Satysfakcja z picia kawy w domu zależy nie tylko od korzystania z profesjonalnego sprzętu i wysokiej jakości ziaren. Bardzo duże znaczenie ma również regularne, prawidłowe czyszczenie ekspresu do kawy. Dbanie o jego higieniczne warunki użytkowania przekłada się także na żywotność urządzenia, które nierzadko stanowi drogi sprzęt, jakim chcemy cieszyć się przez jak najdłuższy czas.
Higieniczne używanie ekspresu do kawy – kluczowe zasady
Aby utrzymać swój ekspres w czystości, ważne jest zarówno systematyczne, gruntowne czyszczenie jego wewnętrznych elementów, jak i codzienne:
- używanie filtrowanej wody do zaparzania kawy,
- opróżnianie pojemnika na fusy,
- czyszczenie dozownika kawy,
- przepłukiwanie układu spieniającego mleko,
- wylewanie wody z tacki ociekowej,
- regularne przecieranie obudowy ekspresu wilgotną, miękką ściereczką.
Czyszczenie ekspresu ciśnieniowego
Wśród urządzeń służących do przygotowywania kawy to właśnie ekspresy ciśnieniowe charakteryzują się najbardziej skomplikowaną budową. Nic dziwnego, że ich czyszczenie może być niejasne dla niedoświadczonego użytkownika. Przede wszystkim należy rozróżnić czyszczenie ekspresu automatycznego i kolbowego.
Jak wyczyścić ekspres do kawy automatyczny?
W przypadku ekspresu automatycznego czyszczenie na ogół jest prostsze. Wynika to z faktu, że tego rodzaju sprzęty mają często zautomatyzowane tryby czyszczące. Wystarczy wybrać odpowiednią opcję w panelu sterującym, aby uruchomić program czyszczenia. Niektóre modele ekspresów automatycznych pozwalają również na wyciąganie poszczególnych elementów (na przykład zbiornika na wodę czy pojemnika na mleko) i ich ręczne czyszczenie.
Jak wyczyścić klasyczny ekspres kolbowy?
Czyszczenie ekspresu kolbowego wymaga większej wiedzy i doświadczenia. W tej kwestii należy wyróżnić poszczególne elementy. W pierwszej kolejności czyścimy tzw. grupy, które stanowią odpowiedniki bloków zaparzających w ekspresach automatycznych. W tym celu należy założyć tzw. ślepe sitko na kolbę ekspresu, a następnie uruchomić zaparzanie. W ten sposób możliwe jest usunięcie zbierającego się osadu kawowego.
Czyszczenie systemu mlecznego
Na szczególną uwagę zasługuje higiena systemu spieniającego mleko w Twoim ekspresie. To właśnie mleko psuje się najszybciej, mając negatywny wpływ na walory smakowe kawy, a także stwarzając ryzyko zatrucia pokarmowego. Dlatego po każdym cappuccino i innej kawie mlecznej przedmuchaj dyszę spieniającą mleko gorącą parą, a następnie wytrzyj ją wilgotną ściereczką. Każdego dnia przepłucz system mleczny czystą wodą. Co kilka użyć warto dodać do niej specjalny płyn czyszczący.
Czyszczenie młynka do kawy
Jeśli to możliwe, raz na jakiś czas zawsze warto rozkręcić młynek do kawy, wyjąć jego żarna i wyczyścić je szczoteczką oraz odtłuścić bezwonnym alkoholem. Aby młynek zmniejszyć zagrożenie awarią, lepiej nie używaj kaw smakowych. Ich ziarna są nasączane olejkami i cukrami, które oblepiają żarna młynka. Z czasem jełczeją i psują smak kolejnych naparów. Mogą również tworzyć złogi utrudniające mielenie lub całkowicie blokujące pracę młynka. Wbudowany młynek, którego nie można rozkręcić, wymaga użycia specjalnego środka czyszczącego.
Pamiętaj, że kawa posiada swoje naturalne smaki i aromaty, dlatego nie musisz stawiać na sztucznie aromatyzowane ziarna, aby poczuć przyjemną nutę czekolady, karmelu czy nawet owoców.
Jak często czyścić ekspres do kawy?
Aby pozbyć się resztek starej kawy i mleka, a także zneutralizować ich smak i zapach, konieczne jest regularne czyszczenie ekspresu do kawy. Kawiarkę myjemy po każdym użyciu, a jak ma się to w przypadku znacznie większego urządzenia? Wiele zależy od częstotliwości i intensywności jego użytkowania. Przykładowo w kawiarniach ekspresy powinno się czyścić na koniec każdego dnia. W domu może być to nieco rzadziej, na przykład raz w tygodniu. Miej jednak na uwadze, że rzadko używany ekspres także wymaga regularnego czyszczenia. W wodzie stojącej w zbiorniku lub w nieopróżnionym pojemniku na fusy nadal mogą rozwijać się szkodliwe dla zdrowia drobnoustroje.
Czym czyścić ekspres do kawy?
W przypadku ekspresów do kawy najbezpieczniej stosować dedykowane produkty czyszczące. Do wyboru pozostają zarówno tabletki, jak i proszki, granulaty oraz płyny czyszczące. Niektóre opracowano z myślą o czyszczeniu poszczególnych elementów ekspresu, na przykład młynka do kawy czy systemu mlecznego. Inne mają uniwersalne przeznaczenie, sprawnie usuwając kawowy osad i pozostałe zanieczyszczenia z grup, zaworów czy uszczelek. Do czyszczenia ekspresu przydadzą Ci się także akcesoria wielokrotnego użytku, takie jak pędzelki i szczoteczki.
Czyszczenie ekspresu przelewowego
Ekspres przelewowy posiada znacznie prostszą konstrukcję. Kiedy widzisz biały nalot w jego zbiorniku, wystarczy wlać do niego ciepłą wodę z dodatkiem proszku czyszczącego, a następnie kilkukrotnie skorzystać ze standardowej opcji zaparzania.
Pozostałe wskazówki, jak czyścić ekspres do kawy
- W kwestii czyszczenia i odkamieniania ekspresu zawsze stosuj się do instrukcji przygotowanych przez producenta konkretnego modelu. Tylko wtedy możesz mieć pewność, że postępujesz właściwie, nie narażając sprzętu na awarie.
- Chociaż automatyczne ekspresy same przypominają o konieczności czyszczenia, nic nie stoi na przeszkodzie, by robić to częściej. Jeżeli widzisz zabrudzenia lub wyczuwasz zmieniony smak kawy, uruchom cykl czyszczący przed czasem.
- Pamiętaj, że stosowane przez Ciebie środki czyszczące, choć skutecznie uporają się z zabrudzeniami, nie nadają się do spożycia. Z tego względu po wyczyszczeniu ekspresu przepłucz go jeszcze kilka razy, aby mieć pewność, że w elementach zaparzających nie pozostały resztki detergentów.
- Wybierz takie miejsce na ekspres do kawy w kuchni, aby mieć dobry dostęp do urządzenia. Dzięki temu regularne czyszczenie ekspresu nie będzie dla Ciebie problematyczne. Ponadto zadbaj o odpowiednią odległość ekspresu od płyty grzewczej, aby na obudowie urządzenia nie osadzał się tłuszcz parujący podczas gotowania.
Jak odkamienić ekspres do kawy?
Poza standardowym czyszczeniem ważne jest także, by odkamieniać ekspres. Nawet jeśli używasz wody filtrowanej, z czasem w zbiorniku na wodę i na pozostałych elementach doprowadzających gromadzi się osad mineralny. Jego zbyt duże nawarstwienie może utrudniać działanie ekspresu lub też doprowadzić do poważnej awarii. Aby przeciwdziałać takiemu obrotowi wydarzeń, przyjmuje się, że odkamienianie ekspresu należy przeprowadzać średnio co 200-250 filiżanek. Wszystko zależy jednak od twardości stosowanej wody i indywidualnych cech urządzenia. Większość automatycznych ekspresów pozwala na wybór specjalnego trybu odkamieniania. Jeśli nie mają takiej opcji, konieczne jest uruchomienie standardowego zaparzania.
Czym odkamienić ekspres do kawy?
Podobnie jak w przypadku środków czyszczących do odkamieniania służą specjalne proszki i tabletki czyszczące do ekspresu, które umieszcza się w zbiorniku na wodę.