Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Woda do kawy – jak jej jakość wpływa na smak Twojego espresso lub cappuccino?

woda do kawy

Podczas parzenia kawy zazwyczaj koncentrujemy się na jakości ziaren, odpowiedniej temperaturze parzenia i czasie ekstrakcji. Istnieje jednak jeden element, który często jest pomijany, a ma ogromne znaczenie – woda. To właśnie ona stanowi 98% objętości napoju i w dużej mierze decyduje o smaku espresso czy cappuccino. Sprawdź, jaką wodę do ekspresu warto wybrać i dowiedz się, jak jej twardość wpływa na finalny rezultat!

Jakie cechy wody wpływają na smak kawy?

Choć często nie zwracamy na to uwagi, woda ma duży wpływ na smak kawy. Jej skład może albo uwydatnić aromat napoju, albo całkowicie go zdominować. Wpływają na to 3 istotne czynniki:

  • zawartość minerałów – woda jest bogatym źródłem minerałów, takich jak magnez, wapń czy sód, które wpływają na proces ekstrakcji kawy oraz jej smak. Mierzy to współczynnik TDS (ang. Total Dissolved Solids), który określa ilość minerałów rozpuszczonych w wodzie. Przyjmuje się, że woda o wysokim TDS (ponad 160 mg/litr) może sprawić, że kawa zostanie pozbawiona głębi smaku, natomiast czysta woda (np. destylowana) nada nieprzyjemny, szorstki posmak. Zgodnie z zaleceniami Specialty Coffee Association optymalne TDS dla kawy wynosi 120-160 mg/litr;

  • poziom pH – wpływa na to, jak kwaśna lub gorzka będzie zaparzona kawa. Woda o odczynie zasadowym (pH w okolicy 8) może nadać nadmierną goryczkę kawie, natomiast bardzo kwaśna woda (pH poniżej 6) sprawi, że espresso stanie się kwaśne. Idealnym rozwiązaniem jest wybór wody o pH pomiędzy 6,5 a 7,5;

  • twardość wody – zależy od ilości jonów wapnia i magnezu. Zbyt twarda woda powoduje gorycz w kawie i osadzanie się kamienia w ekspresie, co wpływa niekorzystnie na jego pracę. Woda do ekspresu powinna być zatem miękka lub średnio twarda, by wydobyć pełnię smaku kawy i chronić sprzęt przed osadzaniem się kamienia.

Jak sprawdzić twardość wody do ekspresu?

W Polsce najczęściej spotykamy się z wodą średnio twardą lub twardą, co może prowadzić do szybszego zużycia ekspresu do kawy  i wpłynąć na smak napoju. Jak sprawdzić, jaki rodzaj wody mamy w domu? Najpopularniejsze metody to:

  • paski testowe do oceny twardości wody – pasek należy zanurzyć w wodzie i porównać kolor do skali przedstawionej na opakowaniu. Wynik pokazuje, czy woda jest miękka, średnio twarda czy twarda;

  • miernik TDS – urządzenie mierzy przewodnictwo elektryczne wody, jednak zdarza się, że jego wyniki wprowadzą nas w błąd, np. ze względu na uwzględnienie wysokiego stężenia soli w wodzie;

  • domowy test mydła – prostym sposobem na ocenę twardości wody jest test mydła. Wystarczy nalać wodę do butelki, dodać do niej kilka kropli płynu do naczyń i energicznie potrząsnąć. Jeżeli woda zacznie się szybko pienić, oznacza to, że jest miękka. W przeciwnym razie mamy prawdopodobnie do czynienia z wodą twardą.

Jaka woda do ekspresu?

Czy można wlać wodę z kranu do ekspresu do kawy?

Nawet jeśli woda wodociągowa nadaje się do spożycia, to w większości przypadków nie zaleca się używania jej w ekspresie do kawy. Woda z kranu często zawiera dużą ilość minerałów, które mogą powodować osadzanie się kamienia w urządzeniu, a także wpływać na odczucia sensoryczne podczas picia kawy, nadając jej mniej wyrazisty posmak. Jeżeli mimo to chcemy korzystać z wody kranowej, warto zainwestować w rozwiązania, które pozwolą na usunięcie z niej nadmiaru minerałów i zanieczyszczeń.

Jak zmiękczyć wodę do ekspresu?

Lokale gastronomiczne korzystają w tym celu ze specjalistycznych filtrów, które redukują stopień jej twardości. W przestrzeniach domowych wystarczają jednak prostsze rozwiązania, które równie skutecznie poprawiają jakość wody do kawy:

  • dzbanki filtrujące do wody, które obniżają twardość wody, eliminując z niej nadmiar wapnia i magnezu;

  • filtry do ekspresu, które automatycznie zmiękczają wodę przed jej użyciem;

  • filtry nakranowe, które skutecznie redukują twardość wody już na etapie jej poboru;

  • filtry podzlewowe, które filtrują wodę na poziomie instalacji, przez co zapewniają czystą wodę do codziennego użytku, w tym do parzenia kawy.

Czy zbyt miękka woda do kawy może powodować problemy z jej ekstrakcją?

Zbyt mała ilość mikroelementów w miękkiej wodzie również sprawi, że proces ekstrakcji nie będzie przebiegać w pełni efektywnie. Minerały, takie jak wapń czy magnez, pomagają w rozpuszczaniu i uwalnianiu olejków oraz substancji aromatycznych z kawy, co nadaje jej pełny i zrównoważony smak. Woda o bardzo niskiej twardości może sprawić, że napój będzie pozbawiony głębi i smaku.

Jaka woda do kawy jest najlepsza?

Podczas przygotowywania ulubionej kawy możemy sięgnąć po różne rodzaje wody, takie jak:

  • woda mineralna do ekspresu  – wygodna opcja, która zapewnia stały skład i dobrą jakość. Jest szczególnie polecana tam, gdzie woda kranowa jest twarda lub ma słabą jakość. Do parzenia kawy najlepiej sprawdzi się woda butelkowana do ekspresu o niskim stopniu mineralizacji (75-250 mg/l), ponieważ zawiera odpowiednią ilość minerałów, które poprawiają smak napoju;

  • woda źródlana do ekspresu – przeważnie ma niski lub średni poziom mineralizacji, dzięki czemu dostarcza minerałów niezbędnych do uzyskania pełnego smaku kawy;

  • przegotowana woda do ekspresu do kawy – choć gotowanie usuwa część zanieczyszczeń, to równocześnie pozbawia wodę niektórych minerałów, które są niezbędne do uzyskania pełnego smaku i aromatu. Dodatkowo przegotowana woda nie jest tak czysta jak ta filtrowana lub butelkowana, ponieważ nie eliminuje wszystkich potencjalnych zanieczyszczeń.

Jakiej wody używać do kawy? Podsumowanie

Do parzenia kawy należy używać wody o średniej twardości, neutralnym pH i dość niskim stopniu mineralizacji, która zapewnia nie tylko wyrazisty i głęboki smak kawy, ale też chroni ekspres przed nadmiernym osadzaniem się kamienia. Najlepiej sprawdzi się pod tym względem woda filtrowana, butelkowana lub źródlana, która spełnia powyższe wymagania. W przypadku problemów z jakością wody warto korzystać ze specjalnych filtrów, dzbanków filtrujących lub wkładów, które poprawiają jej właściwości i pomagają uzyskać najlepszy smak kawy.

Data publikacji: 10.04.2025 12:30:20

Produkty

Segafredo Espresso Casa 1kg

Segafredo Espresso Casa 1kg

Cena: 64.90 zł

Kategoria: Kawa ziarnista

Segafredo Selezione Arabica 1kg

Segafredo Selezione Arabica 1kg

Cena: 93.90 zł

Kategoria: Kawa ziarnista

Segafredo Zanetti Storia 1kg

Segafredo Zanetti Storia 1kg

Cena: 163.00 zł

Kategoria: Kawa ziarnista

Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900
Dane firmy

Segafredo Zanetti Poland Sp. z o.o.
Ul. Partyzantów 7
32 - 700 Bochnia
NIP: 8681746560
Regon: 852630900
KRS: 0000127098