Na świecie występuje kilkaset odmian kawowców, jednak wywodzą się one z dwóch gatunków kawy, które całkowicie zdominowały rynek. To arabica i robusta, pomiędzy którymi istnieje wiele różnic. Przeczytaj i poznaj kluczowe spośród nich.
Robusta vs arabica – popularność
Wiele osób, które na co dzień piją kawę, ale nie interesują się jej pochodzeniem, zna smak kawy arabica. To ona zdominowała rynek, zajmując obecnie ponad 2/3 światowej produkcji kawy. Arabica jest uprawiana w kilkudziesięciu krajach na świecie i stale tworzone są jej nowe odmiany. Na świecie robusty uprawia się znacznie mniej – popularna jest ona natomiast w Azji.
Sposób uprawy robusty i arabiki
Wielu miłośników kawy uważa, że to właśnie arabica prezentuje wyższą jakość, ponieważ gatunek ten jest bardziej wymagający w uprawie. Do prawidłowego wzrostu kawa arabica wymaga odpowiedniej wysokości: od 1 do nawet 2,5 tys. m n.p.m. Plantacje kawy znajdują się zatem na terenach górzystych. Na tym jednak nie koniec wymagań rośliny. Preferuje ona jednocześnie dużą wilgotność i nasłonecznienie, a także toleruje wyłącznie umiarkowaną temperaturę: od 15 do 25 stopni Celsjusza. Dziś plantacje tej kawy występują między innymi w Ameryce Środkowej i Południowej, w Afryce i na Półwyspie Indyjskim, jednak ze względu na globalne ocieplenie intensywnie prowadzone jest laboratoryjne wzmacnianie genów arabiki, by tolerowała ona wyższą temperaturę. W odróżnieniu od arabiki, robusta bezproblemowo wzrasta przy 23-35 stopniach Celsjusza. Jest łatwiejsza w uprawie także ze względu na mniejsze wymagania co do wysokości plantacji (do 800 m n.p.m.) i wysoką odporność na szkodniki oraz choroby. Dzięki temu robusta może rosnąć na całym świecie w strefie międzyzwrotnikowej. Jej plantacje dominują jednak przede wszystkim w Azji: Indiach, Indonezji oraz Wietnamie.
Robusta a arabica – wygląd ziaren
Profesjonalny barista nie musi próbować kawy, by poznać, czy to arabica, czy robusta – wystarczy, że przyjrzy się ziarnom. Kawa arabica ziarnista ma płaski i podłużny kształt z widoczną bruzdą o kształcie przypominającym literę S. Niepalone ziarna arabiki charakteryzują się również zieloną barwą. W przypadku robusty ziarna są mniejsze i mają owalny kształt. Ich bruzda jest prosta, a kolor znacznie mniej nasycony – może być bladozielony lub nawet szary.
Smak kawy – różnice między arabicą a robustą
Chociaż smak i aromat kawy wynikają nie tylko z gatunku rośliny, ale również warunków jej uprawy i sposobu obróbki, istnieje wyraźna różnica w smaku pomiędzy robustą a arabicą. Powszechnie uważa się, że arabica ma bardziej przystępny smak dla niewprawionych koneserów kawy. Jest łagodniejsza i bardziej zrównoważona. Można wyczuć w niej również więcej atrakcyjnych nut aromatycznych, między innymi czekoladowe, owocowe czy kwiatowe. Wynika to z faktu, że ziarna arabiki zawierają o połowę więcej cukrów i lipidów od robusty, która jest ostrzejsza i na dłużej pozostaje na języku. Robusta ma bardziej gorzki oraz cierpki, ziemisty smak. Jednocześnie charakteryzuje się ona słabszym od arabiki zapachem. Warto mieć na uwadze, że w przypadku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym to robusta wytwarza więcej pożądanej cremy, czyli charakterystycznej kawowej pianki.
Zawartość kofeiny w robuście i arabice
Dla osób, które cenią właściwości pobudzające kawy, ważną informację może stanowić fakt, że to robusta zawiera więcej kofeiny. W jednym ziarnie znajduje się jej aż około 2,5%, podczas gdy arabika zawiera zwykle od około 1 do 1,5% kofeiny.
Arabica czy robusta? Który gatunek kawy jest lepszy?
Jaka kawa jest najlepsza? Arabica, czy może jej mieszanka z robustą? Decydują o tym przede wszystkim Twoje indywidualne preferencje. Chociaż na ogół większość wybiera arabikę o delikatniejszym smaku i wyraźniejszym aromacie, z pewnością warto spróbować też robustę, choćby w poszukiwaniu nowych wrażeń smakowych kawy. Wbrew niekorzystnym dla robusty stereotypom arabika to kawa nie zawsze lepsza jakościowo – wszystko zależy do jej metod uprawy i obróbki. Zatem niezależnie od tego, czy wybiera się mieszanki arabiki i robusty, czy też czystą arabikę, zawsze warto sięgać po kawy wysokiej jakości ze zweryfikowanych źródeł. Właśnie takie kawy znajdują się w ofercie marki Segafredo, która prezentuje szeroki wybór kaw o różnych właściwościach. Wśród nich dostępne są zarówno przyjemne blendy z robustą, jak i arabica 100%.