Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Kawa z napojem roślinnym – wegańska alternatywa dla mleka krowiego

Napoje roślinne to już w Polsce prawdziwy trend. Są alternatywą dla mleka o pochodzeniu zwierzęcym. Dzisiaj z produktów, których używają profesjonalni bariści, możesz korzystać także we własnym domu. Wyśmienicie się spieniają, o do tego dobrze smakują. Co powiesz na wykorzystanie napojów roślinnych podczas przygotowywania ulubionych specjałów kawowych?

Komu polecamy napój roślinny do kawy?

Kawę z napojem roślinnym znajdziesz w menu wielu kawiarni w całej Polsce. Ze względu na walory smakowe popularność tego rodzaju napojów stale rośnie. Nic dziwnego, w końcu napój roślinny to świetna opcja między innymi dla wegan. Być może również jego smak przypadnie Ci do gustu jeszcze bardziej niż smak klasycznego mleka krowiego.

Napoje roślinne do kawy – gdzie kupić?

Już od kilku lat napój roślinny jest powszechnie dostępny do zakupu w większości sklepów i marketów w Polsce. Jednak dotychczas pianka z napoju roślinnego miała w najlepszym przypadku niewielką objętość, a napój zamiast spieniać się, ulegał zagotowaniu. Sytuacja ta uległa zmianie, gdy na rynku pojawiły się roślinne napoje z serii Barista, które stworzono specjalnie z myślą o łączeniu z kawą. Posiadają one wysoką zawartość białka, dlatego doskonale się spieniają. Na ich bazie można przygotować nie tylko klasyczne cappuccino z ulubionym wzorem na powierzchni, ale również estetycznie prezentującą się latte macchiato. Co istotne, napoje roślinne można podawać zarówno na zimno, jak i podgrzewać je nawet do temperatury 65 stopni Celsjusza.

Jakie napoje roślinne do kawy?

Kawa z napojem roślinnym może smakować zupełnie inaczej w zależności od użytego produktu. Napoje sojowe, migdałowe, owsiane czy kokosowe wydobywają z kawy nowe nuty smakowe, tworząc z nimi zaskakujące czasem kompozycje. Dlatego poprzez użycie różnych napojów roślinnych do przygotowania swojej ulubionej kawy możesz odkryć ciekawe połączenia o charakterystycznym smaku. Poniżej podpowiadamy, jaki napój roślinny do kawy jest ulubionym naszych Baristów. Zachęcamy jednak do wypróbowania wszystkich smaków, ponieważ każdy posiada inny gust i upodobania smakowe.

Kawa z napojem sojowym

Alpro Barista Soja to najpopularniejszy smak wśród napojów roślinnych z linii. Posiada wysoką wartość odżywczą – nie tylko białko roślinne, ale także wapń oraz witaminy B2, B12 i D2. To napój, do którego produkcji stosuje się soję bez GMO. Kawa z napojem roślinnym ma delikatny, zrównoważony smak z wyczuwalnymi nutami orzechowymi.

Kawa z napojem owsianym

Roślinny napój owsiany Alpro Barista posiada wielu zwolenników ze względu na swoje walory smakowe. W napoju owsianym znajduje się wapń, błonnik, witaminy B2, B12 i D2.

kawa-napoje-roslinneKawa z napojem kokosowym

Ulubionym napojem roślinnym baristów Segafredo jest produkt Alpro Barista Coconut. Doskonale komponuje się z kawą Segafredo Selezione Crema, w której podkreśla nuty czekolady i orzechów. Kawa z napojem kokosowym może być pita przez osoby unikające laktozy w diecie. Do produkcji napoju kokosowego wykorzystywane są kokosy naturalnie uprawiane w południowo-wschodniej Azji.

Kawa z napojem migdałowym

Napój migdałowy odpowiada wielu osobom ze względu na wyczuwalny orzechowo-marcepanowy aromat. Jego konsystencja przypomina mleko krowie. Kawa z napojem migdałowym z linii Barista prezentuje idealną, mleczną piankę. Może być przydatny w diecie mającej na celu utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu.

Kawa wegańska z napojem roślinnym – najpopularniejsze warianty

Na bazie wymienionych wyżej napojów roślinnych Alpro Barista przygotujesz najpopularniejsze, wyśmienite kawy:

  • Cappuccino – klasyczny, włoski specjał kawowy zawiera 25 ml espresso i 125 ml spienionego napoju.
  • Flat white – kawa pochodząca z Australii wykorzystuje spieniony napój lub mleko do tworzenia fantazyjnych dekoracji na wierzchu espresso. Najpopularniejsze motywy to rozetki, łabędzie oraz serca.
  • Espresso macchiato – pojedyncze espresso podane w małej filiżance do espresso, dopełnione spienionym mlekiem
  • Latte macchiato – intensywnie mleczny napój otula espresso dwiema warstwami mlecznej pianki: na dole i na górze. Możliwy do przygotowania również na bazie napojów roślinnych. Podawany w charakterystycznej wysokiej szklance.
  • Caffè latte – dwuwarstwowa, aksamitna kawa podawana z długą łyżeczką. Szybko wlewane mleko lub napój częściowo miesza się z espresso. Na górze posiada piankę o centymetrowej grubości.

Data publikacji: 03.03.2022 13:45:45

Kategorie: Inspiracje

 
Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900
Dane firmy

Segafredo Zanetti Poland Sp. z o.o.
Ul. Partyzantów 7
32 - 700 Bochnia
NIP: 8681746560
Regon: 852630900
KRS: 0000127098