Chcesz każdy dzień rozpoczynać od filiżanki aromatycznej, idealne zaparzonej kawy, która błyskawicznie postawi Cię na nogi? Pamiętaj o tym, aby prawidłowo przechowywać kawę ziarnistą, zachowując tym samym jej niepowtarzalny smak i aromat. Sprawdź, jak przechowywać kawę ziarnistą po otwarciu i co zrobić, by zachować jej świeżość na dłużej.
Jak przechowywać kawę ziarnistą? Najważniejsze informacje
Jeżeli zależy Ci na tym, aby ziarna kawy zawsze były świeże, a przygotowany napój zachowywał swój niezwykły smak i intensywny aromat na dłużej, koniecznie zwróć uwagę, jak przechowywać kawę w ziarnach prawidłowo. Trzymaj się kilku kluczowych zasad. Przede wszystkim pamiętaj, aby:
- nie mielić ziaren kawy na zapas – najlepsza w smaku jest świeżo mielona kawa, dlatego zawsze staraj się mielić ziarna na bieżąco, tuż przed jej podaniem;
- nie przesypywać ziaren do niewłaściwego opakowania – producenci sprzedają kawę w specjalnie zaprojektowanych, szczelnych opakowaniach z jednostronnym wentylem, które chronią przed dostępem tlenu. Pozwalają one zachować intensywność aromatu na dłużej. Jeśli chcesz przechowywać ziarna w innym opakowaniu – czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak;
- trzymać kawę we właściwym miejscu – opakowania z kawą nigdy nie należy umieszczać w miejscu, gdzie łatwo docierają promienie słoneczne, np. na parapecie, przy kuchence lub na blacie kuchennym. Może to niestety skutkować utratą oryginalnego aromatu ziaren, a także pozbawieniem ich naturalnego koloru oraz oleistości
- nie mrozić ziaren kawy – kawa poddana działaniu niskich temperatur szybko straci swój aromat, dlatego lepiej jest unikać przechowywania jej w niskiej temperaturze;
- zamykać szczelnie opakowanie kawy, najlepiej klipsem kuchennym, spinaczem biurowym lub przy pomocy oryginalnego zamknięcia w opakowaniu kawy, tak aby do środka nie dostało się powietrze.
Przechowywanie kawy ziarnistej – na to musisz uważać!
Niestety, nawet najlepszej jakości kawa może szybko stracić swój smak i aromat, jeżeli nie będzie prawidłowo przechowywana. Chcąc temu zapobiec, warto zabezpieczyć ziarna przed:
- wilgocią – nadmierny kontakt z wilgocią może przyczynić się do sklejania ziaren i powstawania na ich powierzchni pleśni;
- dopływem tlenu – tlen reaguje ze związkami chemicznymi zawartymi w ziarnach kawy, co w rezultacie przyczynia się do utraty smaku i aromatu kawy;
- ciepłem – im wyższą temperaturę mają związki chemiczne zawarte w kawie, tym większe ryzyko utraty świeżości i oryginalnego smaku ziaren.
W czym najlepiej przechowywać ziarna kawy?
Do przechowywania kawy ziarnistej najlepiej sprawdzają się specjalne, nieprzezroczyste opakowania z hermetycznym zamknięciem, które ograniczają kontakt ziaren ze światłem, wilgocią i powietrzem. Alternatywą może być też przechowywanie ziaren kawy w pojemniku ceramicznym lub pojemniku próżniowym, który posiada zintegrowaną pompkę oraz specjalny przycisk zwalniający.
Czy można trzymać kawę w słoiku?
Kawę ziarnistą można przechowywać również w zwykłym, szklanym słoiku, jednak należy uważać na to, aby trzymać go z dala od działania promieni słonecznych. Taki sposób przechowywania jest zatem bezpieczny wyłącznie wtedy, gdy przesypaną kawę w słoiku schowamy później do szafki.
Przechowywanie kawy ziarnistej w lodówce – czy to dobry pomysł?
Czy kawa w ziarnach powinna być przechowywana w lodówce? Nie! Nie należy jej wkładać do lodówki, ponieważ może to spowodować wchłonięcie przez nią zapachów ulatniających się z innych artykułów spożywczych, np. szynki, cebuli lub sera żółtego. Co więcej, niskie temperatury powodują ulatnianie się olejków eterycznych zawartych w ziarnach. W rezultacie kawa szybciej traci swoje oryginalne właściwości.
Jaką kawę wybrać do przechowywania w domu?
Wybierając kawę ziarnistą, z której będziemy korzystać w domu, zawsze zwracajmy uwagę na jej pochodzenie oraz jakość. Dobrej jakości kawa zapewni o wiele lepsze doznania smakowe niż ta, którą kupimy w markecie. W Segafredo oferujemy szeroki wybór kaw ziarnistych, które zamknięte są w hermetycznych opakowaniach, dzięki czemu zachowują oryginalny smak i aromat na dłużej. Oto kilka naszych propozycji:
- kawa ziarnista Segafedo Caffe Crema Dolce 1 kg o delikatnym, idealnie wyważonym smaku;
- kawa ziarnista Segafredo Selezione Organica 1 kg BIO, która posiada unijny certyfikat kawy organicznej;
- kawa ziarnista Segafredo Caffee Crema Classico 1 kg na bazie harmonijnie dobranych ziaren, wypalanych według tradycyjnej receptury.
Jak przechowywać kawę ziarnistą? Podsumowanie
Niezależnie od tego, jaki typ kawy ziarnistej planujesz kupić, pamiętaj o tym, aby przechowywać ją w suchym i ciemnym miejscu, bez nadmiernego dostępu powietrza i działania wysokich oraz niskich temperatur. Zwracaj też uwagę na to, aby nie mielić ziaren kawy na zapas. To prosty przepis na to, aby cieszyć się pełnią aromatu i smaku tego wyśmienitego napoju przez długi czas.