Produkt dodany do koszyka


Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka
AKADEMIA ESPRESSO CZĘŚĆ 3: Tam, gdzie spotyka się technika i kultura picia kawy

Prawidłowo przygotowana kawa espresso odzwierciedla ducha słonecznej Italii - jest gorąca i zmysłowa, a sam proces jej przyrządzenia we Włoszech uznawany jest za rytuał.Pielęgnując włoską tradycję, jaką jest sztuka parzenia espresso, przedstawiamy trzecią część praktycznego przewodnika po świecie kawy - „5M”, opracowanego przez firmę Segafredo Zanetti.

La Machina - ekspres

''Ekspres jest narzędziem umożliwiającym przeistoczenie zmielonego ziarna kawy w czarny, aromatyczny napój. Mimo że na rynku dostępnych jest wiele typów tych urządzeń - największym zaufaniem wśród włoskich baristów cieszą się tradycyjne ekspresy ciśnieniowe. Pozwalają one na zaprezentowanie wszystkich umiejętności baristy oraz nadają kawie niepowtarzalny smak. Przygotowując kawę w ekspresie ciśnieniowym, należy zwrócić uwagę na kilka bardzo istotnych kwestii -  stopień zmielenia ziarna, poziom wilgotności, temperaturę otoczenia oraz jakość mieszanki – wszystkie te czynniki mają wpływ na smak i aromat napoju. Dozowanie kawy w tego typu urządzeniu pozostaje w geście baristy, który do sporządzenia prawdziwego włoskiego espresso powinien użyć 7-8 g zmielonej kawy. Pamiętajmy, że ekspresy automatyczne działają na czas, dostosowując stopień zmielenia do sekund, a nie do idealnego spływania kawy do filiżanki.

Tradycja a nowoczesność

Firma Segafredo Zanetti oferuje zarówno profesjonalne ekspresy ciśnieniowe do kawy jak również nowoczesne urządzenia na kapsułki, do wykorzystania w domu czy biurze. My Espresso to nowy ekspres na kapsułki, stworzony po to, aby przygotować idealne espresso w domu lub biurze. Jest łatwy w obsłudze i cechuje się wysoką jakością, nowoczesnym, włoskim designem i ekonomiczną eksploatacją. Ponadto posiada doskonałe parametry parzenia kawy jak np. ciśnienie 19 bar, które umożliwia przygotowanie świeżej kawy takiej jak w urządzeniach gastronomicznych. My Espresso umożliwia zaparzenie czterech rodzajów kawy w kapsułkach (Deca Cream, Emozioni, Espresso Casa, Intermezzo). Aby skompletować cały zestaw do przygotowania naszej ulubionej „małej czarnej” istnieje możliwość dokupienia spieniacza do ubijania mleka.

W kolejnym odcinku Akademii Espresso - La Mano, opowiemy jak wielkie znaczenie w przyrządzaniu kawy mają precyzyjne dłonie. 

Data publikacji: 14.05.2014 00:00:00

Newsletter
i jako pierwszy ciesz się z naszych promocji!

Kontakt

Segafredo Zanetti Poland Sp. z o.o.
Ul. Partyzantów 7
32 - 700 Bochnia

tel.: +48 14 615 41 00
e-mail: info@sklepsegafredo.pl

NIP: 8681746560
Regon: 852630900

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.