Koniec wakacji i pierwsze kolorowe liście spadające z drzew to idealny moment na to, by na chwilę zwolnić tempo i poddać się jesiennym smakom. Nic nie wprowadzi Cię w tę wyjątkową aurę lepiej niż filiżanka aromatycznej kawy z nutą cynamonu. To oryginalne połączenie smakowe nie tylko rozgrzeje od środka, ale też przywoła wspomnienia spokojnych poranków i długich wieczorów spędzonych pod ulubionym kocem. Zastanawiasz się, jak zrobić kawę z cynamonem? Oto nasze wskazówki!
Co daje picie kawy z cynamonem? Czas na ucztę dla zmysłów!
Kawa i cynamon to smaki, które znakomicie się ze sobą łączą i współgrają, tworząc duet idealny dla każdego, kto chce odpocząć po letnich szaleństwach. Dodanie szczypty cynamonu do espresso może nadać kawie ciekawy smak z korzenną nutą, a do tego być może przywoła uśmiech na twarzy – szczególnie potrzebny jesienią, kiedy słońce coraz częściej chowa się za chmurami.
Kawa z cynamonem to również znakomity sposób na urozmaicenie codziennej rutyny kawowej. Nawet jeżeli na co dzień pozostajesz wierny klasycznemu espresso lub kremowemu cappuccino, od czasu do czasu możesz sięgnąć po tę wersję, aby odkryć zupełnie nowy wymiar kawowych smaków. Do przyrządzenia kawy z cynamonem świetnie sprawdzą się mieszanki kawowe Segafredo, takie jak np.:
-
kawa ziarnista Segafredo Caffe Crema Collezione 1kg, idealna dla domowych baristów;
-
kawa ziarnista Segafredo Selezione Crema 500g, polecana do kaw mlecznych i czarnych;
-
kawa ziarnista Segafredo Single Origin Peru 1kg 100% Arabica, na bazie najwyższej jakości ziaren Arabiki z Peru.
Jak zrobić kawę z cynamonem? Najważniejsze wskazówki
Przygotowanie aromatycznej kawy z cynamonem nie jest trudne, jednak wymaga kierowania się kilkoma wskazówkami.
-
Cynamon zawsze pojawia się w kawie wyłącznie jako dodatek. Przyprawa ma intensywny, specyficzny smak, który mógłby zdominować delikatny profil kawy, jeżeli byłby użyty w zbyt dużej ilości.
-
Ile cynamonu daje się do kawy? Nie ma pod tym względem szczegółowych wytycznych, ale można przyjąć, że ilość cynamonu nie powinna przekraczać ¼ łyżeczki na filiżankę kawy.
-
Kiedy sypać cynamon do kawy? Szczyptę przyprawy można dodać do gotowej kawy, a następnie dokładnie wymieszać całość. Cynamonem można też oprószyć delikatnie spienione mleko w przyrządzonym napoju.
-
Do kawy możesz wykorzystać zarówno mielony cynamon, jak i laskę cynamonu. Wystarczy wrzucić ją do filiżanki i zalać kawą, aby wydobyć mocny, głęboki smak cynamonu. Laskę cynamonu zostawiamy jedynie na chwilę - przed podaniem kawy należy ją wyciągnąć.
-
Jeżeli preferujesz nieco słodsze napoje, do kawy z cynamonem dodaj odrobinę brązowego cukru, miodu lub syropu klonowego. Dzięki temu uzyskasz harmonijną równowagę między korzennym smakiem przyprawy a słodyczą kawy.
Czy można pić kawę z cynamonem i mlekiem?
Oczywiście, że tak! Dodając do cynamonowej kawy odrobinę mleka, bitej śmietany lub spienionego mleka, uzyskasz napój przyjemnej, kremowej konsystencji, który idealnie sprawdzi się na leniwe popołudnie pod kocem.
Kawa z cynamonem – jak zrobić? Przepis podstawowy
Chcesz się przekonać, jak smakuje kawa z rozgrzewającą, cynamonową nutą? Sprawdź ten przepis!
Składniki
-
1 filiżanka świeżo zaparzonego espresso
-
¼ łyżeczki mielonego cynamonu (lub 1 laska cynamonu)
Na początek zaparz kawę, wykorzystując do tego ekspres automatyczny, zaparzacz lub klasyczny ekspres przelewowy. Następnie dodaj odrobinę cynamonu i dokładnie wymieszaj. Jeżeli lubisz słodszy smak kawy, możesz dodać do niej cukier, miód lub syrop klonowy. Na koniec całość raz jeszcze wymieszaj, aby słodzik mógł się rozpuścić. Jeżeli korzystasz z laski z cynamonem, pamiętaj, żeby wyciągnąć ją przed podaniem kawy.
Kawa z cynamonem – przepisy dodatkowe i 3 oryginalne pomysły na cynamonową małą czarną
Kawa z nutą cynamonu nie musi być nudna! Wystarczy ruszyć głową i zabawić się z dodatkami, dzięki którym napój będzie wyglądać i smakować jak z najlepszej kawiarni. Poniżej mamy dla Ciebie 3 różne propozycje na jesienne, kawowe specjały!
Kakaowa kawa z cynamonem i mlekiem
Składniki
-
1 filiżanka świeżo zaparzonej kawy
-
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
-
½ łyżeczki kakao
-
1-2 łyżeczki cukru
-
spienione mleko lub bita śmietana
Zaparz kawę i wlej ją do filiżanki. Dodaj mielony cynamon oraz kakao, a następnie dokładnie wymieszaj, aby przyprawy całkowicie się rozpuściły. Na koniec dodaj odrobinę cukru, spienione mleko lub bitą śmietanę, która nada Twojemu specjałowi przyjemny, aksamitny posmak. Kawę z bitą śmietaną i cynamonem posyp jeszcze dekoracyjnie szczyptą cynamonu lub kakao.
Kawa zbożowa z cynamonem i wanilią
Składniki
-
2 łyżki kawy zbożowej
-
1 filiżanka wody
-
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
-
¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
-
1-2 łyżeczki cukru, miodu lub syropu klonowego
-
Spienione mleko
Wlej wodę do garnka i doprowadź do wrzenia, a następnie wymieszaj kawę zbożową z gorącą wodą. Do napoju dodaj mielony cynamon i ekstrakt z wanilii, a następnie całość ponownie wymieszaj, aby przyprawy równomiernie się rozprowadziły. Jeżeli chcesz, na koniec dodaj ulubiony słodzik oraz spienione mleko. Gotową kawę podawaj od razu, całość możesz ozdobić dodatkową szczyptą cynamonu.
Kawa parzona z cynamonem i kardamonem
Składniki
-
2 łyżki świeżo zmielonej kawy
-
1 filiżanka wody
-
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
-
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
-
ulubiony słodzik
-
spienione mleko lub bita śmietana
Wlej wodę do garnka i doprowadź do wrzenia. W filiżance lub zaparzaczu do kawy umieść zmieloną kawę, którą wymieszasz ze mielonym cynamonem i kardamonem. Połącz gorącą wodę z kawą z przyprawami. Jeśli używasz french pressa, zamknij pokrywkę i odczekaj około 4 minuty. A gdy korzystasz z tradycyjnego zaparzacza, zamieszaj kawę i odstaw na kilka minut. Na koniec dodaj wybrany słodzik, mleko lub bitą śmietanę.
Kawa z cynamonem – podsumowanie
Cynamon nadaje kawie głęboki, korzenny aromat, który doskonale komponuje się z naturalną goryczką kawy. Taki specjał można wzbogacić o różne dodatki, np. mleko, kardamon lub wanilię, aby uzyskać unikalne i aromatyczne połączenie.