Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Co to jest kawa organiczna? Czym jest kawa bio?

Miłośników małej czarnej i zdrowego stylu życia powinna zainteresować kawa organiczna. Coraz więcej marek oferuje całe i mielone ziarna w opakowaniach z dopiskiem „bio”. Jednak co dokładnie kryje się za tym określeniem? Czy rzeczywiście powinno mieć ono znaczenie dla konsumentów? Z tego artykułu dowiesz się, co to jest kawa organiczna i dlaczego warto sięgać po nią na co dzień.

Co to jest kawa organiczna?

Jeśli po raz pierwszy spotykasz się z pojęciem „kawa organiczna”, możesz zastanawiać się, co to takiego. Nie każdy ma zaufanie do etykiety „bio” na opakowaniu. Wielu utożsamia ją wyłącznie z wyższą ceną produktu, ale to błędne rozumowanie. Co to znaczy, że kawa jest organiczna? To produkt ekologiczny, uprawiany bez zbędnych substancji chemicznych, z poszanowaniem środowiska naturalnego. Kawa bio podlega niemechanicznej obróbce i charakteryzuje się staranną selekcją ziaren.

Co to jest kawa organiczna

Kawa konwencjonalna a kawa organiczna

Światowa produkcja kawy jest liczona w miliardach ton rocznie. Nic dziwnego, że większość ziaren pochodzi z ogromnych, komercyjnych plantacji, których właściciele dążą do uzyskania jak największych plonów i maksymalizacji zysków. Produkcja kawy na masową skalę często odbywa się kosztem jakości ziaren i dobra środowiska. Do uprawy kawy nadal stosuje się chemiczne środki ochrony i sztuczne, tańsze nawozy.

W skali świata produkcja kawy organicznej wynosi zaledwie 1-2%. Znacznie mniej producentów jest zainteresowanych uprawą kawy bio, która jest bardziej czasochłonna i generuje większe koszty. W rezultacie gotowa do sprzedaży kawa organiczna jest również droższa, a przez to mniej popularna wśród większości konsumentów.

Jak możesz upewnić się, że masz do czynienia z kawą organiczną?

Zapewnienia o organiczności kawy to nie puste słowa producentów. Potwierdza je odpowiednia certyfikacja zgodna z prawem obowiązującym w danym regionie świata, np. w Unii Europejskiej. Certyfikaty są przyznawane na podstawie przeprowadzanych kontroli plantacji i produktów. Odpowiedzialne za to organizacje regularnie weryfikują jakość kawy i warunki jej uprawy. Dzięki temu można mieć pewność co do wiarygodności certyfikatów.

Jeśli szukasz sprawdzonej kawy bio, sięgaj po produkty z symbolem tzw. euroliścia na opakowaniu. To gwiazdki tworzące mały listek na zielonym tle. Komisja Europejska przyznaje ten znak wyrobom pochodzącym z gospodarstw stosujących naturalne metody uprawy roślin.

Czy kawa bio jest zdrowa?

Kawa organiczna nie tylko chroni ekosystemy i bioróżnorodność. Może mieć znaczenie także dla zdrowia konsumentów. Owoce kawowca wchłaniają substancje znajdujące się w glebie, wodzie i powietrzu. Jeżeli do uprawy roślin stosuje się substancje chemiczne, np. pestycydy do ochrony przed szkodnikami, mogą one negatywnie wpływać na zdrowie osób, które spożywają ich plony. Kawa bio nawożona wyłącznie organicznymi produktami, np. pulpą z owoców kawowca, jest pozbawiona takiego ryzyka.

Walory smakowe kawy bio

Warto zaznaczyć, że kawy organiczne mogą znacznie różnić się smakiem zależnie od wielu czynników, takich jak:

  • gatunek rośliny,
  • miejsce uprawy,
  • metoda obróbki (na sucho lub na mokro),
  • stopień palenia,
  • wybrana metoda zaparzania.

Kawy organiczne w ofercie Segafredo

Kawa bio wciąż cechuje się mniejszą dostępnością od kawy uprawianej masowo, szczególnie w stacjonarnych sklepach spożywczych i marketach. Znajdziesz ją jednak w ofercie Segafredo. W naszym sklepie internetowym zamówisz kawy powstałe z troską o dobro naszej planety. Twoją uwagę mogą zwrócić np.:

  • kawa Segafredo Selezione Organica 1kg – powstała według oryginalnej, weneckiej receptury. Odznaczono ją unijnym certyfikatem kawy organicznej, ma karmelową cremę i wyczujesz w niej czekoladowe nuty,
  • kawa Segafredo Zanetti Storia 1kg – to kawa ciemno palona o przyjemnej kwasowości, ma na opakowaniu kod QR, który daje dostęp do cyfrowej platformy z informacjami na temat łańcucha produkcji ziaren,
  • kapsułki Segafredo Massimo 10 szt. – wygodna do zaparzania kawa w kapsułkach o intensywnym, zrównoważonym smaku z nutami kakao i mandarynki. Kapsułki z certyfikatem OK Compost ulegają depolimeryzacji, tworząc biomasę niezanieczyszczającą środowiska naturalnego.

Kawa organiczna – co to znaczy? Podsumowanie

Organiczna kawa to produkt rolnictwa ekologicznego. Do jej uprawy i obróbki nie stosuje się szkodliwych dla zdrowia i środowiska środków chemicznych. Cały łańcuch produkcji kawy podlega monitorowaniu przez organizacje uprawnione do przyznawania certyfikatów ekologiczności. Wybierz kawę bio z najdalszych gatunków świata: ziarnistą albo mieloną. W naszej ofercie znajdziesz bogaty wybór blendów i kaw single origin.

Data publikacji: 09.04.2024 11:00:30

Kategorie: Baza wiedzy

Produkty

Segafredo Zanetti Storia 1kg

Segafredo Zanetti Storia 1kg

Cena: 89.90 zł

Kategoria: Kawa ziarnista

 
Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900
Dane firmy

Segafredo Zanetti Poland Sp. z o.o.
Ul. Partyzantów 7
32 - 700 Bochnia
NIP: 8681746560
Regon: 852630900
KRS: 0000127098