Tylko pomyśl – na całym świecie jest kilkaset odmian kawowców, a tylko dwa podstawowe gatunki tej rośliny. Jeśli naprawdę lubisz kawę, nie warto ograniczać się do poznawania wyłącznie jednego z nich.
Wietnamska kawa – daj szansę robuście
Wśród kaw spopularyzowanych w zachodniej części świata prym nadal wiedzie arabika, która prezentuje łagodniejszy, bardziej kwasowo-owocowy smak. Błędnie jednak wykształcono przekonanie, że robusta to gorszy gatunek kawy. Zarówno w przypadku arabiki, jak i robusty kluczowe znaczenie mają warunki uprawy, a także sposób obróbki i metoda palenia ziaren. 100% robusta to kawa nadal mało spotykana, nie kupisz jej w polskim markecie i nie zamówisz w przeciętnej kawiarni. Z kolei w krajach Azji Południowo-Wschodniej trend ten jest zupełnie odwrotny. To właśnie robusta wiedzie prym choćby w Wietnamie, który zaraz po Brazylii jest największym producentem kawy na świecie. Jeżeli chcesz spróbować czegoś nowego i mniej oczywistego, koniecznie daj szansę wietnamskiej robuście!
Co warto wiedzieć o gatunku kawy robusta?
Kawa to kawa – mógłby powiedzieć ktoś nieprzywiązujący większej wagi do smaku i aromatu pijanych na co dzień napojów. Jednak miłośnik kawy wie, że walory smakowe ziaren mogą znacznie różnić się między sobą, zwłaszcza gdy mówimy o dwóch różnych gatunkach. Czym wyróżnia się zatem robusta?
- Ma około dwa razy wyższą zawartość kofeiny względem arabiki – tym samym dostarcza solidną dawkę energii na rozpoczęcie dnia, a także inne pory, gdy potrzebujesz większego pobudzenia.
- Posiada wyższą goryczkę i niższą kwasowość – to ciekawa odmiana względem arabiki, w której kwasowość jest wyraźna, natomiast goryczka ma niższy stopień. Być może bardziej wpasuje się w Twoje upodobania smakowe.
- Wytwarza więcej cremy (zaparzana pod wysokim ciśnieniem) – ta właściwość przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom charakterystycznej pianki na powierzchni espresso. Coraz więcej osób dało jej się oczarować!
Kawa wietnamska – czym się wyróżnia?
Kawa ziarnista Single Origin Wietnam to gratka dla prawdziwych koneserów kawy oraz wszystkich klasycznych smakoszy. Określenie „single origin” odnosi się do miejsca uprawy ziaren kawy. Ponieważ pochodzą z Wietnamu, kryją w sobie nuty smakowe oraz aromaty charakterystyczne wyłącznie dla tego regionu. Jego unikatowy mikroklimat zapewnia oryginalne doznania sensoryczne. Czego można się po nich spodziewać? Kawa wietnamska jest często określana jako czekoladowa. Wyraźnie wyczuwalne są w niej aromaty ciemnej czekolady oraz kakao. Przeplatają się także z nutami smakowymi egzotycznych przypraw, co stanowi znakomite połączenie.
Jak pić kawę wietnamską 100% robusta?
Wśród kaw single origin 100% robusta to nadal rzadko spotykany gatunek. W krajach zachodnich robustę wykorzystuje się przede wszystkim w blendach z arabiką, zwykle tych dedykowanych zaparzaniu espresso i przygotowywaniu specjałów na jego bazie. Jeśli jednak decydujesz się na zakup kawy single origin 100% robusta, zachęcamy do wypróbowania jej w pierwszej kolejności jako samodzielnego napoju. W ten sposób najłatwiej odkrywać własne upodobania smakowe. Testowanie kaw z różnych regionów warto przeprowadzać bez zbędnych dodatków, takich jak cukier czy mleko. Nie musisz posiadać ekspresu ciśnieniowego, aby wydobyć z nich głębię smaku. Sprawdź, jaki profil smakowy uzyskasz, zaparzając je w ekspresach przelewowych, a także we french pressach oraz kawiarkach. Udaj się w podróż w rejon Azji Południowo-Wschodniej i Półwyspu Indochińskiego.
A jak piją kawę w Wietnamie?
Jeśli znasz już oryginalne walory smakowe kawy ziarnistej Segafredo Single Origin Wietnam, możesz spróbować serwowania jej w stylu wietnamskim. W azjatyckim kraju często podawana jest tzw. ca phe sua da, czyli wietnamska kawa z lodem. Do jej przygotowywania wykorzystuje się specjalny zaparzacz phin, który działa na podobnej zasadzie co drip. Oprócz kruszonego lodu do gotowego naparu Wietnamczycy dodają również skondensowane mleko. W ten sposób powstaje słodki, pobudzający napój o egzotycznym charakterze. Smacznego!
Jeśli chcesz odkryć coś nowego w świecie kawy, proponujemy Segafredo Single Origin Wietnam. Ta świeżo palona 100% robusta pozwala na wyprawę smakową do egzotycznego zakątka świata, w zaciszu własnego domu i z filiżanką w ręku.