Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Jak parzyć kawę sypaną? Przepis na idealną "parzochę"

Klasyczna „parzocha” to kawa łatwa do tradycyjnego przygotowania w każdych okolicznościach. Pije się ją w wielu polskich domach i miejscach pracy. Kawę sypaną można łatwo zaparzyć także w spartańskich warunkach, np. na campingu albo pod namiotem. Jeżeli od czasu do czasu lubisz ją wypić na szybko, warto wiedzieć, jak parzyć kawę sypaną, by móc w pełni cieszyć się jej walorami smakowymi.

Wybierz kawę dobrej jakości

Niezależnie od wybranej metody zaparzania kluczowe znaczenie dla smaku Twojej kawy mają ziarna, z których korzystasz. Do własnych upodobań smakowych możesz dopasować m.in. gatunek, pochodzenie i stopień palenia ziaren. Kawę sypaną kupisz w każdym sklepie, jednak zachęcamy do wyboru zaufanej marki. Do zaparzania kawy sypanej świetnie sprawdzi się np. kawa Segafredo Selezione Arabica 250 g, która ma przyjemne, czekoladowe nuty smakowe i owocowo-kwiatowy aromat.

Wskazówka: W przypadku kawy mielonej szczególnie istotne jest, aby w miarę możliwości zużywać swoją kawę na bieżąco – nie przetrzymuj jej w szafce kuchennej zbyt długo, ponieważ zmielone ziarna po otwarciu paczki szybko wietrzejąc, tracąc pełnię aromatu. Jeśli pijesz mniej kawy, kupuj mniejsze opakowania.

Stopień mielenia ziaren

Zależnie od potrzeb możesz wybrać gotową kawę mieloną lub samodzielnie zmielić ziarna kawy, np. Segafredo Selezione Organica 1 kg. Ma to jedną istotną zaletę – świeżo mielone ziarna cechują się znacznie intensywniejszym aromatem, który pozytywnie wpływa na wrażenia podczas delektowania się napojem. Do klasycznej zalewajki używaj ziaren mielonych grubiej niż do ekspresu ciśnieniowego czy kawiarki. W przypadku kaw, które mają dłuższy kontakt z wodą, zapobiega to nieprzyjemnej goryczy. Zwróć uwagę na to, że ziarna powinny być zmielone równomiernie. Jeśli nie masz przy sobie młynka żarnowego, lepiej wybrać kawę zmieloną przez producenta.

Twardość wody

Woda wykorzystywana do zaparzania kawy sypanej powinna charakteryzować się niską mineralizacją (do 200 ppm), która może w znaczny sposób poprawić smak napoju. Jeżeli masz taką możliwość, użyj dzbanka filtrującego.

Temperatura wody

Czy kawę sypaną zalewamy wrzątkiem? Zdecydowanie nie! Zbyt wysoka temperatura doprowadza do przeparzenia kawy, nadając jej zbyt gorzki i kwaśny smak. Optymalna temperatura wody do zaparzania kawy powinna oscylować w granicach 90-95°C. Możesz użyć termometru lub odczekać ok. 2 minuty po zagotowaniu wody.

Pamiętaj o odpowiednich proporcjach

Kluczowe znaczenie dla walorów smakowych kawy zalewanej mają proporcje kawy i wody. W większości polskich domów, gdzie pije się kawę sypaną, przed pytaniem „Ile słodzisz?” pada jeszcze „Z ilu łyżeczek chcesz kawę?”. Jedni wolą mocniejszą, a inni słabszą. Warto jednak choć raz spróbować zaparzyć kawę sypaną zgodnie ze sztuką – używając ok. 6 g kawy na 100 ml wody. Dla przykładu: do kubka o pojemności 250 ml powinno się użyć 14-15 g kawy. To w przybliżeniu 4 łyżeczki, choć polecamy odmierzać kawę wagą kuchenną.

Jak parzyć kawę sypaną

Czas parzenia – jak długo parzyć kawę sypaną?

O smaku kawy zalewanej zdecydowanie przesądza czas parzenia. W takim razie ile parzyć kawę sypaną? I jak w ogóle można przerwać parzenie, skoro fusy nadal znajdują się w napoju?

  • Za optymalny czas parzenia kawy sypanej przyjmuje się 4 minuty.
  • Jednak jeżeli używasz kawy drobno zmielonej, możesz skrócić go nawet do 2 minut.

Parzenie kawy ustępuje samoistnie wraz ze spadkiem temperatury napoju. Możesz je skrócić, np. dodając mleko do kubka. Po zaparzeniu zamieszaj kawę łyżeczką – dzięki temu fusy utrzymujące się na powierzchni opadną na dno i nie będą przeszkadzać podczas picia.

Ciekawostka: Ze względu na dłuższy czas parzenia kawa sypana pobudza bardziej od standardowego espresso. W 250 ml napoju znajduje się od 70 do 140 mg kofeiny.

Jak zaparzyć kawę bez fusów domowym sposobem?

Parzenie kawy sypanej bez fusów wymaga nieco więcej czasu i użycia dodatkowych akcesoriów (filtrów papierowych), ale nadal jest stosunkowo proste. Wystarczy umieścić filtr w kubku, wsypać do niego kawę i całość zalać powolnym strumieniem wody. W ten sposób masz większą kontrolę nad czasem zaparzania kawy. Po upływie 2-4 minut możesz wyjąć filtr razem z fusami i cieszyć się w pełni klarownym napojem.

Wypróbuj parzenie wstępne

Jeżeli lubisz eksperymentować ze smakiem kawy, zachęcamy do wypróbowania tzw. preinfuzji, czyli parzenia wstępnego. Polega ono na zalaniu kawy sypanej najpierw małą ilością wody (ok. 50 ml) i odczekaniu 30 sekund. W tym czasie kawa pęcznieje i uwalnia dwutlenek węgla, a wraz z nim cząsteczki odpowiadające za gorycz napoju. Dolej resztę wody (do 250 ml) i ciesz się kawą o słodszym, bardziej aromatycznym smaku.

Jak parzyć kawę sypaną? Instrukcja w pigułce

  1. Przefiltrowaną wodę zagotuj w czajniku.
  2. Do filiżanki lub kubka o pojemności 250 ml nasyp 14-15 g (niecałe 4 łyżeczki) kawy. Możesz nasypać kawę bezpośrednio do kubka lub użyć papierowego filtra.
  3. Po upływie ok. 2 minut zalej kawę 250 ml gorącej wody (lub najpierw 50 ml, a po 30 sekundach dodatkowe 200 ml). Możesz użyć termometru kuchennego, aby upewnić się, że woda ma temperaturę 90-95°C.
  4. Zależnie od stopnia mielenia ziaren odczekaj 2-4 minuty. Po tym czasie wyjmij filtr z fusami. Jeśli go nie używasz, zamieszaj kawę łyżeczką, by fusy opadły na dno kubka.
  5. Do kawy możesz dodać ulubione dodatki, np. mleko, śmietankę, cukier albo miód.

Chcesz wypróbować także inne metody parzenia kawy? Sprawdź podlinkowany artykuł.

Jak parzyć idealną kawę sypaną? Korzystaj z naszej instrukcji!

Parzenie kawy sypanej w kubku to najszybsza i najprostsza metoda, jednak nawet w jej przypadku warto przestrzegać kilku zasad mających wpływ na smak napoju. Pamiętaj przede wszystkim o odpowiednich proporcjach, a także o właściwej temperaturze wody. Możesz zaskoczyć swoich gości wyśmienitym smakiem kawy, stosując filtrowaną wodę, papierowe filtry i preinfuzję. Nie bój się eksperymentować z metodami zaparzania – dopasuj czas parzenia i grubość mielenia ziaren do własnych upodobań smakowych.

Data publikacji: 05.03.2024 15:07:20

Kategorie: Baza wiedzy

Produkty

Segafredo Espresso Casa 250 g

Segafredo Espresso Casa 250 g

Cena: 13.90 zł

Kategoria: Kawa mielona

Segafredo Intermezzo 250 g

Segafredo Intermezzo 250 g

Cena: 12.49 zł

Kategoria: Kawa mielona

 
Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900
Dane firmy

Segafredo Zanetti Poland Sp. z o.o.
Ul. Partyzantów 7
32 - 700 Bochnia
NIP: 8681746560
Regon: 852630900
KRS: 0000127098