Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Kawa z kakao - jak ją przygotować? Właściwości i przepisy na marocchino

Kawa z kakao to ciekawe połączenie smaków, które kusi nie tylko miłośników klasycznej małej czarnej, ale również tych, którzy preferują czekoladowe nuty. Marocchino przypadnie do gustu  przede wszystkim smakoszom, którzy lubią w kawie słodycz i spory dodatek mleka. Jak zrobić kawę z kakao i dlaczego warto po nią sięgać? Sprawdź!

Jak nazywa się kawa z kakao? Marocchino!

Kawa z kakao znana jest również pod nazwą coffee marocchino lub espressino (zwłaszcza na północy Włoch). To rodzaj napoju kawowego na bazie espresso i z dodatkiem mleka, który wyróżnia się połączeniem trzech smaków: kawy, kakao i mleka. Napój jest dosyć intensywny w smaku, dlatego też stanowi świetny wybór dla fanów aromatycznego espresso.

Czym różni się marocchino od mokki?

Chociaż oba specjały przyrządzane są z dodatkiem kakao, to różni je rozmiar – marocchino serwuje się w mniejszych filiżankach, takich jak do espresso. Mokka to z kolei wariant kawy latte, który podaje się w wyższych szklankach.

O jakiej porze dnia podaje się marocchino?

Ze względu na fakt, że marocchino jest przyrządzanie w małej filiżance, Włosi chętnie spożywają je o każdej porze dnia - również jako alternatywę dla tradycyjnego espresso. Jeśli chcesz jednak czerpać najwięcej korzyści z tego napoju, sięgnij po niego przede wszystkim w pierwszej połowie dnia, aby dodać sobie energii. Staraj się jednak unikać picia kawy z kakao wieczorem, ponieważ ze względu na zawartość kofeiny możesz mieć później problemy z zaśnięciem.

Kakao a kofeina - co daje picie kawy z kakao?

Wiele osób, które lubią sięgać po kawę z kakao, zastanawia się, czy kakao zawiera kofeinę. Otóż szacuje się, że w składniku tym znaleźć można minimalne ilości kofeiny (około 0,2%). Co więcej, w składzie kakao obecna jest też teobromina (zawartość na poziomie 2-4%), która także wykazuje działanie pobudzające. Z tego powodu kakao może wspierać energetyzujące działanie kawy, pomagając w tym samym w poprawie koncentracji i pozbyciu się uczucia zmęczenia oraz ospałości.

 

Jak przygotować kawę z kakao?

To naprawdę proste! Jeżeli do tej pory sięgałeś najczęściej po zwykłe espresso, to przygotowanie aromatycznego marocchino nie powinno sprawić Ci większego problemu. Najważniejsze jest to, aby wybrać dobrej jakości kakao, które przed nalaniem do filiżanki należy dokładnie wymieszać z małą ilością wody. Kakao można łączyć na przykład z kawą zaparzoną w kawiarce czy ekspresie ciśnieniowym.

  • W najprostszym wariancie łyżeczkę kawy możesz połączyć z łyżeczką kakao i całość zalać gorącą wodą, a na koniec wymieszać.
  • Przy kawie rozpuszczalnej woda może mieć temperaturę w okolicy 75-90 °C.

Pamiętaj też o tym, że kawę z kakao można serwować na wiele sposobów. W oryginalnej wersji espresso łączy się z łyżeczką kakao, jednak równie dobrze możesz wypróbować napój z dodatkiem czekolady do picia lub rozpuścić samodzielnie czekoladę w tabliczce. Ciekawą opcją jest też dodanie odrobiny odżywki białkowej, dzięki czemu otrzymasz energetyczny napój wysokobiałkowy.

Kawa z kakao Marocchino

Kawa z kakao – przepis na tradycyjne mocchacino

Przepisów na kawę z kakao znajdziesz wiele - sami Włosi lubią eksperymentować z różnymi połączeniami smakowymi. Na początek wypróbuj jednak klasyczne połączenie w postaci kawy, kakao i mlecznej pianki. Oto nasz przepis!

Składniki:

  • baza czekoladowa do napoju;
  • 25 ml espresso;
  • mleczna pianka;
  • kakao

Wykonanie

  1. Przygotuj bazę czekoladową do napoju.
  2. Zaparz espresso.
  3. Spień mleko.
  4. Wszystkie składniki połącz ze sobą i udekoruj napój, posypując go odrobiną kakao.

Tak przygotowany napój możesz wzbogacić o ulubione przyprawy, np. odrobinę cynamonu, kardamonu lub rozdrobnionej laski wanilii.

Jakie kakao najlepsze do kawy marocchino?

W tradycyjnych przepisach marocchino przyrządza się z dodatkiem wysokiej jakości kakao. Ważne jest jednak, aby pochodziło ono z dobrego, sprawdzonego źródła i nie zawierało dodatkowych substancji, w tym przede wszystkim cukru, który może jedynie zwiększać kaloryczność całego napoju. Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie bazy kakaowej z tabliczki czekolady, sprawdź jej zawartość kakao - im jest ona wyższa, tym lepiej.

Kawa do marocchino - jak wybrać tę najlepszą?

Marocchino to kawa pełna głębokiego smaku i aromatu, która zachwyca delikatną nutką czekolady. Aby osiągnąć taki efekt, ważne jest jednak, aby wybrać dobrej jakości mieszankę do espresso. Znajdziesz ją w ofercie naszego sklepu internetowego Segafredo, gdzie przygotowaliśmy dla Ciebie kilka propozycji kaw idealnych do serwowania marocchino. Twoją uwagę powinny zwrócić takie pozycje jak:

  • kawa Segafredo Selezione Arabica 1 kg – mieszanka ziaren 100% arabiki, które pochodzą z najlepszych plantacji w Ameryce Środkowej i Południowej. Subtelny, kwiatowo-owocowy aromat i czekoladowy smak świetnie komponują się z dodatkiem gorzkiego kakao;
  • kawa Segafredo Intermezzo 1 kg – mieszanka o średnim stopniu palenia, która idealnie nadaje się do parzenia klasycznego włoskiego espresso. W rezultacie jest doskonałą bazą pod przyrządzanie słodkiej kawy z kakao;
  • Segafredo Caffe Crema Dolce 1 kg – łagodna mieszanka wysokiej jakości ziaren o delikatnym stopniu palenia, tworząca zbalansowaną i aksamitną esencję. Idealna do tworzenia kaw mlecznych.

Czy warto pić kawę z kakao? Podsumowanie

Kawa z kakao to świetny sposób na to, aby dodać sobie energii o poranku i pobudzić produkcję endorfin. Pamiętaj jednak o tym, aby do tego specjału wybrać dobrej jakości kakao i kawę, która nada całości wyśmienity smak i aromat.

Data publikacji: 20.05.2024 13:34:50

Kategorie: Baza wiedzy

Produkty

Segafredo Intermezzo 1kg

Segafredo Intermezzo 1kg

Cena: 53.90 zł

Kategoria: Kawa ziarnista

Segafredo Intermezzo 500g

Segafredo Intermezzo 500g

Cena: 27.90 zł

Kategoria: Kawa ziarnista

Segafredo Selezione Arabica 1kg

Segafredo Selezione Arabica 1kg

Cena: 69.90 zł

Kategoria: Kawa ziarnista

 
Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900
Dane firmy

Segafredo Zanetti Poland Sp. z o.o.
Ul. Partyzantów 7
32 - 700 Bochnia
NIP: 8681746560
Regon: 852630900
KRS: 0000127098