Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Jak grubość mielenia kawy wpływa na jej smak i aromat?

Dla znakomitego smaku i aromatu kawy ważny jest nie tylko wybór wysokiej jakości ziaren. Równie istotna jest grubość mielenia kawy przed zaparzeniem. Wbrew pozorom może to mieć wpływ na walory smakowe napoju. Z tego artykułu dowiesz się, jak dopasować idealny stopień mielenia kawy, a także po jakie kawy mielone warto sięgać.

Grubość mielenia a smak kawy

W kwestii takiej jak grubość mielenia kawy a smak przygotowanego napoju warto zapamiętać przede wszystkim poniższe informacje.

  • Kawa drobno mielona charakteryzuje się bardziej intensywnym, wyrazistym smakiem. Ma głęboką, ciemną barwę, pełniejsze body i wyczuwalną goryczkę. Do wysokiego stopnia mielenia najlepiej pasują średnio i ciemno palone ziarna.
  • Kawa grubo mielona jest łagodniejsza w smaku i prezentuje wyższą kwasowość. Cechuje się lżejszym body i jaśniejszym kolorem. Najlepiej mielić grubo jasno palone ziarna.

Możemy rozróżnić 5 stopni mielenia kawy:

  • kawa bardzo drobno mielona – ma konsystencję zbliżoną do pudru,
  • kawa drobno mielona – ma drobinki mniejsze od kryształków cukru,
  • kawa średnio mielona – w dotyku przypomina piasek,
  • kawa średnio-grubo mielona – ma bardziej wyczuwalne drobinki,
  • kawa grubo mielona – charakteryzuje się strukturą podobną do kryształków soli.

Trzeba mieć na uwadze, że zbyt drobno zmielona dla wybranej metody parzenia kawa jest bardziej podatna na przeparzenie, które wydobywa z niej nadmierną gorycz. Z kolei kawa zbyt grubo zmielona może okazać się za mało intensywna w smaku, kwaśna i wodnista.

Grubość mielenia kawy a moc napoju

Stopień mielenia ziaren może mieć wpływ na moc kawy, także na zawartość kofeiny w napoju. Drobniej zmielone ziarna podlegają szybszej ekstrakcji, przez co uwalniają więcej zawartych w sobie substancji. Dlatego do klasycznego espresso używa się kawy drobno mielonej. Jednak jeśli wydłużysz czas zaparzania, możesz uzyskać równie mocną kawę z grubo mielonych ziaren.

Jak dostosować grubość mielenia ziaren do wybranej metody zaparzania?

Dla smaku i mocy kawy bardzo duże znaczenie ma dopasowanie właściwego stopnia mielenia ziaren do wybranej metody zaparzania. Ogólna zasada głosi, że im dłuższy czas zaparzania, tym grubiej powinny być mielone kawowe ziarna. Analogicznie drobne mielone ziarna wymagają krótkiego czasu zaparzania. Warto eksperymentować z tymi parametrami, by dostosować idealną kawę do własnych preferencji.

Grubość mielenia kawy a jej smak

Jaka grubość mielenia kawy do ekspresu ciśnieniowego?

Dopasowując grubość mielenia kawy do ekspresu kolbowego i automatycznego, weź pod uwagę, że ekstrakcja ziaren pod wysokim ciśnieniem przebiega szybko i ze stosunkowo małą ilością wody. Dlatego do przygotowania klasycznego espresso najlepiej użyć kawy drobno mielonej.

Grubość mielenia kawy do ekspresu przelewowego      

W przypadku ekspresu przelewowego zaparzanie trwa dłużej. Woda stopniowo przepływa przez ziarna umieszczone w papierowym filtrze. Żeby mogły uwolnić jak najwięcej smaku i aromatu, powinny być średnio-grubo mielone.

Grubość mielenia kawy do kawiarki

Kawiarka umożliwia stosunkowo szybkie zaparzenie kawowych ziaren, jednak wytwarza mniejsze ciśnienie od standardowego ekspresu kolbowego. Z tego względu do kawiarki najlepiej użyj ziaren zmielonych nieco grubiej niż do ekspresu ciśnieniowego.

Grubość mielenia kawy do pozostałych metod zaparzania

Jest znacznie więcej metod zaparzania kawy, a każda z nich wymaga nieco innego stopnia mielenia ziaren. Ciekawy przykład stanowi kawa zaparzana w tygielku (tzw. kawa po turecku), do której ziarna mieli się na puder. Z drugiej strony – większość alternatywnych metod zaparzania kawy (np. z dripa albo w chemexie) bazuje na grubo mielonych ziarnach.

Do jakich metod zaparzania możesz używać kawy mielone Segafredo?

Stopień mielenia kawy powinien być równy. Tylko wtedy uzyskasz odpowiednie walory smakowe napoju. Gwarantuje to wysokiej jakości młynek żarnowy z możliwością wielostopniowej regulacji. Do wyboru pozostają młynki wbudowane w ekspresy, a także osobne młynki ręczne i elektryczne.

Jeśli nie masz w domu dobrego młynka, lepszy pomysł stanowi wybór kawy mielonej. W ofercie Segafredo znajdziesz kawy zmielone pod odpowiednie metody zaparzania.

  • Kawa mielona Segafredo Selezione Arabica 250 g – dzięki jasno palonym ziarnom doskonale sprawdza się do alternatywnych metod zaparzania, np. w ekspresie przelewowym, dripperze albo chemexie. Możesz w niej wyczuć subtelną kwasowość i egzotyczne, owocowe nuty.
  • Kawa mielona Segafredo Le Origini Brasile 250 g – jej średnio palone ziarna zmielono w stopniu odpowiednim do zaparzania w kawiarce. W rezultacie możesz delektować się esencjonalną kawą o włoskim charakterze.
  • Kawa mielona Segafredo Espresso Casa 250 g – jej średnio palone ziarna zmielono odpowiednio do zaparzania w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Charakteryzują się wysoką intensywnością i można wyczuć w nich orzechowo-czekoladowe nuty smakowe.
  • Kawa mielona Segafredo Intermezzo 250 g – w tym przypadku masz możliwość wypróbowania wielu metod zaparzania. Średnio palone ziarna możesz wykorzystać nie tylko do ekspresów ciśnieniowych, ale również do kawiarki lub zaparzania kawy w tygielku.

Jak grubość mielenia kawy wpływa na jej smak i aromat? Podsumowanie

Jeżeli zależy Ci na odpowiednim smaku kawy, zwracaj uwagę nie tylko na gatunek, pochodzenie i stopień palenia ziaren, ale również na ich stopień mielenia. Dysponując regulowanym młynkiem żarnowym, możesz dostosować odpowiedni stopień mielenia kawowych ziaren do wybranej metody zaparzania. Dzięki temu masz szansę delektować się tą samą kawą w zupełnie nowych odsłonach. Kiedy nie masz pod ręką młynka, możesz skorzystać z wysokiej jakości kawy mielonej. W ofercie Segafredo znajdziesz wiele znakomitych blendów.

Data publikacji: 20.03.2024 09:44:35

Kategorie: Baza wiedzy

Produkty

Segafredo Espresso Casa 250 g

Segafredo Espresso Casa 250 g

Cena: 13.90 zł

Kategoria: Kawa mielona

Segafredo Intermezzo 250 g

Segafredo Intermezzo 250 g

Cena: 12.49 zł

Kategoria: Kawa mielona

 
Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900
Dane firmy

Segafredo Zanetti Poland Sp. z o.o.
Ul. Partyzantów 7
32 - 700 Bochnia
NIP: 8681746560
Regon: 852630900
KRS: 0000127098