Prawidłowo przygotowana kawa espresso odzwierciedla ducha słonecznej Italii - jest gorąca i zmysłowa, a sam proces jej przyrządzenia we Włoszech uznawany jest za rytuał. Pielęgnując włoską tradycję, jaką jest sztuka parzenia espresso, przedstawiamy trzecią część praktycznego przewodnika po świecie kawy - „5M”, opracowanego przez firmę Segafredo Zanetti.
La Machina - ekspres
Ekspres jest narzędziem umożliwiającym przeistoczenie zmielonego ziarna kawy w czarny, aromatyczny napój. Mimo że na rynku dostępnych jest wiele typów tych urządzeń - największym zaufaniem wśród włoskich baristów cieszą się tradycyjne ekspresy ciśnieniowe. Pozwalają one na zaprezentowanie wszystkich umiejętności baristy oraz nadają kawie niepowtarzalny smak. Przygotowując kawę w ekspresie ciśnieniowym, należy zwrócić uwagę na kilka bardzo istotnych kwestii - stopień zmielenia ziarna, poziom wilgotności, temperaturę otoczenia oraz jakość mieszanki – wszystkie te czynniki mają wpływ na smak i aromat napoju. Dozowanie kawy w tego typu urządzeniu pozostaje w geście baristy, który do sporządzenia prawdziwego włoskiego espresso powinien użyć 7-8 g zmielonej kawy. Pamiętajmy, że ekspresy automatyczne działają na czas, dostosowując stopień zmielenia do sekund, a nie do idealnego spływania kawy do filiżanki.
Tradycja a nowoczesność
Firma Segafredo Zanetti oferuje zarówno profesjonalne ekspresy ciśnieniowe do kawy jak również nowoczesne urządzenia na kapsułki, do wykorzystania w domu czy biurze. My Espresso to nowy ekspres na kapsułki, stworzony po to, aby przygotować idealne espresso w domu lub biurze. Jest łatwy w obsłudze i cechuje się wysoką jakością, nowoczesnym, włoskim designem i ekonomiczną eksploatacją. Ponadto posiada doskonałe parametry parzenia kawy jak np. ciśnienie 19 bar, które umożliwia przygotowanie świeżej kawy takiej jak w urządzeniach gastronomicznych. My Espresso umożliwia zaparzenie czterech rodzajów kawy w kapsułkach (Deca Cream, Emozioni, Espresso Casa, Intermezzo). Aby skompletować cały zestaw do przygotowania naszej ulubionej „małej czarnej” istnieje możliwość dokupienia spieniacza do ubijania mleka.
W kolejnym odcinku Akademii Espresso - La Mano, opowiemy jak wielkie znaczenie w przyrządzaniu kawy mają precyzyjne dłonie.