Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Temperatura parzenia kawy – jak ciepła powinna być woda do zaparzenia kawy?

Nieprzyjemna goryczka, słabo wyczuwalny smak i aromat – wszystkie te czynniki mieć związek z niewłaściwą temperaturą parzenia kawy. Okazuje się, że to, jak ciepła jest woda wykorzystywana do przyrządzania ulubionego espresso lub latte, może mieć wpływ na smak i intensywność Twojego napoju. Sprawdź, w jakiej temperaturze należy parzyć kawę w zależności od tego, jaką metodę stosujesz, a także jakie akcesoria warto stosować do mierzenia temperatury wody.

Jak temperatura parzenia kawy wpływa na jej smak?

Temperatura wody pełni istotną rolę w procesie parzenia kawy, odpowiadając przede wszystkim za szybkość ekstrakcji, czyli zaparzania. Proces ten ma duże znaczenie z punktu widzenia smaku uzyskanego napoju oraz substancji, które rozpuszczają się podczas przyrządzania kawy.  Im wyższa temperatura wody, tym szybciej ekstrahowane są takie substancje jak oleje, kwasy i kofeina. Każda z nich wpływa nieco inaczej na smak kawy i uwalnia się w innym czasie. W połączeniu z wysoką temperaturą wody może to doprowadzić do nadmiernej ekstrakcji. Kawa stanie się wówczas gorzka i zyska nieprzyjemny, intensywny aromat.

Z drugiej strony zbyt niska temperatura kawy powoduje niedostateczną ekstrakcję, w efekcie czego woda nie jest w stanie wydobyć pełni smaku z ziaren kawy. Uwalnianie olejów i związków smakowych jest utrudnione, przez co kawa traci oryginalne body, goryczkę i naturalną słodycz, a zamiast tego staje się kwaśna i ma płaski, mało wyrazisty smak. Wyjątek pod tym względem stanowi cold brewwydłużony czas parzenia rekompensuje w takiej sytuacji niższą temperaturę.

W jakiej temperaturze parzyć kawę?

Odpowiedź brzmi: to zależy! Nie istnieje coś takiego jak idealna temperatura do parzenia kawy, ponieważ każda metoda jej przyrządzania wymaga zastosowania nieco innych parametrów, np. stopień mielenia ziaren, twardości wody oraz jej temperatury. Dodatkowo, ekstrakcja jasno palonych ziaren przebiega lepiej w nieco wyższej temperaturze, natomiast palenie ciemnych ziaren w niższej temperaturze pomaga zminimalizować gorzki posmak kawy.

Ile stopni ma woda do parzenia kawy? Ogólna zasada, która jest zbieżna z zaleceniami National Coffee Association (https://www.ncausa.org/About-Coffee/How-to-Brew-Coffee, dostęp online: 27.08.2024), wskazuje, że najlepsza temperatura do parzenia kawy wynosi między 89°C a 96°C. Przedział jest na tyle szeroki, że sprawdza się w niemal wszystkich metodach parzenia kawy (oprócz cold brew). 

Jaka temperatura do parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym?

Najlepsza temperatura wody do parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym wynosi 88-96°C. Woda o takiej temperaturze pozwala na:

  • wydobycie smaku i aromatu z kawy, bez ryzyka jej przegrzania. Przekłada się to na pełny, zrównoważony smak espresso, bez nieprzyjemnej goryczy;

  • utworzenie kremowej pianki na powierzchni espresso (crema).

Najlepsza temperatura parzenia kawy mielonej

W zależności od wybranej metody parzenia temperatura wody stosowanej w przypadku zmielonych ziaren kawy wynosi 90-95°C.

Jaka temperatura wody do parzenia kawy metodami alternatywnymi?

Odpowiednia temperatura wody ma również duże znaczenie dla uzyskania idealnego smaku kawy przyrządzanej metodami alternatywnymi:

  • french press – temperatura na poziomie 90-96°C pozwala na skuteczną ekstrakcję grubo mielonych ziaren, bez ryzyka wydobycia gorzkiego posmaku;

  • aeropress – temperatura wynosząca  85-96°C daje możliwość wydobycia pełni smaku ziaren kawy i również zapobiega uwalnianiu się gorzkich nut;

  • chemex – w celu uzyskania idealnego profilu smakowego woda powinna mieć temperaturę 90-96°C;

  • drip – temperatura wody wynosząca 90-96°C umożliwia optymalne parzenie kawy w dripie.

W jakiej temperaturze parzyć kawę rozpuszczalną?

Najlepiej, aby woda przeznaczona do parzenia kawy rozpuszczalnej miała temperaturę na poziomie 90-94°C. Dzięki temu kawa jest aromatyczna i zachowuje swój oryginalny smak.

Jaka jest odpowiednia temperatura parzenia kawy po turecku?

Parzenie kawy po turecku wymaga zastosowania niższej temperatury wody, na poziomie 60-70°C. Ważne jest, aby na powierzchni kawy utworzyła się charakterystyczna piana, jednak nie wolno dopuścić do jej wrzenia.

Temperatura parzenia kawy - tabela z podsumowaniem

Optymalna temperatura wody do parzenia kawy

kawa z ekspresu ciśnieniowego

88-96°C

kawa z french pressu

90-96°C

kawa z aeropressu

85-96°C

kawa z chemexu

90-96°C

kawa z dripa

90-96°C

kawa mielona

90-95°C

kawa rozpuszczalna

90-94°C

kawa po turecku

60-70°C

Czy kawę powinno zalać się wrzątkiem?

W jakiej temperaturze parzyć kawę

Jak zostało wspomniane wcześniej, zbyt wysoka temperatura wody może przyczynić się do powstania kwaśnego lub gorzkiego posmaku kawy, a także utraty oryginalnych nut smakowych. Z tego powodu kawy nigdy nie należy zalewać wrzątkiem, niezależnie od metody jej parzenia. Wystarczy natomiast poczekać chwilę, aby temperatura zagotowanej wody obniżyła się do optymalnego poziomu.

Z jakich akcesoriów do kontrolowania temperatury wody warto korzystać?

Na koniec pozostaje jeszcze jedno pytanie – w jaki sposób można poznać, że woda ma odpowiednią temperaturę do zaparzenia kawy? W przypadku ekspresów automatycznych jest to o tyle proste, że urządzenie samo dostosowuje ten parametr, dzięki czemu my nie musimy się już nad tym zastanawiać. W przeciwnym razie warto skorzystać z następujących akcesoriów:

  • termometr – niezależnie od tego, czy sięgamy po zwykły termometr, czy termometr laserowy na podczerwień, ważne jest, aby pilnować momentu, w którym należy przestać gotować wodę;

  • czajnik elektryczny – świetnym rozwiązaniem jest czajnik z wbudowanym termostatem, który pozwala na gotowanie wody wyłącznie do określonej temperatury.

Jeżeli nie chcemy korzystać z żadnego z powyższych sprzętów, można też kierować się starą zasadą, która mówi, że:

  • świeżo zagotowana woda ma około 96°C;

  • po około 2 minutach temperatura wody spada do 90°C;

  • po 4 minutach temperatura wody wynosi 85°C.

Temperatura parzenia kawy – podsumowanie

Optymalna temperatura parzenia kawy wynosi 89-96°C, jednak konkretna wartość może różnić się w zależności od metody parzenia i rodzaju napoju. Temperatura w tym zakresie zapewnia pełną ekstrakcję smaków i aromatów, a także zapobiega niepożądanej goryczy i niedostatecznemu uwolnieniu nut smakowych. Aby mieć pewność, że woda ma odpowiednią temperaturę, warto użyć czajnika z regulacją temperatury lub termometru do wody. Precyzyjne monitorowanie temperatury pozwoli Ci cieszyć się idealnym smakiem kawy, wydobywając jej pełen bukiet smakowy i aromatyczny.

Data publikacji: 31.08.2024 11:06:00

Produkty

AeroPress

AeroPress

Cena: 199.90 zł

Kategoria: Zaparzacze do kawy

Segafredo Espresso Casa 1kg

Segafredo Espresso Casa 1kg

Cena: 54.90 zł

Kategoria: Kawa ziarnista

Segafredo Selezione Arabica 1kg

Segafredo Selezione Arabica 1kg

Cena: 69.90 zł

Kategoria: Kawa ziarnista

Segafredo Selezione Crema 1kg

Segafredo Selezione Crema 1kg

Cena: 69.90 zł

Kategoria: Kawa ziarnista

 
Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900
Dane firmy

Segafredo Zanetti Poland Sp. z o.o.
Ul. Partyzantów 7
32 - 700 Bochnia
NIP: 8681746560
Regon: 852630900
KRS: 0000127098