Jakiego smaku spodziewać się w kawie, która akurat zwróciła Twoją uwagę w sklepie? Jeśli zadajesz sobie to pytanie, warto dokładnie zapoznać się z oznaczeniami na opakowaniach kawy, które przekazują nam informacje m.in. o profilu sensorycznym, oraz metodzie obróbki ziaren. Jak czytać etykiety kawy i na jakie oznaczenia zwrócić uwagę, aby wybrać produkt spełniający nasze oczekiwania?
Jak czytać etykiety kawy? Najważniejsze oznaczenia na opakowaniu
Niezależnie od tego, jakiej wielkości jest opakowanie kawy i jak dokładnie wygląda jego projekt, z boku lub na odwrocie często znajdziesz podstawowe informacje na temat samego produktu, w tym np.:
-
typ produktu - single (100% Arabica / 100% Robusta) lub mieszanka;
-
pochodzenie ziaren (kraj, region lub plantacja) - zwłaszcza w przypadku kaw typu single origin;
-
data przydatności do spożycia;
-
profil sensoryczny;
-
stopień palenia;
-
metoda obróbki ziaren;
-
sugerowane metody parzenia.
Część danych pojawia się w formie specjalnych oznaczeń, które wymagają pewnej wiedzy na temat, aby móc je prawidłowo rozszyfrować. Co ważne, każdy producent może też zapisywać je w nieco inny sposób, np. w formie kropek, grafik czy literowych skrótów. A jakie oznaczenia na opakowaniu kawy stosujemy w Segafredo? Wyjaśniamy!
Jak czytać etykiety kawowe? Profil sensoryczny
Na etykiecie każdej kawy dostępnej w Segafredo znajdziesz podstawowe informacje na temat jej profilu sensorycznego. Dzięki temu dowiesz się, jaki smak i aromat oferuje dany produkt oraz jaki jest poziom intensywności ziaren. Każdy z tych elementów określany jest w formie kropek, przy czym:
-
1 kropka oznacza najniższy stopień intensywności lub bardzo subtelny smak czy aromat, charakterystyczny dla kaw o delikatnym profilu smakowym;
-
5 kropek określa kawę o najwyższej intensywności lub mocnym smaku i wyrazistym aromacie.
Aroma
Parametr informujący o tym, jak mocno wyczuwalne są nuty smakowe w mieszance kawy i jakie odczucia towarzyszą podczas ich degustacji. Aroma oznaczone 1 kropką wskazuje na delikatny aromat kawy o zrównoważonym charakterze. Aroma z 5 kropkami to z kolei intensywny, pełny aromat, który oferuje wyraziste nuty zapachowe.
Body
Body to inaczej odczucie konsystencji oraz wagi kawy na języku i w jamie ustnej. Niskie body, określane w formie 1 kropki, dotyczy mieszanek o delikatnej i wodnistej konsystencji, dostarczających wrażenia zbliżone do wypicia herbaty. Wysokie body (5 kropek) odnosi się natomiast do kaw o pełnej i bogatej konsystencji, które pozostawiają wrażenie gęstości czy też kremowości na języku.
Intensity
Im wyższa jest intensywność kawy (4-5 kropek), tym bardziej wyczuwalne jest jej body oraz bukiet smakowy. Informacje na temat tego parametru znajdziesz zarówno z przodu opakowania kaw Segafredo (u dołu), jak i na odwrocie, wraz z pozostałymi informacjami na temat profilu smakowego.
Oznaczenia na kawie – sposób palenia
Na profil smakowy ziaren kawy wpływa również sposób ich palenia, oznaczany na naszych opakowaniach jako „Roasting”. Parametr ten pomaga nam określić, jak długo i w jakiej temperaturze palone zostały ziarna. Do wyboru mamy 3 warianty:
-
LIGHT – ziarna palone krótko, w niskich temperaturach, co pozwala na zachowanie ich naturalnych właściwości smakowych. Kawy o jasnym stopniu palenia mają naturalną kwasowość i subtelny smak z wyczuwalnymi nutami kwiatowo-owocowymi;
-
MEDIUM – ziarna palone dłużej, co przekłada się na bardziej zrównoważony smak mieszanki. Kawa o średnim stopniu palenia ma wyraźne nuty czekolady, karmelu oraz orzechów;
-
DARK – ziarna kawy są palone dłużej, w wyższej temperaturze, co przekłada się na intensywny aromat. Kawa o ciemnym stopniu palenia ma charakterystyczną goryczkę i głębokie, pełne body. Wyczujesz w niej często nuty ciemnej czekolady.
Co oznaczają ikony ekspresów na opakowaniu kawy?
Ważną informacją, którą przekazujemy na opakowaniu kaw Segafredo, są sugerowane metody parzenia. Dzięki odpowiednim ikonom możesz szybko znaleźć taką mieszankę, która najlepiej odpowiada Twojej ulubionej metodzie zaparzania. Ikony wskazują, czy dany produkt jest odpowiedni do przygotowania m.in. w:
-
ekspresie automatycznym;
-
ekspresie kolbowym;
-
kawiarce;
-
metodami alternatywnymi (np. drip, french press, aeropress).
Oznaczenia smaku kawy - jak je interpretować?
Profil smakowy kawy najczęściej wynika z regionu uprawy kawowców. W zależności od warunków atmosferycznych, wysokości plantacji kawa może nabierać charakterystycznego smaku, który potem dodatkowo pojawia się na opakowaniu. I tak:
-
smak ziaren kawy z Ameryki Południowej często określa się jako czekoladowy, orzechowy lub karmelowy,
-
kawa pochodząca z Afryki ma posmak owocowy, kwiecisty i słodki,
-
a w ziarnach kawy z Azji można wyczuć smak ziołowy, ziemisty lub gorzkiej czekolady.
Oznaczenia smaku kawy znajdziesz również w naszym sklepie internetowym, np.
-
jasno palona kawa ziarnista Segafredo Selezione Arabica 1 kg odznacza się delikatną kwasowością,
-
ciemno palona kawa ziarnista Caffè Crema Classico 1 kg ma smak czekoladowo-orzechowy,
-
a w kawie Segafredo Single Origin Peru 1kg 100% Arabica można wyczuć zarówno delikatną kwasowość, jak i smak czekoladowo-orzechowy.
Jak czytać oznaczenia na kawie? Podsumowanie
Oznaczenia na opakowaniach kawy, takie jak aromat, body, intensywność i sposób palenia ziaren, pomagają w lepszym zrozumieniu profilu sensorycznego oraz charakterystyki danej mieszanki. Dla przykładu, ziarna o jasnym stopniu palenia charakteryzują się delikatnym smakiem i wysoką kwasowością, natomiast kawy ciemno palone mają intensywny smak, wyraźną goryczkę i pełne body. Przed zakupem warto zapoznać się z oznaczeniami i dzięki temu odnaleźć tę, która najlepiej odpowiada Twoim preferencjom.