Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

+48 784 000 900
Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Parzenie kawy w kawiarce – wszystko, co musisz wiedzieć

Do przygotowania aromatycznej kawy w warunkach domowych wiele osób wybiera kawiarkę, inaczej nazywaną kafetierą lub makinetką. Jej prosta, a zarazem zmyślna konstrukcja umożliwia cieszenie się wyśmienitym naparem w krótkim czasie. Żeby jednak kawa z kawiarki smakowała jak należy, w trakcie jej używania trzeba przestrzegać kilku kluczowych zasad. Dowiedz się, jak zrobić kawę w kawiarce, aby wydobyć z niej najlepszy smak i aromat

Jak działa kawiarka?

Kawiarka to aluminiowy lub stalowy, ciśnieniowy czajniczek do parzenia kawy. Kawa z kawiarki jest bardzo popularna we Włoszech – znajduje się tam w niemal każdym domu. Coraz chętniej kawę w kawiarce przyrządzają także Polacy. Zachęca do tego niska cena akcesorium, a także jego niezawodne działanie. Kawiarka składa się z podstawy, do której wlewa się wodę, lejka z sitkiem, gdzie wsypuje się świeżo zmieloną kawę, a także z wierzchniej komory z pokrywką, do której na skutek wysokiego ciśnienia przedostaje się napar. Kawiarkę można używać na palniku gazowym lub kuchence elektrycznej. Ponieważ metalowa kawiarka łatwo się nagrzewa, posiada specjalną rączkę do trzymania. Istnieją kawiarki o różnej pojemności, które pozwalają na przygotowanie kawy dla wielu osób.

Parzenie kawy w kawiarce krok o kroku

Oprócz kawiarki do zaparzenia kawy potrzebujesz jeszcze tylko młynek i osobny czajnik do zagotowania wody. Pod ręką warto mieć także ściereczkę lub rękawicę kuchenną. Jeśli masz wszystkie akcesoria, możesz rozpocząć parzenie kawy w kawiarce:

1. W kawiarce należy przygotować zawsze tyle kawy, ile wynosi pojemność kawiarki. Nie można nalać mniej wody lub nasypać mniej kawy, ponieważ zaburzy to prawidłowy proces parzenia.

2. Wstaw wodę w czajniku, która podczas wlewania do kawiarki powinna być gorąca. Dzięki temu nie tylko przyspieszysz czas parzenia kawy na kuchence, ale również skrócisz kontakt z kawy z wysoką temperaturą. Zapobiegniesz w ten sposób niepożądanej goryczy naparu i zagwarantujesz kawie jak najlepszy smak.

3. Zagotowaną wodę wlej do dolnej części kawiarki, pod zawór bezpieczeństwa. To bardzo ważne, żeby woda nie przykryła zaworu. Ponieważ reguluje on ciśnienie w kawiarce, w razie potrzeby odprowadza parę wodną poza zbiornik i zapobiega rozsadzeniu akcesorium.

4. Zmiel kawę i wsyp ją do sitka z lejkiem. Wyrównaj powierzchnię kawy do górnej krawędzi sitka. Nie ubijaj kawy, ponieważ może to utrudnić swobodny przepływ wody przez zmielone ziarna.

5. Przy użyciu ściereczki lub rękawicy kuchennej zakręć górną i dolną część kawiarki (dolna szybko nabiera temperaturę nalanej do niej wody).

6. Postaw kawiarkę na małym palniku lub płycie kuchenki.

7. Warto otworzyć pokrywkę kawiarki, aby lepiej kontrolować proces parzenia kawy. Po upływie około minuty kawa zacznie wypływać z lejka.

8. Koniec parzenia kawy następuje w momencie, gdy słychać charakterystyczne bulgotanie. Wówczas kawa zaczyna również pryskać, dlatego trzeba zamknąć pokrywkę kawiarki. Od razu ściągnij kawę z palnika i przelej ją do filiżanek. W ten sposób zapobiegniesz przepaleniu kawy.

9. Zależnie od własnych preferencji możesz wypić kawę czarną – wówczas ma najintensywniejszy aromat. Możesz także dolać do niej odrobinę gorącej wody lub spienione mleko.

Jaka kawa do kawiarki?

Do parzenia kawy w kawiarce rekomendujemy średnio palone ziarna do samodzielnego mielenia. Świetnie sprawdzi się na przykład nasza kawa Selezione Arabica, której ziarna pochodzą z plantacji w Ameryce Środkowej i Południowej. Ma ona bogaty aromat i delikatny smak idealny dla kawy z kawiarki. Zachęcamy również do wypróbowania średnio palonej mieszanki Selezione Organica. Dodatkowy atut tej kawy to jej ekologiczny sposób uprawy bez chemicznych środków ochrony roślin oraz sztucznych nawozów. Kawę do kawiarki najlepiej mielić na świeżo. Istotny jest również stopień mielenia ziaren, dlatego powinno się posługiwać profesjonalnym młynkiem z możliwością regulacji stopnia zmielenia. Mielenie należy ustawić na drobne, ale grubsze niż do espresso. Drobinki kawy powinny mieć średnicę zbliżoną do ziarenek piasku.

Kawa z kawiarki a zdrowie – czy ma dużo kofeiny?

Czy kawa z kawiarki jest mocna? Nie tak jak espresso z ekspresu ciśnieniowego, jednak ona również charakteryzuje się intensywnym smakiem, często utożsamianym z wysoką zawartością kofeiny. W związku z tym wiele osób zastanawia się, czy kawa z kawiarki jest zdrowa i można pić ją na co dzień. Miłośnikom smaku kawy z kawiarki podpowiadamy, że wbrew powszechnemu przekonaniu kawa ta zawiera mniej kofeiny od kawy z ekspresu przelewowego czy klasycznej zalewajki. Wynika to z czasu ekstrakcji kawy, który ze względu na wysokie ciśnienie w kawiarce jest stosunkowo krótki. Zawsze należy jednak brać pod uwagę, że bezpieczeństwo picia kawy zależy przede wszystkim od indywidualnego stanu zdrowia. Niekiedy można zastąpić klasyczną kawę jej odpowiednikiem bezkofeinowym.

Data publikacji: 19.05.2022 11:04:00

Kategorie: Baza wiedzy, Inspiracje

Produkty

Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900
Dane firmy

Segafredo Zanetti Poland Sp. z o.o.
Ul. Partyzantów 7
32 - 700 Bochnia
NIP: 8681746560
Regon: 852630900
KRS: 0000127098

Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.