Świat kawy ma swoim wielbicielom naprawdę wiele do zaoferowania. Zamiast na co dzień pić dobrze znany napar na bazie tych samych ziaren przygotowywanych w identyczny sposób, warto od czasu do czasu spróbować czegoś nowego. Dla samego doświadczenia, a także w poszukiwaniu nowych smaków. Dotyczy to zarówno sięgania po inny rodzaj kawy, jak i eksperymentowania z metodą jej zaparzania oraz łączenia jej z różnymi dodatkami. Sprawdź garść inspiracji na temat rodzajów kawy, których zdecydowanie warto spróbować.
Rodzaje kawy – przede wszystkim ziarna
Czy wiesz, że na świecie uprawiane są głównie tylko dwa gatunki kawy? To znacznie popularniejsza arabika, którą cenimy za czysty, zbalansowany smak i przyjemną kwasowość, a także robusta, która stanowi częsty dodatek do kawowych blendów (mieszanek). Czy oznacza to jednak, że kawa na świecie występuje tylko w dwóch smakach? Zdecydowanie nie. Walory smakowe ziaren wynikają nie tylko z ich gatunku, ale również miejsca uprawy. Większość osób pija mieszanki kawy, które są komponowane przez specjalistów. Umiejętne łączenie ze sobą ziaren z różnych zakątków świata pozwala na uzyskanie idealnych naparów o preferowanym body, poziomie intensywności oraz określonych nutach smakowych. Warto jednak wypróbować także tzw. kaw single origin, czyli jednego kraju pochodzenia.
Degustację takich kaw warto zacząć od ziaren, które posiadają zróżnicowane profile smakowe. Polecamy między innymi zestaw degustacyjny złożony z klasycznie czekoladowo-orzechowej Segafredo Single Origin Brasil i przyjemnie orzeźwiającej Single Origin Peru z nutą owocowej kwasowości.
Specjały kawowe w domu i kawiarni
To, jaką kawę pijemy w domu, zależy przede wszystkim od posiadanego sprzętu. Jednak w kawiarni wybór może być znacznie szerszy.
Warto próbować różnych pozycji z menu, a w razie potrzeby zasięgnąć informacji u baristy na temat poszczególnych specjałów. Być może odkryjesz wśród nich swój ulubiony, który skłoni Cię do zakupu ekspresu lub akcesoriów do metod alternatywnych!
Jeśli interesuje Cię degustacja kawy polegająca na smakowaniu wyżej wymienionych ziaren single origin, warto dać szansę kawie czarnej, na której smak nie wpływają żadne dodatki:
- Espresso – to klasyczny, włoski specjał, który charakteryzuje się małą objętością, wierzchnią, kawową pianką oraz mocnym, zdecydowanym smakiem oraz aromatem.
- Americano – odpowiada klasycznej, czarnej kawie. W kawiarni to espresso z dodatkiem gorącej wody, która zwiększa objętość napoju i nadaje mu łagodniejszy smak.
- Kawa z przelewu – do jej zaparzania nie wykorzystuje się wysokiego ciśnienia, co pozwala na wydobycie z ziaren smaków i aromatów innych niż w przypadku ekspresu ciśnieniowego.
- Kawa z dripa – przygotowywana jedną z najpopularniejszych alternatywnych metod parzenia kawy. Klarowne napary z dripa pozwalają szczególnie dobrze wyczuwać naturalne nuty smakowe ziaren (najlepiej jasno palonych). Charakteryzują się również wyższym poziomem kwasowości.
Rodzaje kaw mlecznych
W połączeniu z mlekiem kawa nabiera bardziej deserowej formy, którą uwielbiamy delektować się o różnych porach dnia. Choć włosi tradycyjnie piją kawę z mleczną pianką o poranku, w Polsce wiele osób wybiera taki wariant na przykład na poobiednią kawę. Wśród kaw mlecznych prym wiedzie:
- Cappuccino – to pojedyncze espresso z dodatkiem gorącego mleka oraz mlecznej pianki. Serwowane w klasycznej, szerokiej filiżance z uszkiem umila spotkania z bliskimi oraz błogi relaks w pojedynkę.
- Caffe latte– przyciąga uwagę charakterystycznym wyglądem, ponieważ serwuje się ją w przezroczystej, wysokiej szklance, która uwidacznia warstwy kawy i mleka. Klasyczne caffe latte zawiera również espresso i spienione mleko, jednak w porównaniu z cappuccino mleczna pianka ma bardziej sztywną konsystencję i jest jej więcej.
Pozostałe dodatki do kawy
Oprócz mleka kawa może zawierać znacznie więcej dodatków, które pozwalają na podkreślenie walorów określonych ziaren i dostosowanie właściwości ka
wy do aktualnych preferencji. Koniecznie wypróbuj:
- Caffè mocha – ten specjał łączy kawę, mleko oraz gorącą czekoladę. Wierzch napoju często zdobi bita śmietana i syrop czekoladowy.
- Cold brew – ta kawa powstaje na bazie mielonych ziaren kawy, które moczy się w zimnej wodzie. Proces tzw. maceracji gwarantuje możliwość kosztowania orzeźwiającego naparu w gorący dzień, na przykład z kostkami lodu.
- Irish coffee – kawa z dodatkiem irlandzkiej whiskey rozgrzewa w chłodne, zimowe dni. Zawiera także cukier trzcinowy i bitą śmietanę, które doskonale łączą się z pozostałymi smakami.