Mielenie ziaren kawy to, podobnie jak samo jej przyrządzanie, prawdziwa sztuka, która wymaga dokładności i precyzji. I chociaż w sprzedaży znajdziemy szeroki wybór gotowych mieszanek na bazie zmielonych ziaren kawy, to samodzielne przygotowanie ich tuż przed parzeniem pozwala na uzyskanie najlepszego smaku i aromatu kawy. W tym celu świetnie sprawdzi się młynek do kawy, który umożliwia dopasowanie stopnia mielenia do wybranej metody parzenia. Na co jednak zwrócić uwagę, kupując młynek do kawy?
Rodzaje młynków do kawy
Na rynku znaleźć można 2 podstawowe rodzaje młynków do kawy: ręczne i elektryczne. Podczas gdy te pierwsze są bardzo łatwe w obsłudze (chociaż wymagają więcej wysiłku fizycznego podczas mielenia) i z łatwością zmieszczą się nawet w torbie podróżnej, młynki elektryczne mogą okazać się szybsze i wygodniejsze w użytkowaniu, zwłaszcza gdy przygotowujemy kawę w większych ilościach. Minusem tych drugich może być jednak wyższa cena oraz konieczność dostępu do źródła zasilania, co staje się problematyczne, np. podczas podróży.
Jeżeli chodzi o konstrukcję, to pod tym względem młynki dzielą się na:
-
ostrzowe (udarowe, nożowe) – ziarna kawy są mielone za pomocą obracających się ostrzy, które tną je na drobne kawałki. Takie młynki są przeważnie tańsze, jednak mają jednolity stopień mielenia. W efekcie prowadzi to do nierównomiernego mielenia ziaren, co wpływa negatywnie na smak kawy. Wysokie obroty ostrzy mogą też powodować wytwarzanie drobnego pyłu, który zatyka filtry oraz nadmierne nagrzewanie się ziaren, co skutkuje utratą aromatów;
-
żarnowe – zamiast ostrzy posiadają żarna, które mielą ziarna kawy poprzez ich ścieranie i tarcie. Dzięki temu mielą ziarna na równe drobinki, co zapewnia bardziej jednolitą grubość mielenia. W sprzedaży dostępne są młynki żarnowe z żarnami stalowymi lub ceramicznymi, o kształcie stożkowym lub płaskim. Co ważne, im wyższej jakości młynek, tym mniej kawowego pyłu powstaje, a ziarna są równomiernie mielone.
Jaki młynek do kawy jest lepszy – ręczny czy elektryczny?
Decyzja zależy od indywidualnych potrzeb i oczekiwań. Osoby, które stawiają na prostą obsługę, korzystną cenę i wszechstronne zastosowanie, śmiało mogą wykorzystać ręczny młynek do kawy. Dla profesjonalnych baristów i miłośników kawy, którzy dziennie przygotowują dużą liczbę filiżanek tego napoju, lepszą opcją może okazać się młynek elektryczny. Co ważne, zwłaszcza w niskiej półce cenowej znacznie łatwiej znaleźć dobrej jakości młynek ręczny niż elektryczny. Różnice te zacierają się przy średniej i wyższej półce.
Jaki młynek do kawy – ceramiczny czy stalowy?
Żarna ze stali nierdzewnej mielą ziarna kawy na równe kawałki, a do tego są trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Żarna ceramiczne są z kolei tańszym rozwiązaniem, jednak nie zapewniają tak dużej precyzji jak żarna stalowe. W rezultacie kawa zmielona w młynku ceramicznym może mieć więcej pyłu, co wpłynie na smak kawy.
Młynek do kawy – jaki wybrać? Najważniejsze parametry
Rodzaj młynka to najważniejszy, ale nie jedyny czynnik, który należy wziąć pod uwagę przy wyborze sprzętu do mielenia ziaren kawy. Oprócz tego istotne kwestie to:
-
regulacja grubości mielenia ziaren – każda metoda parzenia kawy wymaga nieco innego stopnia mielenia ziaren. Przykładowo, drobno zmielona kawa nadaje się głównie do parzenia kawy po turecku lub espresso. Średnio lub grubo zmielone ziarna są natomiast odpowiednie do przyrządzania napoju w kawiarce, french pressie lub ekspresie przelewowym. Młynek należy zatem dostosować do wybranej metody parzenia lub zainwestować w 2 urządzenia, odpowiednie do różnych napojów;
-
jakość przemiału – lepszej jakości młynki oferują bardziej równomierny przemiał, co gwarantuje pełną ekstrakcję i bogaty smak oraz aromat kawy;
-
moc i wydajność mielenia ziaren – im większą moc ma młynek elektryczny, tym wyższa jest jego efektywność pracy i szybkość mielenia ziaren. Ile mocy musi mieć dobry młynek do kawy? To kwestia indywidualna, jednak przyjmuje się, że powinno być to około 150-300 W;
-
łatwość w utrzymaniu czystości – młynki, zwłaszcza te elektryczne, mogą zbierać resztki zmielonych ziaren, co może prowadzić do gromadzenia się tłuszczu i innych osadów. Ważne jest, aby młynek był łatwy w demontażu i czyszczeniu, co pozwala na utrzymanie go w higienicznych warunkach oraz zachowanie świeżości smaku kawy.
Ręczny młynek do kawy – jaki wybrać?
Osoby, które rozważają zakup ręcznego młynka do kawy, powinny sięgnąć po kompaktowy model ze stalowymi żarnami i regulacją grubości mielenia, tak aby można było dostosować go do różnych metod parzenia kawy. Idealnym rozwiązaniem będzie tu młynek Hario Mini Mill Slim Plus ze wzmocnionym zaczepem rączki w kształcie sześciokąta.
Młynek do kawy żarnowy – jaki wybrać?
Podczas wyboru konkretnego modelu warto zwrócić uwagę na takie aspekty jak:
-
stalowe żarna, które precyzyjnie mielą kawę na drobne, równe kawałki;
-
żarna o szerokości co najmniej 50 mm, które szybko i dokładnie mielą ziarna;
-
regulacja grubości mielenia, co pozwoli na dopasowanie stopnia mielenia do różnych metod parzenia kawy;
-
ergonomiczna obudowa ze stabilną podstawą i wygodną rączką.
Przykładem jest tu młynek automatyczny Baratza Encore czarny, który posiada stożkowe żarna z hartowanej stali, przycisk pulsacyjny oraz funkcję 40-stopniowej regulacji mielenia.
Ekspres do kawy z młynkiem – jaki wybrać?
Częstym błędem popełnianym podczas zakupu ekspresu do kawy jest pominięcie parametrów technicznych dotyczących młynka. To duży błąd, zwłaszcza że bez dobrej jakości młynka kawa nie będzie tak smaczna. Niezależnie od tego, czy wybieramy ekspres ciśnieniowy, kolbowy, czy przelewowy, dobry młynek zapewnia lepszą ekstrakcję. Przy wyborze ekspresu warto więc zwrócić uwagę na typ młynka, jego moc, jakość materiałów i regulację grubości mielenia. Najkorzystniejszym rozwiązaniem w tym przypadku będzie model z wbudowanym stalowym młynkiem żarnowym.
Młynki do kawy – jakie wybrać? Podsumowanie
Młynek do kawy to niezbędny sprzęt dla każdego, kto chce samodzielnie przyrządzać kawę w ekspresie kolbowym lub korzystać z alternatywnych metod parzenia małej czarnej. Do wyboru mamy młynki ręczne i elektryczne, jak również te z mechanizmem ostrzowym lub żarnowym. Idealnym rozwiązaniem będzie młynek żarnowy elektryczny lub ręczny, który umożliwia równomierne rozdrobnienie ziaren, a jego precyzyjność mielenia wpływa na wydobycie pełni smaku i aromatu kawy.