Napoje roślinne to już w Polsce prawdziwy trend. Są alternatywą dla mleka o pochodzeniu zwierzęcym. Dzisiaj z produktów, których używają profesjonalni bariści, możesz korzystać także we własnym domu. Wyśmienicie się spieniają, o do tego dobrze smakują. Co powiesz na wykorzystanie napojów roślinnych podczas przygotowywania ulubionych specjałów kawowych?
Komu polecamy napój roślinny do kawy?
Kawę z napojem roślinnym znajdziesz w menu wielu kawiarni w całej Polsce. Ze względu na walory smakowe popularność tego rodzaju napojów stale rośnie. Nic dziwnego, w końcu napój roślinny to świetna opcja między innymi dla wegan. Być może również jego smak przypadnie Ci do gustu jeszcze bardziej niż smak klasycznego mleka krowiego.
Napoje roślinne do kawy – gdzie kupić?
Już od kilku lat napój roślinny jest powszechnie dostępny do zakupu w większości sklepów i marketów w Polsce. Jednak dotychczas pianka z napoju roślinnego miała w najlepszym przypadku niewielką objętość, a napój zamiast spieniać się, ulegał zagotowaniu. Sytuacja ta uległa zmianie, gdy na rynku pojawiły się roślinne napoje z serii Barista, które stworzono specjalnie z myślą o łączeniu z kawą. Posiadają one wysoką zawartość białka, dlatego doskonale się spieniają. Na ich bazie można przygotować nie tylko klasyczne cappuccino z ulubionym wzorem na powierzchni, ale również estetycznie prezentującą się latte macchiato. Co istotne, napoje roślinne można podawać zarówno na zimno, jak i podgrzewać je nawet do temperatury 65 stopni Celsjusza.
Jakie napoje roślinne do kawy?
Kawa z napojem roślinnym może smakować zupełnie inaczej w zależności od użytego produktu. Napoje sojowe, migdałowe, owsiane czy kokosowe wydobywają z kawy nowe nuty smakowe, tworząc z nimi zaskakujące czasem kompozycje. Dlatego poprzez użycie różnych napojów roślinnych do przygotowania swojej ulubionej kawy możesz odkryć ciekawe połączenia o charakterystycznym smaku. Poniżej podpowiadamy, jaki napój roślinny do kawy jest ulubionym naszych Baristów. Zachęcamy jednak do wypróbowania wszystkich smaków, ponieważ każdy posiada inny gust i upodobania smakowe.
Kawa z napojem sojowym
Alpro Barista Soja to najpopularniejszy smak wśród napojów roślinnych z linii. Posiada wysoką wartość odżywczą – nie tylko białko roślinne, ale także wapń oraz witaminy B2, B12 i D2. To napój, do którego produkcji stosuje się soję bez GMO. Kawa z napojem roślinnym ma delikatny, zrównoważony smak z wyczuwalnymi nutami orzechowymi.
Kawa z napojem owsianym
Roślinny napój owsiany Alpro Barista posiada wielu zwolenników ze względu na swoje walory smakowe. W napoju owsianym znajduje się wapń, błonnik, witaminy B2, B12 i D2.
Kawa z napojem kokosowym
Ulubionym napojem roślinnym baristów Segafredo jest produkt Alpro Barista Coconut. Doskonale komponuje się z kawą Segafredo Selezione Crema, w której podkreśla nuty czekolady i orzechów. Kawa z napojem kokosowym może być pita przez osoby unikające laktozy w diecie. Do produkcji napoju kokosowego wykorzystywane są kokosy naturalnie uprawiane w południowo-wschodniej Azji.
Kawa z napojem migdałowym
Napój migdałowy odpowiada wielu osobom ze względu na wyczuwalny orzechowo-marcepanowy aromat. Jego konsystencja przypomina mleko krowie. Kawa z napojem migdałowym z linii Barista prezentuje idealną, mleczną piankę. Może być przydatny w diecie mającej na celu utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu.
Kawa wegańska z napojem roślinnym – najpopularniejsze warianty
Na bazie wymienionych wyżej napojów roślinnych Alpro Barista przygotujesz najpopularniejsze, wyśmienite kawy:
- Cappuccino – klasyczny, włoski specjał kawowy zawiera 25 ml espresso i 125 ml spienionego napoju.
- Flat white – kawa pochodząca z Australii wykorzystuje spieniony napój lub mleko do tworzenia fantazyjnych dekoracji na wierzchu espresso. Najpopularniejsze motywy to rozetki, łabędzie oraz serca.
- Espresso macchiato – pojedyncze espresso podane w małej filiżance do espresso, dopełnione spienionym mlekiem
- Latte macchiato – intensywnie mleczny napój otula espresso dwiema warstwami mlecznej pianki: na dole i na górze. Możliwy do przygotowania również na bazie napojów roślinnych. Podawany w charakterystycznej wysokiej szklance.
- Caffè latte – dwuwarstwowa, aksamitna kawa podawana z długą łyżeczką. Szybko wlewane mleko lub napój częściowo miesza się z espresso. Na górze posiada piankę o centymetrowej grubości.