Flat white to odpowiedź na potrzeby kawoszy, którzy marzą o połączeniu mocy i głębi aromatycznego espresso z delikatnością cappuccino. Chociaż przygotowanie takiego specjału wymaga nieco wprawy i umiejętności, to efekt naprawdę jest wart tego wysiłku! Sprawdź, co kryje się pod tajemniczą nazwą flat white, w czym tkwi sekret tej kawy i jak możesz ją przygotować w swoim domu.
Co to flat white?
Kawa flat white jest jednym z tych napojów kawowych, które błyskawicznie zdobyły serca miłośników kawy na całym świecie. Historia jego powstania sięga lat 70-80 i jest równie fascynująca, co sam smak. To efekt działań australijskiego baristy, który chciał przygotować cappuccino, jednak nie udało mu się stworzyć idealnej, puszystej pianki. Zamiast tego przygotował kawę z delikatnie spienionym mlekiem i cienką warstwą pianki na wierzchu, którą, podając klientowi, określił mianem „flat white”.
Ten błąd okazał się jednak strzałem w dziesiątkę – od tamtej pory kawa flat white stała się stałą pozycją w menu kawiarni w Australii i Nowej Zelandii, a z czasem również w Europie. Dziś flat white określa się jako idealny balans pomiędzy mleczną delikatnością a wyrazistym aromatem espresso. Jest to kawa mleczna na bazie podwójnego espresso z dodatkiem lekko spienionego mleka o konsystencji przypominającej rzadką śmietanę.
Czy flat white to mocna kawa?
Flat white to świetny wybór dla osób, które często sięgają po mocne, pobudzające napoje kawowe, jednak lubią też wprowadzać do nich delikatny, mleczny element. W zależności od proporcji espresso oraz mleka kawę flat white można określić jako umiarkowanie mocną lub bardzo mocną. W każdej sytuacji mleko sprawia jednak, że smak takiego napoju jest bardziej kremowy i mniej intensywny niż w przypadku klasycznego espresso.
Flat white – ile kofeiny w filiżance kawy?
Kawę flat white przygotowuje się na bazie podwójnego espresso, w związku z czym zawartość kofeiny w takim napoju wynosi około 130 mg.
Kawa flat white a inne kawy mleczne
Flat white to jeden spośród wielu napojów kawowych, w których wykorzystuje się espresso i spienione mleko. Każdy z nich smakuje jednak zupełnie inaczej, co wynika przede wszystkim z innych proporcji składników oraz zróżnicowanych metod przyrządzania.
Flat white a cappuccino
Czym różni się flat white od cappuccino? Klasyczne cappuccino to połączenie pojedynczej porcji espresso oraz 125 ml mleka, dzięki czemu napój jest bardziej kremowy niż flat white. Pianka w cappuccino jest nieco wyższa i ma około 1-2 cm.
Flat white a latte – czym się różnią?
Pewne podobieństwa można zauważyć również w przypadku flat white i caffe latte. W przeciwieństwie do caffe latte flat white nie ma jednak grubej warstwy pianki i jest przygotowywane z dodatkiem lekko spienionego mleka. Co więcej, latte przyrządza się na bazie pojedynczego espresso, a nie podwójnego – tak jak w flat white. A gdzie jest więcej mleka – we flat white czy caffe latte? W flat white wykorzystuje się około 120-150 ml spienionego mleka, a w latte około 240 ml, przez co napój ma łagodniejszy smak.
Czym się różni americano od flat white?
Americano to espresso rozcieńczone gorącą wodą – zwykle jest to pojedyncza lub podwójna porcja espresso w zależności od pożądanej mocy kawy. Flat white to z kolei podwójne espresso pokryte cienką warstwą gładko spienionego mleka, które wyróżnia się przyjemnym, mlecznym posmakiem.
Jak zrobić flat white?
Przygotowanie idealnego flat white wymaga sporej precyzji, odpowiedniego sprzętu oraz znajomości proporcji poszczególnych składników.
Flat white – proporcje
Kawa flat white składa się z:
-
podwójnego espresso (60 ml);
-
120 ml mleka – podgrzanego i delikatnie spienionego (może być to mleko krowie lub napój roślinny).
Standardowa porcja flat white ma pojemność około 210 ml.
Jak zrobić flat white w ekspresie?
Jeżeli zadbamy o zachowanie odpowiednich proporcji espresso i spienionego mleka, przygotowanie flat white w ekspresie nie powinno sprawiać większych trudności. Poniżej instrukcja, jak wykonać ten proces krok po kroku w ekspresie ciśnieniowym.
-
Przygotuj podwójne espresso, wykorzystując w tym celu ulubioną mieszankę ziaren.
-
Spień mleko. W ekspresie automatycznym espresso jest samoistnie „zalewane” gorącym, lekko spienionym mlekiem. W ekspresie kolbowym konieczne jest samodzielne ubicie mleka, dbając o stworzenie gładkiej, kremowej mikropianki.
-
Wlej mleko do kawy. Mleko najlepiej wlewać przy pomocy specjalnego dzbanuszka z dzióbkiem, dzięki któremu można przygotować oryginalny wzorek z mlecznej pianki na powierzchni kawy.
Jaka kawa najlepsza do flat white?
Wyrazisty smak i głęboki aromat flat white to w dużej mierze zasługa dobrej jakości ziaren kawy. W zależności od indywidualnych upodobań można wybrać zarówno 100% Arabikę, jak i mieszanki Arabiki z dodatkiem Robusty. W Segafredo proponujemy następujące kompozycje ziaren:
-
kawa ziarnista Segafredo Selezione Arabica 1kg, zawierająca 100% ziaren Arabiki pochodzących z plantacji w Ameryce Środkowej i Południowej;
-
kawa ziarnista Caffe Crema Gustoso, która wyróżnia się bogatym i mocnym aromatem, a także gładką, gęstą cremą;
-
kawa ziarnista Segafredo Single Origin Brasil 1kg, która bazuje na ziarnach pochodzących z brazylijskich plantacji, z wyczuwalnym posmakiem suszonych owoców, czekolady i orzechów.
Kawa flat white – podsumowanie
Kawa flat white to modny napój kawowy, który charakteryzuje się intensywnym smakiem espresso, połączonym z delikatnie spienionym mlekiem oraz cienką, kremową pianką. W przypadku flat white ważne jest, aby zachować odpowiednie proporcje. Podwójne espresso (60 ml) łączymy z około 120 ml mleka, które musi być dobrze spienione i podgrzane do odpowiedniej temperatury (około 65-70°C). Dzięki temu zachowa idealny smak i aromat kawy. Napój można serwować z różnymi dodatkami, np. odrobiną startej czekolady, szczyptą cynamonu lub kilkoma kroplami esencji waniliowej.