Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Domowy przepis na gorącą czekoladę jak z kawiarni

Miłośnicy słodkości i rozgrzewających napojów, łączcie się! Przychodzimy do Was z przepisem, który jednoczy pokolenia, wprawia w dobry nastrój i dodaje energii działania. Mowa oczywiście o gorącej czekoladzie, którą można delektować się nie tylko w kawiarni, ale również w domowym zaciszu. Udowadniamy, że przepis na czekoladę na gorąco nie musi być trudny i czasochłonny. Wystarczy odpowiedni dobór składników.

Za co kochamy gorącą czekoladę?

Za gorącą czekoladą przepadają w szczególności dzieci, jednak wiele osób nie wyrasta z tej miłości także w dorosłym wieku. Nic zresztą dziwnego. Czekolada na gorąco przyjemnie rozgrzewa w zimne, długie wieczory. Przygotowujemy ją z miłością dla siebie i naszych bliskich. Może towarzyszyć nam podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Stanowi atrakcyjną alternatywę dla deserów na zimno. Można pić ją powoli, z każdym łykiem delektując się wyrazistym aromatem rozprowadzanym na kubkach smakowych. Gorącą czekoladę można przygotować na różne okazje, na przykład na świąteczny seans filmowy, wspólne układanie puzzli lub wieczór z książką.

Idealna czekolada na gorąco

Postawmy sprawę jasno: gorąca czekolada to nie kakao! Różni ją zarówno konsystencja, jak i intensywność smaku, a te nie biorą się znikąd. Czekolada na gorąco powinna zawierać więcej tłuszczu, jednak nie za dużo, by nie była ciężkostrawna (w końcu chcemy wypić cały kubek). Dlatego lepiej od słodkiej śmietanki sprawdzi się mleko pełnotłuste lub napój roślinny o wyższej zawartości tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Warto postawić również na jakość składników, przede wszystkim samej czekolady o wysokiej zawartości kakao.

Składniki na gorącą czekoladę (1 kubek):

  • 250 ml mleka lub ulubionego napoju roślinnego,
  • 1 łyżka kakao w proszku,
  • 1 łyżka cukru,
  • 4 kostki czekolady.

Przepis na gorącą czekoladę

Dodatki do gorącej czekolady (opcjonalne)

Zimowa, gorąca czekolada najlepiej smakuje w dużym, świątecznym kubku. Walory zarówno smakowe, jak i wizualne napoju dodatkowo podnoszą różne dodatki, na przykład:

  • syropy smakowe, między innymi waniliowy, toffi albo orzechowy,
  • bita śmietana,
  • pianki,
  • posypki cukrowe,
  • tarta skórka pomarańczy,
  • konfitura, na przykład wiśniowa,
  • cynamon w proszku.

Jak zrobić gorącą czekoladę? Przepis

  1. Do rondelka wlej mleko lub napój roślinny.
  2. Dodaj cukier, kakao i startą lub drobno pokrojoną czekoladę.
  3. Całość podgrzewaj na małym ogniu, dokładnie mieszając, by zawartość się nie przypaliła.
  4. Nie musisz doprowadzać do wrzenia. Wystarczy, że wszystkie składniki całkiem się rozpuszczą, a sam napój jest gorący.
  5. Przelej gorącą czekoladę do kubka. Możesz wcześniej podgrzać kubek, wlewając do niego wrzącą wodę i wylewając ją na krótko przed podaniem gorącej czekolady. Dzięki temu napój pozostanie dłużej ciepły.
  6. Udekoruj wierzch gorącej czekolady swoimi ulubionymi dodatkami.

Czekolada na gorąco w kilka minut – sposób dla zabieganych

Jeżeli nie masz czasu, istnieje także znacznie szybszy sposób na przygotowanie gorącej czekolady – i to bez utraty walorów smakowych napoju. Z pomocą przychodzi wysokiej jakości czekolada w proszku. To gorąca czekolada Segafredo Hot Ciok w saszetkach opracowanych przez holenderskich producentów. Ma idealne proporcje składników, które wystarczy rozpuścić w mleku lub ulubionym napoju roślinnym, a następnie podgrzać. Uzyskasz aromatyczny, słodki napój o aksamitnej konsystencji, która wprost rozpływa się w ustach.

Gorąca czekolada wszędzie tam, gdzie jej potrzebujesz

Jednoporcjowe saszetki z gorącą czekoladą są wygodne do użycia zarówno w domu, jak i na wyjeździe, na przykład na ferie zimowe. Nie musisz kłopotać się kompletowaniem wielu składników. Rozgrzewający napój można szybko i łatwo przygotować, między innymi po aktywnym dniu na nartach lub wizycie na lodowisku.

Czy gorąca czekolada musi stanowić bombę kaloryczną?

Niekoniecznie, choć raz na jakiś czas każdy może sobie pozwolić na kubek słodkiej przyjemności. Jeśli chcesz cieszyć się mniej kalorycznym, a nadal smacznym napojem, możesz wybrać czekoladę Segafredo Hot Ciok Instantaneo o obniżonej zawartości tłuszczu. Jeżeli robisz gorącą czekoladę samodzielnie, użyj cukru zamiast słodzika.

Data publikacji: 08.01.2024 12:10:10

Kategorie: Inspiracje

Produkty

Czekolada Hot Ciok Istantaneo 1000 g

Czekolada Hot Ciok Istantaneo 1000 g

Cena: 69.90 zł

Kategoria: Czekolada

 
Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900
Dane firmy

Segafredo Zanetti Poland Sp. z o.o.
Ul. Partyzantów 7
32 - 700 Bochnia
NIP: 8681746560
Regon: 852630900
KRS: 0000127098