Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

+48 784 000 900
Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Technika profesjonalnego baristy - Akademia Espresso 4

''W poprzednim odcinku „Akademii Espresso ” - La Macchina zgłębialiśmy tajniki ekspresu. Dziś opowiemy jak wielkie znaczenie w przyrządzaniu kawy mają precyzyjne dłonie i zaangażowanie człowieka.

Po czwarte, La Mano czyli dłoń i technika profesjonalnego baristy

Codziennie należy czyścić filtr w górnym blokuMieszanka, młynek i ekspres nie wystarczą – jeśli osoba przygotowująca kawę nie będzie się stosować do zasad, ważnych podczas jej parzenia. To umiejętności i zaangażowanie baristy są ogromnie istotnym czynnikiem mającym wpływ na jakość przygotowania idealnego espresso. Oprócz rzeczy oczywistych, takich jak codzienne mycie niektórych elementów urządzenia (sitko,filtry) niezmiernie ważne są: kontrolowanie wartości ciśnienia, jakości wody oraz dobór odpowiednieg o zmiękczacza wody. Wysoka jakość wody jest niezbędna do uzyskania doskonałego cappuccino, nieprzyjem ny smak wody zepsuje jakość pary wodnej służącej do spieniania mleka. Aby urządzenie do parzenia kawy mogło pracować stale i niezawodnie, należy obniżyć twardość wody do 6 – 9 stopni w skali francuskiej. Często woda z wodociągu miejskiego ma wysoki stopień twardości - nawet 40 stopni.

Należy zawsze kontrolować ciśnienie wskazane na manometrach. Górny wskaźnik pokazuje ciśnienie w grzałce, które powinno wynosić 0,8 do 1,4 bar. Dolny wskaźnik wskazuje ciśnienie pompy i powinno wynosić 9 atmosferParzenie kawy to jedno a sposób jej podania to drugie. Styl idealnego baristy poznajemy nie tylko po sposobie przyrządzenia espresso, ale także po doborze przez niego  filiżanki. Ta - najlepiej aby była
z porcelany (bowiem najlepiej utrzymuje temperaturę) z grubymi i kwadratowymi brzegami (które zapobiegają oparzeniu się).

Piękna filiżanka, cudowny aromat – jeszcze chwila i nasze kubki smakowe przeżyją rozkosz.

W ostatnim odcinku Akademii Espresso opowiemy jak duże znaczenie w procesie parzenia kawy ma Misja i jak przekazywać tę pasję dalej. Zapraszamy na La Mission.

Data publikacji: 14.05.2014 00:00:00

Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900
Dane firmy

Segafredo Zanetti Poland Sp. z o.o.
Ul. Partyzantów 7
32 - 700 Bochnia
NIP: 8681746560
Regon: 852630900
KRS: 0000127098

Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.