Jaką temperaturę powinna mieć kawa z ekspresu?
Temperatura kawy różni się w zależności od wybranej metody zaparzania. W przypadku klasycznego espresso woda do zaparzania ziaren powinna mieć temperaturę 90-94°C. Przy stosunkowo krótkim czasie zaparzania, jaki towarzyszy kawom z ekspresów ciśnieniowych, niższa temperatura uniemożliwia wydobycie cennych walorów smakowych z ziaren. W rezultacie z ekspresu powstaje kawa letnia, która ma jaśniejszy kolor i niepełny smak.
Jakie mogą być przyczyny letniej kawy z ekspresu?
Zastanawiasz się, dlaczego kawa z ekspresu nie jest gorąca? Mogą odpowiadać za to zarówno błędy po stronie użytkownika, jak i usterki samego ekspresu. W pierwszej kolejności sprawdź najprostsze do rozwiązania przyczyny.
1. Skontroluj ustawienia temperatury
Większość ekspresów pozwala użytkownikom na ustawianie temperatury zaparzania. W niektórych modelach dotykowy panel sterowania udostępnia opcje ustawienia niskiej, średniej albo wysokiej temperatury kawy. Jeżeli Twoja kawa jest dla Ciebie za zimna, sprawdź, czy wybór wyższej temperatury rozwiąże problem.
2. Zadbaj o odpowiednie proporcje kawy i mleka
Przyczyną letniej kawy z ekspresu może być zbyt duża ilość mleka albo napoju roślinnego. Takie dodatki zawsze odrobinę „ochładzają” kawę, ponieważ same mają niższą temperaturę (ok. 65°C). Weź pod uwagę także to, że jeśli dolewasz mleko wyjęte z lodówki, które ma zdecydowanie niższą temperaturę, po zmieszaniu z kawą ochłodzi napój. Wiele ekspresów pozwala regulować stosunek mleka do kawy i warto przetestować, jak to wpłynie na temperaturę.
Ciekawostka: temperatura kawy w cappuccino nie może być zbyt wysoka, ponieważ niszczy strukturę mlecznej pianki. Jeżeli kawa jest za gorąca, pianka szybciej opada.
3. Wybierz odpowiednią filiżankę
Nie bez powodu kawa w papierowym kubku ze stacji benzynowej jest taka gorąca. Grubsze, porcelanowe naczynia, z których korzystamy w domu, częściowo przejmują temperaturę napoju, przez co kawa szybciej stygnie. Jeżeli nie pijesz kawy od razu po zaparzeniu, możesz odnosić wrażenie, że jest za zimna.
4. Skorzystaj z funkcji podgrzewania
Niektóre ekspresy do kawy mają funkcję podgrzewania filiżanek. To idealne rozwiązanie dla osób, którym zdarza się zapomnieć o zaparzonym napoju i piją go dopiero po pewnym czasie. Wskazówka: Jeśli Twój ekspres nie ma takiej funkcji, przed zaparzeniem kawy w filiżance ogrzej ją gorącą wodą. Po przejęciu ciepła przez ścianki naczynia wylej wodę i nalej kawę. Dzięki temu porcelana zabierze znacznie mniej ciepła z kawy.
5. Pamiętaj o regularnym odkamienianiu i czyszczeniu ekspresu
Jedna z częstych przyczyn, dlaczego kawa z ekspresu nie jest gorąca, może być osad we wnętrzu urządzenia. Jeżeli zbyt rzadko czyścisz i odkamieniasz ekspres, kamień może osadzać się na grzałce, zaparzaczu, w uszczelkach i na innych elementach urządzenia. Gruba warstwa kamienia ma wpływ na wydajność przepływu i temperaturę wody.
Kamień negatywnie wpływa również na smak kawy i zwiększa ryzyko wystąpienia awarii sprzętu. Dlatego dbaj o regularne czyszczenie i odkamienianie ekspresu, stosując środki rekomendowane przez producenta. Pamiętaj także o regularnej wymianie filtra, który spowalnia osadzanie się kamienia.
Sprawdź również: Dlaczego kawa z ekspresu jest kwaśna?
6. Sprawdź, czy nie wystąpiła usterka
Jeśli wykluczysz wszystkie wymienione wyżej punkty, a kawa z ekspresu nadal jest letnia, możliwe, że masz do czynienia z usterką. Niestety, w ekspresach do kawy znajduje się wiele elementów, które mogą ulec uszkodzeniu i spowodować niedogrzewanie wody. Część awarii to efekt m.in. zabrudzenia lub nieszczelności. Inne wynikają bezpośrednio z eksploatacji urządzenia.
- Spalona grzałka – to jedna z częstszych usterek w ekspresach do kawy. Na awarię może wskazywać ciemniejszy kolor grzałki. Możesz również użyć miernika (multimetru), by sprawdzić, czy dociera do niej prąd.
- Awaria czujnika temperatury – w miarę eksploatacji ekspresu czujnik temperatury może ulegać korozji. Na jego nieprawidłowe działanie ma wpływ m.in. na złe odczytywanie temperatury i niewystarczające nagrzewanie wody w ekspresie. Podobnie jak grzałkę, czujnik temperatury również możesz sprawdzić multimetrem.
- Usterka bojlera lub termobloku – najczęściej dotyczy nadmiernego osadu z kamienia lub zapchania się wężyków doprowadzających wodę. W najpoważniejszych przypadkach bojler może mieć nieszczelność, co wymaga wymiany na nowy.
- Problemy z modułem sterującym – usterkom ulegają także elektroniczne elementy ekspresów do kawy. Przykładowo uszkodzone styki mogą zakłócać przesyłanie sygnału do grzałki urządzenia.
W sytuacji, gdy podejrzewasz usterkę swojego ekspresu do kawy, najlepiej skontaktuj się z zaufanym serwisem AGD. Możesz również skorzystać z okresu gwarancyjnego, jeżeli nadal obowiązuje. Samodzielne majsterkowanie przy elektronice bez odpowiedniej wiedzy technicznej nie jest wskazane. Doświadczony serwisant wskaże bezpośrednią przyczynę, dlaczego kawa z ekspresu jest letnia. Może on naprawić ekspres, np. wymieniając uszkodzone części na nowe.
Dlaczego kawa z ekspresu nie jest gorąca? Podsumowanie
Jak widzisz, istnieje wiele przyczyn letniej kawy z ekspresu. Niektóre są naprawdę błahe, a inne mogą wiązać się z usterką i wymagać naprawy urządzenia. Na sam koniec weź pod uwagę, że kawa z ekspresu w domu może być nieco chłodniejsza niż w kawiarni. Profesjonalne ekspresy do kawy mają większą moc i nagrzewają się przez cały dzień. Te domowe mają za zadanie szybko przygotować kawę, co nie zawsze pozwala osiągnąć im wysoką temperaturę.