Kiedy w powietrzu czuć już pierwsze oznaki jesieni, a liście zaczynają przybierać złote odcienie, w naszej kuchni coraz częściej pojawia się dynia – niekwestionowana królowa tego sezonu. Jej intensywny kolor i słodko-korzenny smak sprawiają, że stanowi idealny składnik wielu potraw i napojów, czego najlepszym przykładem jest dyniowa latte. Jak zrobić pumpkin spice latte i co warto dodać, aby podkreślić jej wyjątkowy smak?
Co jest w pumpkin spice latte? Składniki
Pumpkin spice latte, inaczej dyniowa latte, to aromatyczny, rozgrzewający napój kawowy, po który chętnie sięgamy w sezonie jesienno-zimowym. Jako pierwsi przygotowali go w 2003 r. pracownicy znanej sieci kawiarni, którzy eksperymentowali z różnymi smakami kojarzącymi się z jesienią. Okazało się, że w gusta klientów szczególnie trafił słodki napój o kremowej konsystencji, z dominującą nutą przypraw korzennych. Z czasem latte wzbogacono o niewielką ilość puree dyniowego, aby jeszcze mocniej podkreślić jej charakterystyczny, dyniowy posmak.
Klasyczne pumpkin spice latte to połączenie espresso, mleka, przypraw korzennych i syropu dyniowego lub puree z dyni. Całość jest często uzupełniana o delikatną warstwę bitej śmietany, a na wierzchu posypana dodatkową porcją przypraw korzennych, które podkreślają ciepły, jesienny charakter napoju.
Jaka dynia do kawy?
Do pumpkin spice latte najlepiej nadaje się dynia o słodkim, kremowym miąższu, np.:
-
dynia piżmowa, która ma subtelny, lekko orzechowy posmak i gładką konsystencję;
-
dynia hokkaido, która słynie z wyrazistego koloru i bogatego smaku.
Obie odmiany dyni są łatwe do przygotowania w formie puree, które można następnie dodać do jesiennego latte.
Jakie mleko do pumpkin spice latte?
Do dyniowego latte można stosować mleko i różne rodzaje napojów roślinnych, w zależności od naszych indywidualnych preferencji smakowych. Najczęściej jest to:
-
mleko krowie – klasyczny wybór, który nadaje kawie delikatny posmak i kremową konsystencję;
-
napój owsiany – jeśli zastanawiasz się, czy latte z dynią i przyprawami korzennymi dobrze smakuje z mlekiem owsianym, to tak! Dzięki niemu kawa ma lekko słodkawy posmak, który idealnie łączy się z przyprawami korzennymi;
-
napój migdałowy – jest mniej kremowy w porównaniu do mleka krowiego, jednak nadaje kawie subtelny, orzechowy posmak, który świetnie komponuje się z przyprawami;
-
napój sojowy – jego neutralny smak w połączeniu z kremową teksturą napoju tworzy zgrany duet i doskonale podkreśla aromaty korzenne.
Jakie przyprawy do pumpkin spice latte?
Do przygotowania pumpkin spice latte wykorzystuje się mieszankę aromatycznych przypraw korzennych, takich jak:
-
cynamon – nadaje kawie słodki, ciepły aromat;
-
gałka muszkatołowa – dodaje pikanterii i lekko orzechową nutę;
-
imbir – wprowadza odrobinę ostrości i korzennego charakteru;
-
goździki – intensywne i aromatyczne, podkreślają głębię smaku.
Ile syropu do pumpkin spice latte?
Jeżeli chodzi o przyrządzanie domowego pumpkin spice latte, to szkoły są dwie:
-
jedni preferują połączenie kawy ze świeżym puree z dyni,
-
inni dodają do niej syrop dyniowy.
Przyjmuje się, że do jednej porcji napoju (około 250 ml) należy wlać 2-3 łyżki syropu dyniowego, aby zachować równowagę między słodyczą a intensywnym smakiem przypraw korzennych. Można też samodzielnie eksperymentować z ilością syropu, aby uzyskać pożądany efekt.
Dyniowe latte – jaką kawę wybrać?
Na końcowy smak dyniowego latte w znacznym stopniu wpływa rodzaj mieszanki kawowej, którą wykorzystamy do przygotowania napoju. Najlepiej sprawdzą się pod tym względem mieszanki na bazie średnio lub ciemno palonych ziaren, które pozwalają na wydobycie aromatu przypraw oraz dyni. W Segafredo proponujemy następujące kompozycje:
-
kawa ziarnista Segafredo Espresso Casa 1kg, która wyróżnia się intensywnym bukietem smakowym, stanowiącym efekt długiego procesu palenia;
-
kawa ziarnista Caffè Crema Collezione 1kg, średnio palona mieszanka kryjąca nutę ciemnej czekolady, słodu i orzecha laskowego;
-
kawa ziarnista Segafredo Caffè Crema Gustoso, łącząca w sobie pełny, zrównoważony smak, aksamitną gładkość i gęstą cremę.
Domowe pumpkin spice latte – przepis podstawowy
Przygotowanie pumpkin spice latte w domowym zaciszu jest proste i szybkie, a efekty często przerastają oczekiwania! Zobacz, jak dzięki połączeniu kilku składników możesz stworzyć aromatyczny napój, który idealnie oddaje klimat jesieni.
Składniki
-
1 filiżanka espresso
-
½ szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
-
2 łyżki puree z dyni lub 2-3 łyżki syropu dyniowego
-
¼ łyżeczki cynamonu
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
-
¼ łyżeczki imbiru
-
¼ łyżeczki goździków
-
bita śmietana do dekoracji
W niewielkim rondelku rozgrzej mleko, nie doprowadzając go do wrzenia. Do ciepłego mleka dodaj puree z dyni lub wlej syrop dyniowy. Całość połącz z przyprawami i dokładnie wymieszaj. W międzyczasie zaparz espresso. Kawę wlej do wysokiej szklanki i dodaj do niej mieszankę dyniową z mlekiem. Na wierzch dodaj bitą śmietanę i posyp całość szczyptą cynamonu.
Dyniowe latte z dodatkami – nieoczywiste połączenia smakowe
Jeżeli chcesz, aby Twoje dyniowe latte zyskało zupełnie nowy charakter, spróbuj wprowadzić do niego ciekawe dodatki. Wystarczy, że tradycyjny przepis wzbogacisz o:
-
syrop karmelowy – odrobina syropu z dodatkiem soli morskiej nada kawie słodko-słony posmak, który idealnie kontrastuje z dynią;
-
chili – szczypta pikanterii doda kawie wyjątkowego charakteru i znakomicie przełamie jej słodycz.
Pumpkin spice latte – podsumowanie
Pumpkin spice latte to idealny napój na jesień, który łączy w sobie espresso, mleko, przyprawy oraz syrop dyniowy lub puree z dyni. Dyniowe latte doskonale oddaje klimat sezonu, a jego przygotowanie w domowym zaciszu jest banalnie proste i wymaga jedynie przeprowadzenia kilku prostych kroków. W rezultacie otrzymujemy napój, który rozgrzewa ciało i pozwala na cieszenie się jesiennymi smakami w domowym zaciszu.