Czy idealna kawa to ta przygotowana w ekspresie? Niekoniecznie. Parzenie kawy alternatywnymi metodami pozwala odkrywać smak ulubionych ziaren na nowo, zachęca też do eksperymentowania z nowymi blendami. Dzięki temu możesz poszerzać swoje kawowe horyzonty i dostrzegać nowe, charakterystyczne walory smakowe przygotowywanych napojów. Baw się kawą, dopasowując idealne napoje do różnych okoliczności.
Co zamiast ekspresu do kawy? Oczywiście kawiarka!
W wielu domach na całym świecie gości kawiarka – mały czajniczek, który pozwala na zaparzanie kawy pod ciśnieniem 2 barów. Docenisz ją ze względu na jej łatwą obsługę i możliwość używania w różnych warunkach zarówno w domu, jak i poza nim, np. na kuchence turystycznej. Co ważne, renomowana marka kawiarek Bialetti oferuje urządzenia do zaparzania na palniku gazowym, ale też warianty dostosowane do płyt indukcyjnych, jak np. Bialetti New Moka Induction 6tz czerwona czy Bialetti Venus 4tz Miedziana.
- Smak kawy z kawiarki – intensywny, głęboki, z wyczuwalnymi nutami czekoladowymi, orzechowymi lub karmelowymi.
- Stopień palenia ziaren – do kawiarki świetnie sprawdzają się ziarna średnio i ciemno palone.
- Stopień mielenia ziaren – rekomendujemy średni stopień mielenia ziaren: grubiej niż do ekspresu ciśnieniowego, ale drobniej niż do ekspresu przelewowego.
- Ilość kawy – zależny od wielkości kawiarki, powinna wypełniać metalowe sitko.
- Ilość wody – zależny od wielkości kawiarki, powinna sięgać pod zaworek bezpieczeństwa.
- Temperatura wody – świeżo po zagotowaniu.
- Czas parzenia – do około 5 minut.
Kawa z kawiarki doskonale komponuje się z mlekiem lub napojami roślinnymi. Dlatego kawiarka i spieniacz do kawy to prosty sposób na to, jak zrobić kawę latte w domu bez ekspresu.
Kawa bez ekspresu w podróży? Wypróbuj Aeropress
Wśród alternatywnych metod zaparzania kawy na uwagę z pewnością zasługuje Aeropress. Charakteryzuje się prostym użyciem i łatwo się go myje. Z tego powodu wiele osób korzysta z niego zarówno w domu, jak i w podróży.
- Smak kawy z Aeropressu – głęboki i aromatyczny, z wyczuwalną słodyczą, o niższej kwasowości. Może mieć delikatnie wyczuwalną goryczkę. Aeropress to jednocześnie wyjątkowo uniwersalny przyrząd, za pomocą którego w zależności od użytej receptury przygotujesz kawy różniące się znacznie smakiem i aromatem. Zachęcamy do eksperymentów!
- Stopień palenia ziaren – polecamy kawę jasno paloną, która pozwala uzyskać bardziej owocowy aromat kawy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by eksperymentować także z zaparzaniem kawy średnio i ciemno palonej.
- Stopień mielenia ziaren – kawę do Aeropressu należy mielić drobno, jednak tak, by pod palcami były wyczuwalne drobinki kawy.
- Ilość kawy – 16-18 g.
- Ilość wody – ok. 250 ml.
- Temperatura wody – 90-95°C.
- Czas parzenia – 2-2,5 minuty. Im dłuższy, tym czystszy i bardziej klarowny napar. Im krótszy, tym wyższe body i bardziej intensywny smak.
Jak zrobić espresso bez ekspresu do kawy? Odpowiedzią jest Nanopresso
Miłośnicy espresso mogą rozważyć wybór mobilnego Nanopresso. Urządzenie zawiera ręczną pompkę, która generuje ciśnienie do 18 barów. W efekcie pozwala przygotować espresso z piękną, orzechową cremą znaną z ekspresów ciśnieniowych.
- Smak kawy z Nanopresso – skoncentrowany, kremowy, z wyraźną goryczką. Można wyczuć w nim delikatną słodycz i czekoladowe nuty.
- Stopień palenia ziaren – jeśli zależy Ci na smaku najbliższym klasycznemu espresso, rekomendujemy użycie ciemno palonych ziaren.
- Stopień mielenia ziaren – postaw na drobno zmieloną kawę (o podobnym stopniu co do ekspresu ciśnieniowego).
- Ilość kawy – 7-8 g.
- Ilość wody – ok. 80 ml.
- Temperatura wody – ok. 90°C.
- Czas parzenia – 25-30 sekund.
French press to doskonały sposób na kawę bez ekspresu
Szczególnie prosty sposób na to, jak parzyć kawę bez ekspresu, stanowi użycie french pressu.
- Smak kawy z french pressu – intensywny, o wyraźnej goryczce i większym body. Prezentuje różne nuty smakowe zależnie od rodzaju użytych ziaren.
- Stopień palenia ziaren – testuj ziarna o różnym stopniu palenia.
- Stopień mielenia ziaren – polecamy użycie grubo mielonych ziaren, których konsystencja jest zbliżona do kryształków cukru trzcinowego.
- Ilość kawy – 6 g na 100 ml wody.
- Ilość wody – zależny od ilości kawy, jaką chcesz uzyskać, np. 300 ml.
- Temperatura wody – ok. 92-95°C.
- Czas parzenia – ok. 4 minuty.
Kawa z french pressu przypadnie Ci do gustu, jeśli preferujesz pobudzające napoje.
A może kawa z dripa jako alternatywa dla ekspresu?
Jeśli masz ochotę na zupełnie inny smak kawy od klasycznego espresso, polecamy Ci spróbować kawy z dripa. Użycie charakterystycznego drippera stanowi świetny sposób na to, jak zrobić pyszną kawę bez ekspresu.
- Smak kawy z dripa – orzeźwiający, o przyjemnej kwasowości i delikatnej słodyczy. Klarowny napar może mieć wyczuwalne owocowe lub kwiatowe nuty.
- Stopień palenia ziaren – rekomendujemy wypróbowanie jasno palonych ziaren, choć warto spróbować także kawy średnio palonej.
- Stopień mielenia ziaren – zależnie od preferencji stosuj średni lub gruby stopień mielenia ziaren.
- Ilość kawy – 6-7 g na 100 ml wody.
- Ilość wody – zależny od ilości kawy, jaką chcesz uzyskać, np. 100 ml.
- Temperatura wody – ok. 92°C.
- Czas parzenia – 4-5 minut.
Kawa bez ekspresu – chemex?
Miłośnicy alternatywnych metod zaparzania kawy koniecznie powinni spróbować kawy z chemexu. Designerski, szklany dzbanek efektownie prezentuje się w kuchni i pozwala na zaparzenie większej ilości kawy dla Ciebie i Twoich gości.
- Smak kawy z chemexu – delikatny, pozbawiony goryczy, o przyjemnej kwasowości. Wyczujesz w nim subtelną słodycz, kwiatowe lub owocowe nuty.
- Stopień palenia ziaren – spróbuj jasno palonych ziaren, choć możesz eksperymentować także z kawą średnio paloną.
- Stopień mielenia ziaren – eksperymentuj z różnymi stopniami mielenia ziaren. Na początek polecamy średni stopień mielenia.
- Ilość kawy – 6-7 g na 100 ml wody.
- Ilość wody – zależny od ilości kawy, jaką chcesz uzyskać, np. 400 ml.
- Temperatura wody – ok. 92-96°C.
- Czas parzenia – 3,5-4,5 minuty.
Wybierz ulubione metody zaparzania kawy bez ekspresu
Znasz już nowe sposoby na to, jak zrobić pyszną kawę bez ekspresu. Próbując alternatywnych metod zaparzania, możesz dowiedzieć się więcej na temat swoich upodobań smakowych. Pamiętaj jednak, że kluczowy wpływ na smak Twojej kawy ma gatunek i pochodzenie ziaren, jakich używasz. Dlatego wybieraj wysokiej jakości produkty zaufanej marki. Zwracaj uwagę na metody uprawy ziaren, które również zmieniają walory smakowe napoju.