Mleka roślinne znane są już od tysięcy lat, jednak dopiero w ostatnich kilku dekadach stały się globalnym fenomenem. Dziś cieszą się dużą popularnością zarówno wśród wegan i wegetarian, jak i wśród osób, które poszukują alternatyw dla nabiału. Rosnące zainteresowanie dietą roślinną i chęć ograniczenia spożycia produktów odzwierzęcych sprawiają, że napoje roślinne coraz częściej goszczą w naszych kuchniach, zwłaszcza jako dodatek do ulubionej kawy. Sprawdź, jakie jest najlepsze mleko roślinne do kawy i jak smakują różne jego warianty.
Mleko czy napój roślinny? Jaka jest prawidłowa nazwa zamienników mleka?
Słowo „mleko” zgodnie z prawem Unii Europejskiej jest zastrzeżone wyłącznie dla produktów odzwierzęcych - mleka krowiego, koziego, owczego itp. Używanie jej w kontekście zamienników roślinnych jest błędem - nie ma więc mlek roślinnych, a są napoje roślinne. Potocznie często stosuje się wyrażenia typu „mleko” sojowe, kokosowe, ryżowe, ponieważ zwykle te napoje barwą i konsystencją przypominają mleko i stosuje się je jako zamienniki do kawy, budyniu, ciasta itd. Jeśli więc używasz takiego wyrażenia, miej na uwadze, że nie jest ono poprawne, ale z pewnością barista w kawiarni będzie wiedział, co masz na myśli.
Jaki napój roślinny do kawy można wybrać? Rodzaje roślinnych zamienników mleka
Napoje roślinne do kawy można wytworzyć z wielu roślin, począwszy od kokosa i migdałów, poprzez soję, owies, aż po groch. Trudno ocenić, który zamiennik mleka jest najlepszy do kawy, ponieważ to kwestia bardzo indywidualna i zależy od preferencji smakowych oraz oczekiwań co do konsystencji napoju.
Bariści najczęściej wybierają takie napoje roślinne do kawy jak:
-
napój sojowy – na pytanie osób, które zastanawiają się, czy napój sojowy nadaje się do kawy, nasza odpowiedź brzmi: TAK! Od wielu lat jest popularnym zamiennikiem mleka krowiego, który może wykazywać świetną zdolność do spieniania. Dzięki temu można z niego przygotować idealne cappuccino czy caffe latte. Ponadto napój sojowy charakteryzuje się łagodnym smakiem, który doskonale komponuje się z aromatem kawy, nie przytłaczając go. Jego wysoka zawartość białka sprawia z kolei, że jest pożywnym dodatkiem do codziennej diety;
-
napój migdałowy – drugi chętnie wybierany napój roślinny do kawy, który wyróżnia się delikatnym, orzechowym smakiem i lekko słodkawym aromatem. Napój migdałowy jest również niskokaloryczny, co sprawia, że stanowi idealne rozwiązanie dla osób dbających o linię. Dzięki swojej lekkiej konsystencji łatwo się spienia, dzięki czemu często wykorzystuje się go do przyrządzania cappuccino, latte czy innych mlecznych specjałów;
-
napój ryżowy – ma najwyższą kaloryczność spośród wszystkich napojów roślinnych, co wynika z dużej zawartości węglowodanów odpowiedzialnych za słodki smak. Napój ryżowy jest też najbardziej wodnisty ze wszystkich napojów, co oznacza, że nie nadaje się do spieniania;
-
napój kokosowy – ma konsystencję podobną do mleka krowiego i charakterystyczny, mocny aromat, który nadaje kawie wyjątkowy posmak. Napój kokosowy ma kremową teksturę, dzięki czemu pozwala na stworzenie gęstej, aksamitnej pianki do latte lub cappuccino;
-
napój owsiany – ma neutralny smak i zapach, a jego konsystencja jest najbardziej zbliżona do mleka krowiego spośród wszystkich napojów roślinnych. Jego lekka, kremowa tekstura ułatwia spienianie, pozwalając na przygotowanie pysznej, delikatnej kawy mlecznej.
Spienianie napojów roślinnych do kawy – wskazówki
Wiele osób obawia się, że napój roślinny do kawy źle się spienia, więc trzeba będzie zrezygnować z puszystej pianki, która jest symbolem takich specjałów kawowych jak cappuccino czy latte. Dobra informacja jest jednak taka, że napój roślinny można spienić jednak pod warunkiem, że będziemy kierować się kilkoma zasadami.
-
Wybierając napój roślinny do kawy, zwracajmy uwagę, aby miało dopisek „barista” lub inny o tym samym znaczeniu. Jest to oznaczenie informujące o tym, że dany produkt został opracowany z myślą o spienianiu i tworzeniu gęstej, kremowej pianki.
-
Przed rozpoczęciem spieniania napoju roślinnego warto wymieszać go i sprawdzić świeżość, aby mieć pewność, że nie ma w nim osadu ani nieprzyjemnego zapachu.
-
Idealną piankę z mleka roślinnego osiągniemy, jeżeli napój będzie podgrzany do temperatury około 60-70°C.
-
Do spieniania napoju roślinnego do kawy można wykorzystać zarówno tradycyjny spieniacz, jak i skorzystać z ekspresu (dyszy manualnej lub systemu z rurką).
Jak zrobić domowy napój roślinny do kawy?
Napoje roślinne do kawy są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością w marketach i dyskontach. Co ciekawe, można też wykonać je samodzielnie, wykorzystując w tym celu zaledwie kilka składników – orzechy, zboża, płatki lub nasiona. Poniżej prezentujemy 2 przepisy, które pozwolą na przygotowanie domowego mleka kokosowego i migdałowego.
Domowy napój migdałowy do kawy
Składniki:
-
150 g migdałów
-
3 szklanki przegotowanej wody (wystudzonej)
-
1 szklanka wody do namoczenia migdałów
Migdały należy obrać z łupin i sparzyć wrzątkiem. Po 10 minutach schładzamy je i dokładnie odcedzamy. Aby usunąć skórkę z migdałów, wystarczy jedynie nacisnąć palcami na spiczastą część orzecha. Obrane migdały należy zalać zimną szklanką wody i odstawić na całą noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia migdały odcedzamy i blendujemy przez kilka minut z 3 szklankami zimnej wody. Zawartość pojemnika można przelać do butelki przez sito wyłożone gazą.
Domowy napój kokosowy do kawy
Składniki:
-
200 g wiórków kokosowych
-
1 litr wody
Wiórki kokosowe należy zalać zimną wodą i odstawić na całą noc w chłodne miejsce. Następnego dnia przelewamy całość do garnka i podgrzewamy przez 5 minut na małym ogniu. Uzyskaną masę należy zblendować na gładko, po czym przelać ją przez złożoną gazę do szklanej butelki.
Napój roślinny do kawy a mieszanka kawowa – co wybrać?
Na smak uzyskanego specjału kawowego duży wpływ ma nie tylko rodzaj napoju roślinnego, ale też mieszanka kawowa, która została użyta do jego przygotowania. W Segafredo oferujemy szeroki wybór ziaren idealnych do kaw mlecznych, takich jak np.:
-
kawa ziarnista Segafredo Selezione Espresso 1 kg – klasyczna mieszanka starannie dobranych ziaren o intensywnym smaku i bogatym aromacie;
-
kawa ziarnista Segafredo Selezione Arabica 1 kg – mieszanka 100% ziaren Arabiki, które łączą w sobie kwiatowo-owocowy aromat i czekoladowy smak.
Najlepszy napój roślinny do kawy – podsumowanie
Do wyboru mamy kilka rodzajów napojów roślinnych do kawy, takich jak sojowe, migdałowe, kokosowe, owsiane i ryżowe. Napoje sojowe i migdałowe wyróżniają się najlepszą zdolnością do spieniania, co pozwala na uzyskanie puszystej pianki idealnej do kawowych specjałów. Napoje owsiane i ryżowe oferują neutralny smak, ale ich pianka może być mniej stabilna. Dobrą alternatywą jest również samodzielne przygotowanie napoju roślinnego w domu, co pozwala na kontrolowanie składników oraz uzyskanie świeżego produktu, dostosowanego do indywidualnych upodobań smakowych.