W przygotowaniu kawy, która zrobi wrażenie nawet na najbardziej wybrednym smakoszu, pomocny może okazać się poradnik „5M” opracowany przez ekspertów z włoskiej firmy Segafredo Zanetti. Składa się on z pięciu części - La Miscela (mieszanka), Il Macianadosatore (młynek), La Macchina (ekspres do kawy), La Mano (dłoń-technika) i La Mission (misja). Każda z nich jest swego rodzaju zasadą postępowania w procesie parzenia kawy.Nowy rok szkolny proponujemy więc rozpocząć wraz
z Akademią Espresso Segafredo. Zapraszamy na lekcję nr 1.
Po pierwsze La Miscela, czyli mieszanka
Espresso jest niczym symfonia złożona z wielu elementów. Odpowiednio zsynchronizowana - zapiera dech w piersiach, nieoszlifowana – pozostawia niesmak. Dlatego też, pierwszym etapem w przygotowaniu znakomitej włoskiej kawy jest dobór harmonijnej mieszanki – La Miscela. Niepowtarzalny aromat espresso zawdzięcza dwóm gatunkom kawy – nadającej smak
i aromat Arabiki oraz wyrazistej Robusty. Mnogość ich odmian pozwala na skomponowanie nieskończonej liczby mieszanek,
z których każda będzie smakowała inaczej. Jednak doskonałą jakość osiągniemy wyłącznie poprzez selekcję najlepszych ziaren
i właściwe połączenie wybranych surowców. Tym właśnie charakteryzują się mieszanki kaw, proponowane przez firmę Segafredo Zanetti.
Z pasji do kawy
Mieszanki od Segafredo Zanetti powstają z połączenia najwyższej jakości surowców, unikatowej receptury oraz wieloletniego doświadczenia, dzięki czemu są kwintesencją smaku i aromatu prawdziwego włoskiego espresso. Za dobór właściwych proporcji odpowiedzialni są najlepsi eksperci w dziedzinie palenia kawy, którzy opracowali szeroki wybór produktów, pozwalający zaspokoić gusta nawet najbardziej wymagających osób.
Wśród wielu rodzajów znajdziemy kawy mocne, z czekoladowym posmakiem (np. Emozioni, Le Orgini Brasile) lub zbilansowane, słodkie i delikatne (np. Espresso Casa, Le Origini Costa Rica). Ponadto nie zapomniano o wielbicielach klasycznych aromatów, dla których doskonałym wyborem może okazać się kawa Espresso Classico, łącząca wyrafinowany smak, aromat i charakter Arabiki i Robusty. Nowością na polskim rynku jest mieszanka Buono – charakteryzuje się ona lekkim, aromatycznym smakiem i wyjątkową, puszystą pianką. Zdaniem wielu baristów, to właśnie po kolorze i konsystencji Cremy (pianki) możemy poznać, czy espresso zostało prawidłowo przygotowane.
Posiadając już idealną mieszankę, kolejnym krokiem w przygotowaniu espresso powinno być mielenie kawy. Do tego niezbędny będzie odpowiedni młynek, ale o tym w następnym cyklu „Akademii Espresso” Segafredo Zanetti.