Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Kawa lungo - czym się charakteryzuje i jak smakuje? Przepisy i sposób przygotowania

Kawa lungo

Espresso to kawowy pewniak, który od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. W świecie kawy istnieje jednak wiele wariacji tego napoju, które oferują różnorodne doświadczenia smakowe. Jednym z nich jest kawa long coffee, czyli tzw. przedłużone espresso, które zachowuje swoją oryginalną esencję, zyskując przy tym nieco delikatniejszą nutę. Jak smakuje kawa lungo, czym różni się od innych specjałów kawowych i o czym należy pamiętać podczas jej przygotowywania?

Espresso long – kawa, która łączy intensywność z łagodnością

Kawa lungo, inaczej określana jako kawa long coffee lub espresso lungo (long), to jeden z wariantów espresso, który w ostatnich latach jest coraz chętniej wybierany przez wielbicieli klasycznej „małej czarnej”. Napój charakteryzuje się dłuższym procesem parzenia, w trakcie którego przez zmielone ziarna kawy przepuszcza się większą ilość wody. Dzięki temu zyskujemy napój o około 3-krotnie większej objętości w porównaniu do tradycyjnego espresso. Takie rozwiązanie jest zatem idealne dla osób, które pragną cieszyć się kawą przez dłuższy czas, nie rezygnując przy tym z jej intensywnego aromatu.

Kawa lungo – co to za smak i aromat?

Z uwagi na wydłużony proces parzenia, kawa long coffee ma więcej kofeiny niż espresso, co przekłada się na jej smak oraz aromat. Intensywność kawy long równoważy zwiększona ilość wody podczas parzenia, w efekcie czego napój zyskuje łagodniejszy smak, z delikatną nutą goryczki. Ostateczny smak kawy lungo zależy natomiast od wybranej mieszanki ziaren, która może znacząco wpłynąć na profil aromatyczny całego napoju.

Czy kawa lungo jest mocna?

Pod względem intensywności kawa lungo jest często porównywana do tradycyjnego espresso. W rzeczywistości napój ten, chociaż zawiera dużą ilość kofeiny, w smaku jest łagodniejszy i mniej skoncentrowany w porównaniu do espresso. Moc kawy long coffee zależy jednak od wybranej mieszanki ziaren, metody ich mielenia oraz proporcji wody do kawy.

Jak pić kawę lungo?

W kawiarniach kawę lungo można serwować z filiżanką wody oraz słodkim dodatkiem. Woda pozwala na odświeżenie podniebienia przed spożyciem kawy, aby jeszcze lepiej poczuć jej smak i aromat. Po wypiciu można z kolei sięgnąć po coś słodkiego, np. gorzką czekoladkę lub ciasteczko, które świetnie komponują się ze smakiem napoju..

Czym jest kawa lungo

Czym różni się kawa lungo od americano?

Mitów na temat kawy lungo jest wiele. Jednym z nich jest jej utożsamianie z kawą americano. Okazuje się jednak, że chociaż oba napoje bazują na tradycyjnym espresso i mają większą objętość, to sposób ich przyrządzania wygląda zupełnie inaczej.

  • Kawa long powstaje poprzez przepuszczenie większej ilości wody przez zmielone ziarna kawy, co wydłuża proces ekstrakcji (do około 1 minuty) i pozwala na wydobycie specyficznych nut smakowych, często o łagodniejszym profilu smakowym. Dzięki temu kawa long może być bogatsza w smaku w porównaniu do americano i zawierać większą ilość kofeiny.

  • Kawę americano przygotowuje się z kolei w wyniku dodania porcji gorącej wody do gotowego espresso tuż po jego zaparzeniu. Taka technika umożliwia zachowanie nut smakowych espresso, jednak zwiększa objętość napoju. Proporcje espresso i wody wynoszą tu 1:2, dlatego kawa americano może być odczuwana jako łagodniejsza.

Czy lungo to to samo co long black?

Nie możemy postawić znaku równości pomiędzy kawą lungo a long coffee. Oba te napoje również bazują na espresso i mają większą objętość, ale różnią się profilem smakowym i sposobem przygotowania. Long coffee, czyli tzw. długa czarna, to połączenie 1 porcji espresso z kilkoma dodatkowymi porcjami wody. Do filiżanki najpierw wlewa się wodę, a dopiero później gotowe espresso. Dzięki tej technice możemy zachować charakterystyczną cremę, która utrzymuje pełny smak i aromat napoju.

Kawa long coffee a wybór ziaren

Sekretem przygotowania idealnej kawy lungo jest odpowiednia mieszanka kawowa. Świetnie sprawdzą się pod tym względem zarówno ziarna Arabiki, jak i Robusty, które pozwalają na osiągnięcie zrównoważonego smaku i aromatu kawy. Nasze propozycje w Segafredo to m.in.:

Kawa lungo – przepis. Jak przygotować idealne long coffee?

Kawę long coffee można przygotować na wiele sposobów. Niezależnie od wybranego wariantu cały proces wygląda jednak tak samo jak w przypadku tradycyjnego espresso. Parzenie kawy zawsze rozpoczyna się od zmielenia świeżych ziaren i zaparzenia ich pod wysokim ciśnieniem. Różnice mogą polegać jednak na:

  • zmianie proporcji kawy do wody – podczas gdy do tradycyjnego espresso używamy 7-9 gramów kawy na 30 ml wody, to do kawy lungo stosujemy nawet 21 gramów zmielonych ziaren kawy na 120 ml wody;

  • wydłużeniu czasu parzenia – przedłużenie czasu ekstrakcji do około 60 sekund pozwala na uzyskanie delikatnej odsłony kawy lungo o pojemności 130-170 ml, parzonej na bazie 7 gramów ziaren kawy;

  • zwiększeniu ilości wody – wariant ten zakłada podwojenie ilości wody (do około 50 ml) i wydłużenie czasu ekstrakcji do 35 sekund, przy zachowaniu tej samej ilości ziaren (7 gramów).

Kawa long – co to za kawa? Podsumowanie

Kawa lungo, czyli tzw. przedłużone espresso, to odsłona tego napoju, w której stosuje się większą ilość wody przy wydłużonym czasie parzenia. W rezultacie kawa long ma delikatniejszy smak w porównaniu do espresso, ale zachowuje głębię aromatu przy większej ilości kofeiny. W przeciwieństwie do americano, w przypadku której wodę dodaje się po zaparzeniu, long coffee ma bardziej złożony charakter i naturalną intensywność uzyskaną poprzez dłuższy proces ekstrakcji.

Data publikacji: 18.10.2024 11:50:59

Produkty

Segafredo Intermezzo 1kg

Segafredo Intermezzo 1kg

Cena: 63.90 zł

Kategoria: Kawa ziarnista

Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900
Dane firmy

Segafredo Zanetti Poland Sp. z o.o.
Ul. Partyzantów 7
32 - 700 Bochnia
NIP: 8681746560
Regon: 852630900
KRS: 0000127098