Gdy zbliża się lato, nie ma nic lepszego niż orzeźwiająca kawa mrożona, która zapewnia przyjemne uczucie chłodu, a zarazem dostarcza organizmowi sporą dawkę kofeiny. Okazuje się jednak, że wcale nie musisz wybierać się do kawiarni, by zamawiać ulubione frappe lub cold brew. Taki napój możesz z łatwością przygotować samodzielnie! Sprawdź, jak przyrządzić pyszną, domową kawę mrożoną i przekonaj się, jak wiele różnych odsłon może mieć ten słynny, kawowy specjał.
Kawa mrożona w domu? Tak! To idealny napój na gorący dzień
Latem, gdy temperatury za oknem są coraz wyższe, gorące napoje kawowe na pewien czas odchodzą w zapomnienie. Zamiast nich w świecie baristycznym króluje kawa mrożona, która nie tylko zapewnia wyśmienite walory smakowe, ale także jest świetnym sposobem na ugaszenie pragnienia w upalny dzień. Co ciekawe, pod pojęciem „mrożona kawa” kryje się dziś wiele różnych specjałów, takich jak frappe, cold brew oraz caffe freddo. To, na jaki napój się zdecydujesz, powinno zależeć wyłącznie od Twoich indywidualnych preferencji i gustów smakowych.
Rodzaje kawy mrożonej
Zobacz, czym wyróżniają się poszczególne napoje:
- frappe – orzeźwiający napój kawowy, który bazuje na kawie, mleku oraz kostkach lodu;
- cold brew – aromatyczna kawa mrożona parzona na zimno, która zachowuje wszystkie nuty smakowe zawarte w ziarnach kawy;
- caffe freddo – pyszne espresso z kostkami lodu i pianką mleczną, czasami wzbogacane o bitą śmietanę lub gałkę lodów;
- caffe affogato – deser na bazie kawy, w którym gałkę lodów waniliowych łączy się z espresso.
Czy kawa mrożona pobudza?
Zastanawiasz się, czy mrożona kawa zastąpi klasyczne espresso, które o poranku stawia Cię na nogi? Oczywiście, że tak! Kawa mrożona nie tylko świetnie orzeźwia, ale też pobudza – dokładnie tak samo jak Twoja ulubiona kawa parzona na gorąco.
Jak zrobić kawę mrożoną w domu? Czego potrzebujesz do jej przygotowania?
Mrożoną kawę możesz przygotować na dwa sposoby – poprzez tradycyjne zaparzenie kawy, a następnie dodanie do niej schłodzonego mleka i kostek lodu (frappe, freddo, affogato), a także parząc kawę na zimno, czyli mocząc ziarna kawy w zimnej wodzie przez co najmniej 12 godzin (w przypadku cold brew).
Wybór kawy do frappe
Najważniejszym składnikiem każdej domowej frappe jest dobrej jakości kawa, dzięki której napój będzie jeszcze bardziej aromatyczny, a także zachowa swoje walory smakowe. W sklepie internetowym Segafredo możesz wybrać zarówno kawę ziarnistą, jak i kawę mieloną, rozpuszczalną oraz bezkofeinową. Oto nasze propozycje:
- kawa ziarnista Segafredo Selezione Crema 500 g – mieszanka o średnim stopniu palenia, idealna do wszystkich rodzajów napojów. Kawa może być serwowana zarówno w klasycznej wersji czarnej, jak i z dodatkiem mleka;
- kawa mielona Segafredo Selezione Arabica 250 g – mieszanka 100% ziaren arabiki, która oferuje aksamitną cremę, czekoladowy posmak oraz przyjemny, kwiatowo-owocowy aromat;
- kawa rozpuszczalna Segafredo Espresso w saszetkach – jest harmonijną mieszanką o intensywnym zapachu i wyrazistym smaku nawiązującym do włoskiego espresso.
Dobra kawa to jednak nie wszystko, aby przygotować idealną kawę mrożoną. Potrzebne będą Ci także odpowiednie szklanki – najlepiej z grubymi ściankami i grubym dnem, dzięki którym kostki lodu nie będą rozpuszczać się zbyt szybko, a temperatura zostanie zachowana na długi czas. Co ważne, szklanka do ice coffee musi mieć dużą objętość, tak aby zmieściły się w niej kostki lodu.
Jakie mleko do kawy mrożonej wybrać?
Bez względu na to, jaki rodzaj kawy mrożonej wybierasz, możesz sięgnąć po każdy typ mleka. Najczęściej do takiego napoju wybierane jest:
- zwykłe mleko krowie (chude, tłuste, z laktozą lub bez);
- mleko sojowe;
- mleko migdałowe;
- mleko kokosowe.
Warto pamiętać o tym, że mleko roślinne ma charakterystyczny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Z tego powodu dobrze jest wcześniej sprawdzić, czy takie połączenie będzie dla Ciebie odpowiednie. Co więcej, jeżeli mleko roślinne jest dodatkowo słodzone, możesz pominąć lub zmniejszyć ilość cukru zawartego w przepisie.
Jaki syrop do mrożonej kawy wybrać?
Tu również masz pełną dowolność w doborze dodatków do mrożonej kawy. Idealnym wyborem będzie tu m.in.:
- syrop waniliowy, który doda kawie nutkę waniliowej słodyczy;
- syrop czekoladowy, który polecany jest dla miłośników czekolady;
- syrop orzechowy, którego posmak idealnie komponuje się z ice coffee;
- syrop migdałowy, jeśli chcesz podkreślić smak mrożonej kawy, a jednocześnie dodać mu odrobinę oryginalności.
Co jeszcze można dodać do kawy mrożonej?
Jeżeli lubisz eksperymentować z nowymi smakami i ciekawymi dodatkami do kawy, śmiało możesz wypróbować mieszankę mrożonej kawy z aromatycznymi przyprawami, takimi jak wanilia, cynamon, kardamon. Zamiast kostek lodu możesz też wrzucić do niej mrożone owoce, np. maliny, które nadadzą kawie przyjemny, lekko owocowy posmak. Ciekawym połączeniem będzie też mrożona kawa z intensywnym ziołowym likierem, a także kawa z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
Kawa mrożona – przepis prosty bez blendera
Nie masz pomysłu, jak zrobić kawę mrożoną w domu bez blendera? To proste! Wystarczy, że przygotujesz wysoką szklankę i spieniacz do mleka lub zwykłą łyżkę, a także niezbędne składniki:
- podwójne espresso;
- kostki lodu;
- cukier;
- mleko.
Przepis
- Zaparz espresso i odczekaj, aż całkowicie ostygnie lub schłodź je w lodówce.
- Do kawy dodaj kostki lodu i cukier. Całość energicznie mieszaj, aż do powstania piany.
- Przelej napój do wysokiej szklanki, a następnie uzupełnij go zimnym mlekiem.
Kawa mrożona z kawy rozpuszczalnej
Aromatyczna kawa mrożona wcale nie musi być przygotowywana w ekspresie. Jak zrobić dobrą kawę mrożoną z kawy rozpuszczalnej? Oto sprawdzony przepis na kawę mrożoną bez ekspresu.
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej;
- 50 ml zimnej wody;
- kostki lodu;
- mleko.
Przepis
- Rozpuść kawę rozpuszczalną w wysokiej szklance.
- Dodaj do kawy 50 ml zimnej wody.
- Napój zmiksuj aż do momentu uzyskania piany.
- Do szklanki wrzuć kostki lodu.
- Dodaj zimne mleko.
Mrożona kawa z lodami – przepis na napój z lodami i bitą śmietaną
Marzy Ci się prawdziwe włoskie caffe affogato, w którym kostki lodu zastąpione są gałką lodów? Taki specjał również możesz przygotować samodzielnie, wykorzystując w tym celu zaledwie dwa składniki:
- pojedyncze espresso;
- gałka lodów waniliowych.
Przepis
- Zaparz espresso w wybranym urządzeniu.
- Wrzuć do filiżanki (o wielkości zbliżonej do tej, w której serwuje się cappuccino) gałkę lodów waniliowych, a następnie dodaj do niej espresso.
Opcjonalnie do napoju możesz dodać bitą śmietanę, która sprawi, że kawa będzie aksamitna i nieco słodsza. Pamiętaj jednak, że taki napój stanie się wówczas znacznie bardziej kaloryczny. Ile kalorii ma kawa mrożona z bitą śmietaną? W zależności od proporcji taki napój dostarcza około 320 kcal.
Jakie lody do kawy mrożonej najlepiej wybrać?
Kawa mrożona z lodami najlepiej smakuje z lodami waniliowymi lub śmietankowymi. Jeżeli lubisz odkrywać nowe smaki, możesz też pokusić się o odrobinę szaleństwa i dodać do kawy gałkę lodów stracciatella. Ważne jest jednak, aby lody miały dużą zawartość tłuszczu i bazowały na prawdziwej śmietance.
Kawa mrożona wprost z lodówki - napoje kawowe w puszce
Gdy najdzie Cię ochota na kawę mrożoną, a nie masz za bardzo czasu na jej przygotowanie, sięgnij po napoje kawowe w puszce. To doskonała alternatywa dla zabieganych i potrzebujących dodatkowej dawki kofeiny, ale też orzeźwienia. Kawa w puszce ma doskonały smak i jest dostępna w kilku wersjach z popularnymi dodatkami – karmelem, wanilią i mleczkiem. Można ją pić w temperaturze pokojowej - wystarczy wstrząsnąć i już można delektować się kawą, która pobudzi Twoje zmysły. Na upały polecamy jednak przed wypiciem schłodzić napoje w lodówce. Będę smakować wyśmienicie i dostarczą przyjemnego orzeźwienia.
Domowa kawa mrożona – podsumowanie
Domowa kawa mrożona to idealny sposób na chwilę relaksu i orzeźwienia w upalny, letni dzień. Możesz ją przygotować na wiele różnych sposobów, wykorzystując w tym celu ulubione składniki i proste, sprawdzone przepisy. Zwróć jednak uwagę na jakość produktów, które wybierasz do swojego napoju, a zwłaszcza na samą mieszankę kawową, od której zależy końcowy smak i aromat chłodnej frappe.