniące napoje na bazie ziaren z różnych regionów świata. Jeśli pragniesz zdobyć szerszą wiedzę na temat smaków i aromatów kawy, polecamy Ci właśnie te z linii Single Origin.
Oryginalny smak kawy Single Origin
W przypadku kawy Single Origin mamy szansę na odkrycie zupełnie nowych smaków i aromatów, a co z tym idzie, możemy odkryć własne preferencje smakowe co do pochodzenia kaw. Przykładowo jedni wolą kwaśniejsze kawy z Etiopii, natomiast drudzy zachwycają się czekoladowo-orzechowym aromatem ziaren z Brazylii. Każda paczka kawy single origin stanowi dla konesera niepowtarzalne doświadczenie. Pasjonaci, którzy poszukują w kawie czegoś więcej i chcą zgłębiać jej tajemnice, z pewnością docenią taką możliwość.
Co dokładnie ma wpływ na smak kawy Single Origin?
Zdecydowana większość kaw Single Origin to 100% arabica. Chociaż mamy do czynienia z tym samym gatunkiem kawy, aromat ziaren może diametralnie różnić się zależnie od regionu uprawy roślin. Nic w tym dziwnego – poszczególne plantacje dzielą tysiące kilometrów. Na smak kawy wpływa przede wszystkim położenie geograficzne. Wiąże się ono z różnicami w wysokości plantacji, średniej temperaturze czy częstotliwości opadów. Co więcej, za aromat ziaren kawy odpowiadają także właściwości gleby, na jakiej wzrastają kawowce, czy nawet okoliczna roślinność.
Podróże po całym świecie z filiżanką kawy
Degustacja kaw przygotowywanych na bazie Single Origin stanowi możliwość przeniesienia się za pomocą zmysłów węchu oraz smaku w odległe zakątki świata. Pragniesz poczuć nutę tropików? Wybierz kawę Single Origin z Peru albo Brazylii. Zależnie od stopnia palenia ziaren i wybranej metody zaparzania możesz przez wiele dni odkrywać tę samą kawę w nowych odsłonach.
Nowe kawy Single Origin od Segafredo
Specjalnie z myślą o miłośnikach odkrywania nowych smaków przygotowaliśmy nowość - dwie kawy Segafredo Zanetti Single Origin. To wysokiej jakości 100% arabiki, które nie są dostępne w sklepach stacjonarnych. Zamówisz je wyłącznie online. Pierwsza z nich to Single Origin Brasil, średnio palona kawa o niskiej kwasowości i bogatym profilu smakowym z wyczuwalnymi nutami czekoladowo-orzechowymi. Druga, ciemniej palona Single Origin Peru ma wyczuwalne nuty słodkich owoców, które przeplatają się z czekoladowym aromatem. Obie świetnie sprawdzą zarówno do przygotowywania klasycznych kaw na bazie espresso, jak i do alternatywnych metod parzenia kawy. Warto eksperymentować ze sposobami ich przyrządzania, doświadczając nowych wrażeń w trakcie degustacji.