Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Różnica między klasycznym espresso a ristretto

Każdy kawowy koneser powinien spróbować kiedyś kawy ristretto. To znacznie rzadziej spotykany specjał kawowy, którego wiele kawiarni nie zapisuje w swoim menu. Jednocześnie kawa ristretto z całą pewnością stanowi jeden z najbardziej klasycznych, włoskich napojów, który pozwala w pełni wykorzystać potencjał ekspresu ciśnieniowego. Ristretto ma wiele wspólnego z espresso, jednak różni się od niego pod kilkoma istotnymi względami. Przeczytaj i poznaj podobieństwa oraz odmienności pomiędzy nimi.

Espresso – wizytówka Włoch

Espresso stanowi najbardziej charakterystyczny, włoski specjał kawowy, po który sięgają zwolennicy mocnej, ciemnej kawy.

 Jednak espresso to również wartościowa baza wszelkich innych kaw włoskich, na przykład americano, cappuccino, caffè latte czy latte macchiato. Prawdziwe espresso z charakterystyczną, puszystą cremą przygotujesz w kolbowym ekspresie ciśnieniowym. To właśnie ciśnienie na poziomie minimum około 9 bar pozwala wyekstrahować z drobno zmielonych ziaren kawy bogaty w walory smakowe i zapachowe napar.

Przepis na idealne espresso

Każdy barista przestrzega nieco innej receptury, dlatego espresso w poszczególnych kawiarniach może smakować odmiennie. To zasługa nie tylko licznych blendów, ale też parametrów zaparzania. Temperatura wody odpowiednia do przygotowania espresso wynosi 88-92 stopni Celsjusza. Z kolei objętość tego napoju to ok. 25-35 ml. Stąd też espresso serwuje się w charakterystycznych, małych filiżankach. Choć espresso jest mocne i pobudza zmysły, czas parzenia wynosi zaledwie 25 sekund. Z tego względu taka kawa zawiera mniej kofeiny niż na przykład kawa z ekspresu przelewowego.

Kawa ristretto – co to takiego?

Ristretto w języku włoskim oznacza ograniczony. Nazwa ta jest nieprzypadkowa – odnosi się do tzw. skróconego espresso, ponieważ względem niego kawa ristretto zawiera o połowę mniej wody (15-20 ml). Kawa bazuje na tej samej ilości drobno mielonych ziaren, jednak parzenie ristretto zajmuje ok. 15-17 sekund. Może być to zaskoczeniem dla osób, którym już objętość espresso wydaje się bardzo mała. Tak, ilość ristretto w filiżance odpowiada zaledwie jednemu, niedużemu łykowi. Skąd zatem pomysł, by zaparzać taką kawę? Jej smak jest jeszcze bardziej skoncentrowany, a jednocześnie posiada nieco inne walory. Z tego względu po ristretto sięgają albo osoby będące w pośpiechu, które pragną szybko dostarczyć sobie cenną dawkę energii, albo też kawosze poszukujący nowych doznań smakowych. Kawa ristretto jest rzadko spotykana w menu kawiarni, jednak profesjonalny barista bez trudu przygotuje ją na indywidualne zamówienie.

Czym różni się ristretto od espresso?

Aby omówić różnice pomiędzy ristretto a espresso, najpierw skupmy się na podobieństwach między tymi specjałami. Oba rodzaje kawy pochodzą z Włoch i do zaparzania wymagają użycia ekspresu ciśnieniowego (najlepiej kolbowego). Mają ciemny, czekoladowy kolor, a ich powierzchnię wieńczy puszysta crema w orzechowym kolorze.

Ristretto

 Obie serwuje się w miniaturowych filiżankach, mają małą objętość i głęboki, intensywny smak. W przypadku ristretto jednak:

  • objętość kawy jest jeszcze mniejsza,
  • napar ma niższą zawartość kofeiny,
  • kawa posiada mniejszą goryczkę, wyczuć można natomiast atrakcyjną słodycz,
  • body jest gęstsze,

Cechy charakterystyczne kawy ristretto wynikają nie tylko z mniejszej ilości wody użytej do naparu, ale również z krótszego czasu parzenia. Czas ten nie jest również przypadkowy – dokładnie go przemyślano. Dobranie parametrów parzenia charakterystycznych dla ristretto pozwala uzyskać słodszy i bardziej zbalansowany aromat.

Jaka kawa do espresso i ristretto?

Dobór odpowiedniej mieszanki kawy do zaparzania klasycznych, włoskich specjałów zależy przede wszystkim od Twoich własnych upodobań smakowych. Zwykle do tego rodzaju kaw wykorzystuje się wysokiej jakości blendy arabiki oraz robusty. Do espresso i ristretto doskonale pasują średnio i ciemno palone ziarna, które należy mielić drobno (tak, aby drobinki były wyczuwalne pod palcami). W sklepie internetowym Segafredo Zanetti zamówisz doskonałe kawy ziarniste, na przykład Segafredo Caffè Crema Classico czy Segafredo Caffè Crema Gustoso. Obie sprawdzają się do zaparzania włoskich specjałów. Sposoby na przygotowanie espresso oraz ristretto znajdziesz w artykule: https://www.sklepsegafredo.pl/jak-przygotowac-kawe,b9.html. Odkryjesz w nim także ciekawe inspiracje na zaparzanie kawy innymi metodami. Dzięki temu możesz delektować się tymi samymi ziarnami w zupełnie różnych odsłonach. Warto eksperymentować nie tylko z blendami, ale również metodami obróbki kawy we własnym domu.

Data publikacji: 07.09.2023 12:12:57

Kategorie: Baza wiedzy

Produkty

4 x Caffè Crema Classico 1kg

4 x Caffè Crema Classico 1kg

Cena: 189.90 zł

Kategoria: Kawa ziarnista

4 x Caffè Crema Dolce 1kg

4 x Caffè Crema Dolce 1kg

Cena: 194.90 zł

Kategoria: Kawa ziarnista

4 x Caffè Crema Gustoso 1kg

4 x Caffè Crema Gustoso 1kg

Cena: 189.90 zł

Kategoria: Kawa ziarnista

 
Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900
Dane firmy

Segafredo Zanetti Poland Sp. z o.o.
Ul. Partyzantów 7
32 - 700 Bochnia
NIP: 8681746560
Regon: 852630900
KRS: 0000127098