Koszyk
Twój koszyk:
0 Ulubione Kontakt

Biuro obsługi Klienta

Pn. - Pt od.8.30 do 16.30

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Jak wygląda produkcja kawy – od ziarenka do gotowego produktu

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, znany i doceniany przez miliony ludzi każdego dnia. Choć dla większości z nas jest to tylko aromatyczna filiżanka, mało kto zdaje sobie sprawę z całego zaangażowania, pracy i procesów, które kryją się za tym magicznym napojem. Produkcja kawy to skomplikowany i fascynujący proces, który rozpoczyna się od małego, skromnego ziarenka i kończy na wyrafinowanym, gotowym do picia produkcie.

Produkcja kawy krok po kroku

Produkcja kawy

Produkcja kawy stanowi wieloetapowy, szczegółowy proces, którego każdy etap ma istotny wpływ na smak gotowych naparów w filiżankach. Jednak jak to możliwe, że w przypadku produktu spożywczego powstającego w tak wymagających warunkach środowiskowych możliwe jest uzyskanie każdorazowo tego samego smaku i aromatu kawy w każdej filiżance? Dowiedz się, jak dokładnie powstaje kawa, od ziarenka do gotowego produktu:

  1. Na wybieranych przez nas plantacjach kawy z krzewów kawowca zbierane są małe, czerwone kuleczki. To dojrzałe owoce kawy, które nazywa się także wisienkami. Zawierają po dwa spłaszczone ziarenka. Już na tym etapie proces produkcji kawy różnicuje się – zbiór może być zmechanizowany albo ręczny (tzw. picking), który najczęściej dotyczy kaw jakości speciality.
  2. Po zbiorze owoce kawy wymagają obróbki, czyli oddzielenia miąższu od ziaren. Zależnie od gatunku kawy, preferowanych walorów smakowych i panujących warunków klimatycznych stosowana jest:
  3. Metoda na sucho (natural process) – owoce rozkłada się na świeżym powietrzu w miejscu wyeksponowanym na promienie słoneczne. Najczęściej są to specjalne stoły, palety lub betonowe place. Od czasu do czasu wisienki miesza się, aby równomiernie traciły wilgoć. Proces suszenia trwa kilka tygodni, aż miąższ stanie się kruchy i z łatwością można oddzielić go od ziaren. Kawy, które przeszły proces obróbki na sucho, charakteryzują się intensywnym, owocowym smakiem, wysokim body i przyjemną słodyczą.
  4. Metoda na mokro (washed process) – w tym przypadku owoce kawy przepuszcza się przez specjalną maszynę o nazwie depulper, która wstępnie obiera ziarna z miąższu. Następnie trafiają one do specjalnych zbiorników z wodą, w których podlegają kontrolowanemu procesowi fermentacji. Po upływie od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin możliwe jest oddzielenie resztek miąższu od ziaren, które są starannie płukane. Po tym kawa podlega standardowemu suszeniu aż do osiągnięcia odpowiedniego poziomu wilgotności (11-14%). Kawy poddane obróbce na mokro cechuje delikatniejszy smak i wyższy poziom kwasowości.
  5. Po wysuszeniu ziarna kawy podlegają sortowaniu na podstawie wielkości oraz wagi. Ocenia się ich kolor oraz ewentualne wady. Ziarna niespełniające wymogów są usuwane. Sortowanie ziaren odbywa się ręcznie, maszynowo lub zarówno maszynowo, jak i ręcznie. Im skrupulatniejsze sortowanie, tym wyższej jakości produkt końcowy można otrzymać.
  6. Jeszcze zielone ziarna kaw trafiają do palarni. Proces wypalania to kolejny etap, który ma kluczowy wpływ na walory smakowe kawy. Wymaga profesjonalnej znajomości surowca, na jaką stawiamy. W wyniku wypalania wytwarza się nawet do 1000 substancji smakowych i aromatycznych. Ziarna tracą na wadze ok. 20%, a jednocześnie zwiększają swoją objętość o blisko 60%. Palenie ziaren odbywa się w ściśle kontrolowanych warunkach, które pozwalają decydować o walorach smakowych gotowego produktu. Ziarna brązowieją i przybierają swoją ostateczną formę, jaką znasz z zawartości naszych opakowań.
  7. Wypalona kawa trafia do pojedynczych opakowań, które zamyka się hermetycznie poprzez zgrzewanie. Zwróć uwagę na charakterystyczny wentyl na opakowaniu, przez który wydobywa się atrakcyjny zapach kawy. Pełni on ważną funkcję, ponieważ odprowadza naturalne gazy wydzielane przez ziarna po wypaleniu. Jednocześnie nie wpuszcza powietrza do środka, dlatego kawa nie wietrzeje.

Dlaczego warto wybrać naszą kawę?

Wszystkie procesy produkcji kawy podlegają restrykcyjnym kontrolom. Wysoką jakość kawy utożsamiamy z wysokim standardem produkcji. Możemy poszczycić się międzynarodowym standardem bezpieczeństwa żywności IFS (International Food Standard).

Troszczymy się o środowisko naturalne, dlatego realizujemy strategię zrównoważonego rozwoju i społecznej odpowiedzialności biznesu. Sprawujemy kontrolę nad łańcuchem wytwarzania kawy. Dotyczy to zarówno nabywania zielonych ziaren, jak i ich wypalania, a następnie marketingu i dystrybucji. Nasi Bariści weryfikują jakość produktów i opracowują doskonałe mieszanki. Dlatego jeśli wybierasz kawę Segafredo – możesz mieć pewność, że sięgasz po niezmiennie wysokiej jakości produkty.

Data publikacji: 11.08.2023 13:16:00

Kategorie: Baza wiedzy

Produkty

Segafredo Zanetti Storia 1kg

Segafredo Zanetti Storia 1kg

Cena: 129.00 zł

Kategoria: Kawa ziarnista

 
Obsługa Klienta Pn. – Pt. od 8:30 do 16:30
+48 784 000 900
Dane firmy

Segafredo Zanetti Poland Sp. z o.o.
Ul. Partyzantów 7
32 - 700 Bochnia
NIP: 8681746560
Regon: 852630900
KRS: 0000127098