Pragniesz pić dobrą kawę w domu, ale nie masz drogiego ekspresu ciśnieniowego? Nic straconego, istnieje wiele metod parzenia kawy w domu, które wykorzystują inne, bardziej przystępne cenowo sprzęty o wysokiej trwałości. Część z nich nie wymaga nawet dostępu do prądu! Dzięki nim możesz cieszyć się aromatycznymi, kawowymi specjałami, które pomogą Ci odkrywać ulubione ziarna na nowo.
Alternatywne metody zaparzania kawy
W ciągu kilku ostatnich lat prawdziwy kawowy renesans przeżywają metody przelewowego zaparzania kawy. Do wyboru mamy dziś szereg sprzętów i akcesoriów, które pozwalają na przygotowywanie kawy bez użycia wysokiego ciśnienia. Umożliwiają one kontrolowane przelewanie wody przez drobinki kawy, przepuszczając napary przez specjalne filtry (najczęściej papierowe). Kawa przygotowywana alternatywnymi metodami ma wielu wielbicieli. Zależenie od metody, może charakteryzować się delikatnym body, czystym smakiem, a jednocześnie wyższą zawartością kofeiny. Do metod przelewowych doskonale pasują średnio oraz jasno palone ziarna, tzw. kawy single origin, które zapewniają owocową, orzeźwiającą kwasowość naparów. Możesz rozważyć między innymi:
- Klasyczny ekspres przelewowy – to dobrze znane w polskich domach urządzenie ze szklanym dzbankiem, które wymaga stosowania papierowych filtrów. Zawiera zbiornik na wodę z podziałką na filiżanki kawy. Dzięki temu pozwala na przygotowywanie różnych ilości kawy, co zapewnia większą swobodę w jego codziennym użyciu.
- Dripper – charakterystyczne akcesorium o kształcie nieco przypominającym lejek, które nakłada się na dzbanek. Do wyboru masz drippery ceramiczne, szklane oraz plastikowe.
- Chemex– rodzaj zaparzacza przywodzący na myśl szklany wazon. W jego przewężeniu umieszcza się papierowe filtry z kawą. Ze względu na długi, kilkuminutowy czas parzenia umożliwia uzyskanie naparu z dużą ilością kofeiny.
- French press – może służyć do parzenia zarówno kawy, jak i herbaty. Składa się z metalowego cylindra i tłoku z sitkiem, który oddziela fusy od naparu.
- Aeropress – małe, poręczne akcesorium przeciska napar prosto do kubka, działając podobnie jak strzykawka. Ze względu na kompaktowy rozmiar świetnie sprawdza się w podróży.
Kawa z kawiarki
Wyżej wymienione propozycje metod parzenia kawy w domu, choć warte uwagi, posiadają profil smakowy daleki od klasycznego, włoskiego espresso. Jeśli marzy Ci się kawa, która najbardziej przypomina tradycyjny specjał ze słonecznej Italii, ale przyrządzona bez ekspresu ciśnieniowego, dobry wybór stanowi kawa z kawiarki. Ponieważ podczas zagotowywania wody wytwarza ciśnienie, powstałe napary mają gęstsze body oraz intensywny smak. Czarna kawa z kawiarki dobrze łączy się z różnymi dodatkami, na przykład ze spienionym mlekiem lub z syropem smakowym.
Czym dokładnie jest kawiarka?
Kawiarka to ciśnieniowy czajniczek, który cieszy się w Polsce sporą popularnością. Składa się ze zbiornika na wodę, metalowego lejka z sitkiem i wierzchniej komory z pokrywką. Istnieje kilka typów kawiarek, między innymi aluminiowe, stalowe czy ceramiczne. Poszczególne rodzaje nadają się do używania na kuchence gazowej, elektrycznej lub indukcyjnej. Nie potrzebujesz dodatkowych akcesoriów – wystarczy gorąca woda i kawa. Nie potrzebujesz nawet młynka – możesz wykorzystać kawę mieloną, na przykład Segafredo Selezione Crema. Więcej ciekawych informacji na temat parzenia kawy w kawiarce znajdziesz w artykule na naszym blogu.
Jaki ekspres do kawy wybrać do domu?
Jeśli masz większy budżet, możesz rozważyć zakup ekspresu ciśnieniowego do domu. Aktualnie coraz więcej osób wybiera ekspresy automatyczne, które umożliwiają zaparzanie espresso. Charakteryzują się prostą obsługą i nie wymagają profesjonalnej wiedzy baristycznej. Szczególnie często wybór pada na ekspresy ciśnieniowe z funkcją spieniania mleka. Zapewniają one możliwość serwowania między innymi cappuccino oraz caffè latte. Zależnie od rodzaju ekspresu możesz korzystać z kawy ziarnistej lub mielonej, którą zamówisz w naszym sklepie internetowym.
Metody parzenia kawy w domu – podsumowanie
Jak widać, sposobów na parzenie kawy w domu jest naprawdę wiele. Warto dobrać metodę do własnych potrzeb i upodobań smakowych. Jeśli lubisz odkrywać nowe smaki, na początek postaw na kawy 100% arabiki single origin (na przykład kawy ziarniste Segafredo Single Origin Brasil i Peru). Wolisz mocniej palone ziarna i klasyczną goryczkę espresso? Wypróbuj kawę z kawiarki. A może nie chcesz iść na żadne kompromisy i pragniesz cieszyć się wygodą parzenia kawy za jednym przyciskiem? Wobec tego rozważ zakup ciśnieniowego ekspresu automatycznego.