Podróżowanie może być ekscytującym doświadczeniem, jednak może wiązać się ze zmianą ulubionych codziennych rytuałów, takich jak picie porannej kawy. Bez względu na to, czy jesteś zapalonym turystą, biznesmenem w podróży służbowej, czy po prostu lubisz biwakowanie i spontaniczne nocowanie pod gołym niebem, możliwość przygotowania dobrej kawy może znacząco poprawić komfort Twojej podróży. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy wskazówki, jak zaparzyć kawę pod namiotem, na biwaku lub kempingu i jaki sprzęt warto w tym celu wykorzystać.
1. Wybierz odpowiedni sprzęt
Zanim zdecydujesz się na przetestowanie któregokolwiek sposobu parzenia kawy na biwaku lub kempingu, weź pod uwagę, że sprzęt ten może przydać Ci się nie tylko w podróży, ale także w domu, np. wtedy, gdy Twój sprawdzony ekspres odmówi posłuszeństwa podczas porannego espresso. Aby przygotować aromatyczną kawę w podróży lub na biwaku, potrzebujesz:
- młynka do kawy – najłatwiejszym rozwiązaniem jest zakup mielonej kawy, jednak jeśli zależy ci na zachowaniu oryginalnego smaku i aromatu ziaren, warto zabrać ze sobą w podróż kawę w ziarnach oraz młynek. Dobrze sprawdzi się tu ręczny młynek do kawy z regulowaną grubością mielenia, który będzie lekki i poręczny;
- filtrów – bez nich nie przygotujesz kawy w większości metod przelewowych. Zwróć jednak uwagę, że każda metoda wymaga zastosowania filtru w innym kształcie i rozmiarze. Przed podróżą przygotuj zestaw filtrów, które będą odpowiadać Twoim potrzebom;
- zaparzacza – tu opcji jest kilka, w tym m.in. klasyki: dripper V60, AeroPress, tradycyjna kawiarka czy french press. Masz również do wyboru nowoczesne rozwiązania, czyli na przykład Nanopresso do zaparzenia prawdziwego espresso oraz Pipamoka, która sprawdzi się jednocześnie jako zaparzacz, termos i kubek. Wybierz tę opcję, która sprawdzi się najlepiej w Twoim przypadku;
- kubka podróżnego lub termosu – nie są obowiązkowe, ale zdecydowanie zwiększają przyjemność z rozkoszowania się aromatem ulubionej kawy.
2. Przygotuj świeżo zmieloną kawę
Przed zaparzeniem kawy wyciągnij młynek i zmiel ziarna kawy. Już po kilku ruchach poczujesz, jak przestrzeń wokół Ciebie wypełnia wyjątkowy aromat świeżej kawy, która błyskawicznie pobudzi Cię do działania! Przed podróżą zaopatrz się w Twoją ulubioną mieszankę.
3. Dobierz metodę parzenia do warunków, w jakich się znajdujesz
Wybór metody parzenia kawy zależy w dużej mierze od Twojego sposobu podróżowania. Inne techniki sprawdzą się na biwaku pod namiotem, inne w kamperze, a jeszcze inne w trakcie podróży z plecakiem.
Jak zrobić kawę pod namiotem?
Na biwaku często nie dysponujemy specjalistycznym sprzętem do robienia kawy. Z tego powodu świetną opcją jest tu parzenie tzw. kawy po kowbojsku. Wystarczy, że wsypiesz zmieloną kawę do garnka z gotującą się wodą, zamieszasz, zmniejszysz ogień na kuchence gazowej i gotujesz przez kilka minut na wolnym ogniu, aż ziarna osiądą na dnie. Uzyskany napój będzie mocny, esencjonalny i idealny do wypicia na biwaku. Wygodniejszą alternatywą jest klasyczna kawiarka, w której przygotujesz aromatyczną, zbalansowaną kawę nawet w warunkach biwakowych.
Jak zaparzyć kawę na kempingu?
Planujesz wakacje na kempingu? Tu również możesz liczyć na wiele prostych sposobów na zaparzenie ulubionej małej czarnej. Dobrym wyborem będzie np. Aeropress – lekkie, przenośne urządzenie, które działa na zasadzie tłokowego przepychania wody przez kawę. Korzystając z niego, musisz mieć jednak dostęp do gorącej wody. Inna opcja to french press – urządzenie idealne do parzenia większej ilości kaw równocześnie. Sprzęt jest prosty w użyciu, jednak najlepiej korzystać z niego w kamperze, gdzie dysponujemy większą ilością miejsca w kuchni.
Jak zaparzyć kawę na ognisku?
Powrót do natury i tradycyjnych metod, z których korzystały pokolenia, to najlepszy sposób, by poczuć prawdziwą atmosferę biwakowania z dala od cywilizacji. Ciekawi Cię, jak zaparzyć kawę na ognisku? To proste, zwłaszcza, jeśli wspomożesz się kawiarką! Przygotuj wodę i zmielone ziarna kawy, a następnie:
- rozpal ognisko i sprawdź, czy ogień jest wystarczający do tego, by zapewnić stabilne źródło ciepła;
- zmiel ziarna kawy (około 15-20 g na standardowej wielkości kawiarkę) i przygotuj odpowiednią ilość wody;
- napełnij komorę kawiarki podgrzaną wodą i umieść zmielone ziarna kawy w koszu filtrującym;
- ustaw kawiarkę na ruszcie nad płomieniem ogniska;
- zaparz kawę i odczekaj, aż cała woda zostanie przepuszczona przez zmielone ziarna.
- zdejmij kawiarkę z ognia i ostrożnie przelej kawę do kubka lub termosu.
Zanim jednak rozpalisz ognisko, upewnij się, że znajdujesz się w miejscu do tego przeznaczonym. Nie rozpalaj ognia w lesie!
4. Skorzystaj z alternatyw dla tradycyjnej małej czarnej
Szkoda Ci czasu na samodzielne parzenie kawy w podróży? Sięgnij po napoje ready to drink, które są gotowe do spożycia w każdej chwili – niezależnie od tego, gdzie jesteś i co robisz. Wystarczy, że wyciągniesz puszkę z plecaka, otworzysz ją i będziesz mógł cieszyć się wyśmienitym smakiem i głębokim aromatem. W Segafredo przygotowaliśmy dla Ciebie kilka propozycji:
- napój Caramel Macchiato Dark Roast, który łączy w sobie klasyczną kawę mleczną z nutą karmelu;
- napój Latte Macchiato Dark Roast na bazie ciemno palonych ziaren kawy z dodatkiem mleka, tworzących wyśmienite Latte Macchiato;
- napój Vanilla Espresso+Milk, czyli aromatyczne espresso z dodatkiem kremowego mleka i nutki wanilii.
Jak zaparzyć kawę w podróży? Podsumowanie
Podróżowanie wcale nie musi oznaczać rezygnacji z dobrej kawy. Wybierając odpowiedni sprzęt do parzenia, dostosowując metodę do warunków podróży oraz wybierając wysokiej jakości ziarna, możesz cieszyć się aromatycznym napojem nawet w trudno dostępnych miejscach. Doskonałą alternatywą mogą być też gotowe napoje do picia ready to drink, które są wygodne i łatwe w użyciu. Mamy nadzieję, że dzięki naszym wskazówkom kawa stanie się integralną częścią Twoich podróży i zapewni prawdziwą przyjemność z odkrywania nowych miejsc z bliskimi.