W poprzednim odcinku „Akademii Espresso ” - La Macchina zgłębialiśmy tajniki ekspresu. Dziś opowiemy jak wielkie znaczenie w przyrządzaniu kawy mają precyzyjne dłonie i zaangażowanie człowieka.
Po czwarte, La Mano czyli dłoń i technika profesjonalnego baristy
Mieszanka, młynek i ekspres nie wystarczą – jeśli osoba przygotowująca kawę nie będzie się stosować do zasad, ważnych podczas jej parzenia. To umiejętności i zaangażowanie baristy są ogromnie istotnym czynnikiem mającym wpływ na jakość przygotowania idealnego espresso. Oprócz rzeczy oczywistych, takich jak codzienne mycie niektórych elementów urządzenia (sitko,filtry) niezmiernie ważne są: kontrolowanie wartości ciśnienia, jakości wody oraz dobór odpowiednieg o zmiękczacza wody. Wysoka jakość wody jest niezbędna do uzyskania doskonałego cappuccino, nieprzyjem ny smak wody zepsuje jakość pary wodnej służącej do spieniania mleka. Aby urządzenie do parzenia kawy mogło pracować stale i niezawodnie, należy obniżyć twardość wody do 6 – 9 stopni w skali francuskiej. Często woda z wodociągu miejskiego ma wysoki stopień twardości - nawet 40 stopni.
Parzenie kawy to jedno a sposób jej podania to drugie. Styl idealnego baristy poznajemy nie tylko po sposobie przyrządzenia espresso, ale także po doborze przez niego filiżanki. Ta - najlepiej aby była
z porcelany (bowiem najlepiej utrzymuje temperaturę) z grubymi i kwadratowymi brzegami (które zapobiegają oparzeniu się).
Piękna filiżanka, cudowny aromat – jeszcze chwila i nasze kubki smakowe przeżyją rozkosz.
W ostatnim odcinku Akademii Espresso opowiemy jak duże znaczenie w procesie parzenia kawy ma Misja i jak przekazywać tę pasję dalej. Zapraszamy na La Mission.