Sztuka latte art to umiejętność, która wymaga precyzji, cierpliwości i praktyki. Proste wzory, takie jak serduszka czy liście, a także bardziej skomplikowane kompozycje przyciągają wzrok i dodają rytuałowi picia kawy wyjątkowego uroku. Sprawdź, czym jest latte art i znajomość jakich metod jest potrzebna, aby stworzyć ten efektowny dodatek do napoju kawowego.
Latte art – co to jest?
Latte art to technika dekorowania napoju kawowego, która cieszy się ogromną popularnością w kawiarniach na całym świecie. Polega na tworzeniu różnorodnych wzorów i motywów na powierzchni kawy. Bariści niejednokrotnie dają upust swojej kreatywności i wykonują na rozmaite grafiki, takie jak np. serca, kwiaty, a nawet łabędzie. Aby uzyskać pożądany efekt, wystarczy jedynie dobra kawa, spienione mleko oraz nieco doświadczenia, aby móc zaprojektować oryginalne wzorki na kawie.
Z czego i jak się robi się wzorki na kawie?
W latte art stosuje się dwie podstawowe techniki:
- etching (rytowanie) – polega na projektowaniu wzorków na wylanej wcześniej piance. W tym celu konieczne jest zastosowanie narzędzia z ostrą końcówką, np. wykałaczki. Technika ta pozwala na przygotowywanie skomplikowanych i zaawansowanych wzorów;
- free pouring (wolne nalewanie) – wzroki na kawie powstają w wyniku wlewania prosto z dzbanka mleka do kawy. Co ważne, mleko musi być wcześniej spienione przy użyciu gorącej pary. Pianka powinna mieć też odpowiednio gładką i jednolitą konsystencję.
Co jest potrzebne do latte art?
Wbrew pozorom latte art to sztuka, która nie jest zarezerwowana wyłącznie dla doświadczonych baristów. Proste wzorki na kawie może stworzyć każdy z nas, jednak pod warunkiem, że opanujemy podstawowe kwestie związane z latte art i przygotujemy niezbędne elementy, które będą pomocne przy malowaniu perfekcyjnych wzorków. Oto, czego potrzebujesz:
- espresso – gęsta crema uzyskana po zaparzeniu espresso to znakomity podkład do latte art. Ważne, aby kawa była dobrej jakości, ponieważ tylko wtedy jesteśmy w stanie uzyskać pożądany efekt wizualny oraz smakowy;
- mleko – żeby latte art się udało, najlepiej zaopatrz się w mleko, które dobrze się pieni i pozwoli na stworzenie idealnej pianki. Znaczenie ma zawartość białka. Im wyższa, tym łatwiej będzie Ci optymalnie spienić mleko.
- szeroka filiżanka – dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z latte art najlepszą opcją jest przygotowanie kawy w szerokiej filiżance (o średnicy większej niż zwykły kubek). Naczynie to ułatwi naukę robienia wzorków na kawie, a także uchroni nas przed ewentualnym wylaniem napoju;
- dzbanek z wąskim dzióbkiem – korzystając z techniki free pouring, warto zainwestować w dzbanek na mleko z wąskim dzióbkiem. Z takiego dzbanka mleko będzie lało się cienkim strumieniem, co pozwoli na precyzyjne sterowanie i tworzenie wzorków.
Jak spienić mleko do latte art?
Kluczem do stworzenia pięknych wzorków na kawie jest prawidłowo spienione mleko, dzięki któremu wzór utrzyma się dłużej w filiżance. Jak przeprowadzić cały ten proces? To proste:
- wybierz mleko o wysokiej zawartości białka. Osoby z nietolerancją laktozy oraz weganie mogą sięgnąć po napój roślinny, najlepiej taki z linii Barista, ponieważ ma więcej białka i dobrze się pieni;
- powoli podgrzewaj mleko aż do momentu, gdy osiągnie temperaturę 60-65°C;
- przelej mleko do dzbanka z dzióbkiem i zacznij spienianie. Możesz do tego wykorzystać french press, dyszę w ekspresie ciśnieniowym, ręczny spieniacz do mleka lub blender;
- spieniaj mleko aż do powstania pianki. Pamiętaj, że nie powinna być zbyt sztywna.
- Stopniowo wlewaj piankę do filiżanki z kawą.
Jak zrobić latte art? Wskazówki dla początkujących
Jeżeli posiadasz już wszystkie produkty i niezbędne akcesoria do latte art, możesz przejść do praktyki, czyli stworzenia swojego pierwszego wzorku na kawie.
- Wlej espresso do filiżanki.
- Zacznij wlewanie pianki tuż po jej spienieniu, ponieważ nawet po minucie może zacząć się rozwarstwiać i utrudnić rysowanie wzorów. Wlewaj piankę szybko i stanowczo, zachowując przy tym dużą precyzję i ostrożność – przelanie zbyt dużej ilości mleka w jednym miejscu może spowodować rozmycie całego obrazka.
- Początkowo wlewaj mleko wysokim strumieniem, a gdy zaczniesz rysować, delikatnie obniż dzbanek, aby znalazł się nad powierzchnią filiżanki. Gdy obrazek będzie gotowy, szybkim ruchem unieś dzbanek.
Jak zrobić wzorek na kawie z ekspresu?
Znasz już podstawowe zasady dotyczące rysowania wzorków na kawie, dlatego możesz spróbować zmierzyć się z pierwszym wyzwaniem – stworzeniem serca na napoju kawowym. Jak zrobić wzorki z mleka na kawie, zaparzonej wcześniej w ekspresie? Pamiętaj o kilku podstawowych krokach:
- wlewaj spienione mleko wąskim strumieniem, kierując je w środek filiżanki;
- poruszaj równocześnie delikatnie dzbankiem na boki;
- gdy na kawie widoczny będzie okrągły zarys, podnieś dzbanek wyżej i dalej wlewaj mleko, kierując strumień w środek wzoru;
- gdy okrągła plama zacznie przypominać serce, przeciągnij dzbankiem zdecydowanym ruchem, aby przeciąć w ten sposób wzór cienkim strumieniem mleka.
Jak zrobić wzorek na kawie w kształcie liścia?
Po opanowaniu sztuki tworzenia podstawowego wzoru latte art, serca, możesz przejść do pierwszych prób rysowania wzoru liścia na kawie. Cały proces tworzenia wzorku na kawie wygląda następująco:
- wlewaj spienione mleko ciągłym strumieniem, z wysokości około 5 cm nad filiżanką z kawą. Staraj się przy tym nalewać mleko przy górnej krawędzi filiżanki;
- gdy na filiżance pojawi się kleks z pianki, opuść dzbanek i szybko nim poruszaj, wykonując przy tym ruch zygzakowy. Równocześnie nalewaj mleko ciągłym strumieniem, przesuwając dzbanek do tyłu;
- jeżeli przy krawędzi filiżanki widać już zygzak, narysuj strumieniem mleka kreskę do góry, która przetnie cały wzór.
Jak zrobić wzorek z posypki?
W większości przypadków tworząc wzorki na kawie, bariści korzystają z techniki free pouring. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby skorzystać z metody etching, która może okazać się łatwiejsza dla początkujących. W tej sztuce wykorzystuje się m.in. syropy smakowe i posypki.
Jeszcze prostszym rozwiązaniem jest wykorzystanie specjalnych szablonów. Aby z nich skorzystać, wystarczy umieścić wybrany szablon nad filiżanką i przesiać wybraną posypkę przez sitko, np. sypkie kakao lub cynamon. Wzorek stworzy się sam!
Jak robi się wzorki na kawie? Podsumowanie
Latte art to prawdziwa sztuka tworzenia efektownych wzorów na powierzchni kawy, która dodaje estetycznego uroku i podkreśla jakość napoju. Aby osiągnąć najlepsze rezultaty, ważne jest jednak użycie dobrej jakości kawy. Polecamy Segafredo Selezione Crema, jeśli lubisz klasyczny smak lub Segafredo Storia, jeżeli gustujesz w 100% arabikach. Wysokiej jakości ziarna zapewniają nie tylko głęboki smak, ale także odpowiednią teksturę, która jest kluczowa do tworzenia trwałych i wyraźnych wzorków