Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

+48 784 000 900
Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Jak znaleźć kawę, która Ci smakuje?

Jak znaleźć kawę, która nam smakuje?

Poszukiwanie kawy, której smak i zapach wpisuje się w nasze preferencje, warto rozpocząć od degustacji. Próbuj, wąchaj, smakuj i oceniaj. Nie bój się mówić, co rzeczywiście czujesz w smaku kawy, którą pijesz od wielu lat. Czym różni się od niej produkt, którego próbujesz po raz pierwszy?

Na co zatem zwracać uwagę przy degustacji? Podstawowych cech naparu jest kilka – to posmak kawy, jej gęstość, intensywność koloru oraz tworząca się na wierzchu pianka – crema. Niektóre kawy mogą mieć posmak owocowy, lekki, cytrusowy, inne z kolei zadziwiają wyczuwalnymi nutami migdałów, kakao lub karmelu. Świadoma degustacja i próba nazwania odczuwanych smaków pomogą określić, czy bliższe są Ci delikatne, owocowe nuty czy przywodząca na myśl czekoladę i orzechy.

 

Od czego zależy smak kawy?

Smak kawy zależy od wielu czynników. Jednym z tych, które najbardziej wpływają na odczucia sensoryczne towarzyszące piciu napoju, jest pochodzenie ziaren. Ziarna arabiki uprawiane na południowoamerykańskich i afrykańskich plantacjach górskich posiadają często kwiatowy lub owocowy aromat, w smaku wyczuć można przyjemną, orzeźwiającą kwasowość. Arabika spełnia przy tym oczekiwania miłośników napoju o niższej zawartości kofeiny.

Z kolei robusta, uprawiana na terenach nizinnych, nadaje kawie intensywnego charakteru oraz nut czekoladowo-orzechowych. Robusta posiada wyższą zawartość kofeiny. Crema (pianka) na espresso zaparzonym z ziaren robusty będzie ciemniejsza i grubsza, niż w przypadku arabiki.

W paczce kawy możesz często znaleźć mieszanki arabiki i robusty. Łączą one w sobie walory obu gatunków, zapewniając przyjemny dla podniebienia balans smakowy i aromatyczny. W zależności od ich proporcji w recepturze, przygotowany napój może odznaczać się wyższą goryczką lub kwasowością, nutami czekolady lub owoców.

Smak i zapach kawy zależy również od stopnia jej palenia. Kawy palone ciemno charakteryzują się zwykle orzechowo-czekoladowymi nutami, podczas gdy palone jaśniej posiadają profil kwiatowo-owocowy.

Caffè Crema to nowa linia kaw ziarnistych od Segafredo, która doskonale wpisuje się w potrzeby wymagających miłośników świeżo mielonych ziaren oraz tych, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z poznawaniem bogactwa i różnorodności kawy. Składają się na nią trzy propozycje: Dolce, Classico i Gustoso. Trzy mieszanki arabiki i robusty, powstałe według tradycyjnej, włoskiej receptury, zostały skomponowane tak, aby spełnić oczekiwania smakoszy i wszystkich, którzy poszukują smaku kawy idealnego dla siebie.

Caffè Crema Dolce

Najdelikatniejsza w kolekcji kaw, Dolce, to mieszanka arabiki i robusty o jaśniejszym paleniu, gęstej cremie (piance, tworzącej się po zaparzeniu) oraz wyjątkowym smaku. Wyrazista, a zarazem subtelna - doskonale sprawdza się w ekspresach kolbowych, automatycznych oraz przy alternatywnych metodach parzenia. Ziarnista, organiczna Caffè Crema Dolce zachwyci Cię niezwykle bogatą kompozycją smakowo-zapachową. Pijąc ją, możesz wyczuć nuty charakterystyczne dla arabiki, przełamane przyjemnym czekoladowym posmakiem robusty.

Caffè Crema Classico

Klasyczny smak kawy? Wypróbuj niezwykłą Caffè Crema Classico o orzechowo-kakaowym smaku i zniewalającym aromacie. Ta intensywna, ciemno palona kawa zdecydowanie wpisuje się w gusta miłośników tradycyjnego włoskiego espresso i napojów na jego bazie. Zaparzysz ją w ekspresie kolbowym oraz automatycznym, a także w kawiarce. Doskonała również z mlekiem.

Caffè Crema Gustoso

Fioletowe opakowanie Gustoso sprawia, że kawa od pierwszej chwili nas intryguje. Jej intensywność smaku oraz zapachu sprawia, że orzechowo-kakaowy posmak odczuwamy jako bardzo wyrazisty. Doceń jej charakter oraz gęstą, puszystą cremę.

Jak czytać oznaczenia na opakowaniu kawy?

Na opakowaniach kaw Segafredo znajdują się symbole, dzięki którym szybko sprawdzisz, jakiego smaku i aromatu możesz się po niej spodziewać, a także jakimi metodami najlepiej ją zaparzyć. Dowiesz się również, jak powstała. Jak zatem odczytywać oznaczenia umieszczone na opakowaniu kawy?

  • Aroma – jak mocno wyczuwalne są nuty zapachowe? Jak intensywny jest jej smak oraz odczucia sensoryczne podczas picia?
  • Body – konsystencja kawy po zaparzeniu. Czy po jej wypiciu na języku czujesz gęstość (wysokie body), czy może odczucie to jest bardziej zbliżone do tego, które masz po wypiciu szklanki wody (niskie body)?
  • Intensity – wpływ na ten czynnik ma konsystencja body, bogactwo smaku, a przede wszystkim siła aromatu. Na przykład espresso jest intensywne, gdy ma gęste body, bogaty smak i aromat.
  • Stopień palenia (roasting) – posmak czekolady i orzechów odnajdziesz często w kawach palonych ciemno. Jasne palenie podkreśla natomiast kwiatowo-owocowe aromaty.

 

Wypróbuj wszystkie z trzech kaw, tworzących najwyższej jakości kolekcję i wybierz swoją ulubioną.  

Data publikacji: 10.11.2021 15:35:47

Produkty

Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900
Dane firmy

Segafredo Zanetti Poland Sp. z o.o.
Ul. Partyzantów 7
32 - 700 Bochnia
NIP: 8681746560
Regon: 852630900
KRS: 0000127098

Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.